'Natuurinclusief bouwen zou normaal moeten zijn'

dinsdag 9 november 2021
timer 3 min
'Natuurinclusief bouwen zou normaal moeten zijn'

Ondernemer Maurits Groen is op 18 november dagvoorzitter van Congres Natuurlijk. Naast dat hij de deelnemers door het programma begeleidt, zal hij ook de afsluitende keynote verzorgen. En dat hij iets te vertellen heeft, is duidelijk.

Groen maakt zich al jaren druk over onze wereld, en hoe die in rap tempo wordt verkwanseld. Waar hij kan benut hij podia om zijn toehoorders ervan te doordringen dat het anders moet. “De tijd van praten is voorbij als het gaat om de duurzaamheidsproblematiek, ook in de gebouwde omgeving. Duurzaamheid is niet meer iets leuks om erbij te doen. Men noemt mij vaak duurzaam ondernemer. Ik vind dat een nogal buitenissige term. Duurzaam ondernemen zou namelijk normaal moeten zijn.”

Groen merkt nog te vaak dat de verkeerde overwegingen ten grondslag liggen aan nieuwe bouwprojecten. “We kunnen ons niet meer permitteren te bouwen voor ons eigen gewin. Natuurinclusief bouwen zou normaal moeten zijn. Je denkt ook niet als je opstaat ‘Goh, laat ik vandaag eens gaan ademen, wat een goed idee’.”

Urgentie

Aan het eind van het congres hoopt Groen dat de deelnemers een hoop inspiratie hebben opgedaan. “Want we hoeven het wiel natuurlijk niet elke keer opnieuw uit te vinden.” Groen zal zelf deels voor die inspiratie gaan zorgen tijdens zijn afsluitende keynote. Een tipje van de sluier vast? “Ik wil vooral het gevoel van urgentie meegeven. Want we moeten het anders doen en wel vandaag. En dat is nog bij lang niet iedereen doorgedrongen. Ik wil het heel breed trekken, het hebben over klimaat, biodiversiteit en natuurinclusief bouwen.”

Groen verbaast zich vaak over hoe over de natuur wordt gedacht. “Alsof natuurwetten hetzelfde werken als parlementaire wetten. Alsof de natuur ons beloont of straft. Nee, de natuur heeft geen morele component, wel heeft de manier waarop we met de natuur omgaan consequenties. Echter, de natuur reageert over hondderdduizenden jaren en dat voelen we niet. De afspraak is dat we in 2050 klimaatneutraal zijn. Momenteel doen we alsof we daar in 2048 eens over gaan nadenken. Maar je zou al lang in de paniek moeten schieten, want dat doel halen vergt een enorme verbouwing van onze samenleving. Het is een opgave die we bijna niet waar kunnen maken, terwijl we doen alsof het makkelijk haalbaar is. Dat gevoel wil ik de mensen meegeven, maar tegelijkertijd wil ik zeggen dat het wél kan.”

Klimaattribunaal

Nu aan de slag dus, is de boodschap. Een boodschap die nog lang niet in de hele samenleving is geland. Ook niet bij de politiek, ondanks de afspraken die momenteel in Glasgow worden gemaakt op de internationale klimaattop. Groen verwacht dat de politieke kopstukken hier later verantwoording voor moeten gaan afleggen. “Ik ben ervan overtuigd dat er over een tijdje een klimaattribunaal in het leven wordt geroepen. Het is namelijk politieke lafheid wat er nu gebeurt. Er zou geen draagvlak zijn. Ik kan je vertellen, corona is echt een bagatel vergeleken bij wat ons te wachten staat met het klimaat. Afgelopen zomer hebben we al gezien wat er kan gebeuren, met overstromingen, bosbranden, mislukte oogsten in Afrika waar we bijna niets over horen. Stel je voor wat er gebeurt bij zes graden opwarming, dat is een complete hel.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Stelling: Om de vergroening van steden te versnellen is een groennorm noodzaak

15 apr om 10:15 uur

Straatbeeld vroeg vijf specialisten wat zij van een algemene groennorm vinden, is het noodzakelijk voor een…

Lees verder
flash_onNieuws

Klimaatrisico's in kaart voor samenwerken aan maatregelen

17 apr om 14:47 uur

De gevolgen van klimaatverandering zijn volop in het nieuws en vragen om actie. Steeds meer organisaties…

Lees verder
flash_onNieuws

Naar een breder gedragen natuurbeleid in Nederland

16 apr om 16:27 uur

Ondanks de voortdurende inspanningen blijven de internationale natuurdoelen buiten bereik. Een effectieve…

Lees verder
flash_onNieuws

Ruimtelijk afwegingskader voor klimaatadaptieve omgeving gepubliceerd

16 apr om 13:26 uur

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft het definitieve ruimtelijk afwegingskader voor een…

Lees verder
flash_onNieuws

Waterschappen steunen Agenda Natuurinclusief 2.0

28 mrt om 08:11 uur

Waterschappen staan volledig achter de Agenda Natuurinclusief 2.0. Dit initiatief streeft naar een evenwicht…

Lees verder
descriptionArtikel

Nieuwe KPI’s voor biodiversiteit in de openbare ruimte

12 mrt om 16:49 uur

In steden en op het platteland staat de natuur onder druk. De populaties van eerder veelvoorkomende soorten,…

Lees verder
descriptionArtikel

Hoe pakken we funderingsschade goed aan?

4 mrt om 08:55 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

28 feb om 15:20 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder