'Natuurinclusief bouwen zou normaal moeten zijn'

dinsdag 9 november 2021
timer 3 min
'Natuurinclusief bouwen zou normaal moeten zijn'

Ondernemer Maurits Groen is op 18 november dagvoorzitter van Congres Natuurlijk. Naast dat hij de deelnemers door het programma begeleidt, zal hij ook de afsluitende keynote verzorgen. En dat hij iets te vertellen heeft, is duidelijk.

Groen maakt zich al jaren druk over onze wereld, en hoe die in rap tempo wordt verkwanseld. Waar hij kan benut hij podia om zijn toehoorders ervan te doordringen dat het anders moet. “De tijd van praten is voorbij als het gaat om de duurzaamheidsproblematiek, ook in de gebouwde omgeving. Duurzaamheid is niet meer iets leuks om erbij te doen. Men noemt mij vaak duurzaam ondernemer. Ik vind dat een nogal buitenissige term. Duurzaam ondernemen zou namelijk normaal moeten zijn.”

Groen merkt nog te vaak dat de verkeerde overwegingen ten grondslag liggen aan nieuwe bouwprojecten. “We kunnen ons niet meer permitteren te bouwen voor ons eigen gewin. Natuurinclusief bouwen zou normaal moeten zijn. Je denkt ook niet als je opstaat ‘Goh, laat ik vandaag eens gaan ademen, wat een goed idee’.”

Urgentie

Aan het eind van het congres hoopt Groen dat de deelnemers een hoop inspiratie hebben opgedaan. “Want we hoeven het wiel natuurlijk niet elke keer opnieuw uit te vinden.” Groen zal zelf deels voor die inspiratie gaan zorgen tijdens zijn afsluitende keynote. Een tipje van de sluier vast? “Ik wil vooral het gevoel van urgentie meegeven. Want we moeten het anders doen en wel vandaag. En dat is nog bij lang niet iedereen doorgedrongen. Ik wil het heel breed trekken, het hebben over klimaat, biodiversiteit en natuurinclusief bouwen.”

Groen verbaast zich vaak over hoe over de natuur wordt gedacht. “Alsof natuurwetten hetzelfde werken als parlementaire wetten. Alsof de natuur ons beloont of straft. Nee, de natuur heeft geen morele component, wel heeft de manier waarop we met de natuur omgaan consequenties. Echter, de natuur reageert over hondderdduizenden jaren en dat voelen we niet. De afspraak is dat we in 2050 klimaatneutraal zijn. Momenteel doen we alsof we daar in 2048 eens over gaan nadenken. Maar je zou al lang in de paniek moeten schieten, want dat doel halen vergt een enorme verbouwing van onze samenleving. Het is een opgave die we bijna niet waar kunnen maken, terwijl we doen alsof het makkelijk haalbaar is. Dat gevoel wil ik de mensen meegeven, maar tegelijkertijd wil ik zeggen dat het wél kan.”

Klimaattribunaal

Nu aan de slag dus, is de boodschap. Een boodschap die nog lang niet in de hele samenleving is geland. Ook niet bij de politiek, ondanks de afspraken die momenteel in Glasgow worden gemaakt op de internationale klimaattop. Groen verwacht dat de politieke kopstukken hier later verantwoording voor moeten gaan afleggen. “Ik ben ervan overtuigd dat er over een tijdje een klimaattribunaal in het leven wordt geroepen. Het is namelijk politieke lafheid wat er nu gebeurt. Er zou geen draagvlak zijn. Ik kan je vertellen, corona is echt een bagatel vergeleken bij wat ons te wachten staat met het klimaat. Afgelopen zomer hebben we al gezien wat er kan gebeuren, met overstromingen, bosbranden, mislukte oogsten in Afrika waar we bijna niets over horen. Stel je voor wat er gebeurt bij zes graden opwarming, dat is een complete hel.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Bij
flash_onNieuws

Het is Wereld Bijendag! 5 bijvriendelijke artikelen

20 mei om 12:30 uur
20 mei is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Wereld Bijendag. Op deze manier vraagt de organisatie aandacht…
Lees verder
Campus Saxion
filter_listLongread

‘Een van de mooiste momenten van student zijn’

16 mei om 14:31 uur
Hogeschool Saxion werkt samen met studenten aan een natuurinclusieve campus
Lees verder
Droogte
flash_onNieuws

Drie keer zo vaak extreme droogte bij klimaatverandering

10 mei om 08:00 uur
Hoe beïnvloedt droogte de beschikbaarheid van zoet water in Nederland. En wat betekent dat voor de belangrijke…
Lees verder
Spelen met water
flash_onNieuws

4 miljoen voor onderzoek naar klimaatadaptatie en gezondheid

11 apr om 13:07 uur
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft twee grote onderzoeksconsortia geselecteerd…
Lees verder
nieuwe huizen bouwen
flash_onNieuws

Waterschap: 'Maak klimaatbestendige keuzes bij woningbouw'

31 mrt om 08:00 uur
Tot 2030 moeten er een miljoen woningen worden gebouwd. In de planning van dit monsterproject is volgens…
Lees verder
KIT AMsterdam
flash_onNieuws

Netwerk van slimme blauw-groene daken opgeleverd

28 mrt om 15:01 uur
Amsterdam telt sinds de afgelopen drie jaar 14 nieuwe slimme blauw-groene daken. Samen zijn ze goed voor 12.683…
Lees verder
vuurtoren
descriptionArtikel

Earth Hour: 4 artikelen over duisternis

25 mrt om 12:54 uur
Dit weekend gaat de zomertijd in. Traditioneel ook het weekend van Earth Hour, een internationaal evenement dat…
Lees verder
Fietsen in de natuur
flash_onNieuws

Rli: 'Biodiversiteitscrisis even groot als klimaatcrisis'.

23 mrt om 14:29 uur
De natuur in Nederland gaat hard achteruit. De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) roept het kabinet…
Lees verder