'Kwaliteit betekent dat we kunnen genieten van de omgeving'

donderdag 29 oktober 2020
timer 4 min
'Kwaliteit betekent dat we kunnen genieten van de omgeving'

Alleen met een integrale blik op ecosystemen draagt groen bij aan een structurele en duurzame verbinding van de natuur met wonen, werken en gezondheid. Maar wat houdt dat in? Dat werd besproken tijdens de Rondetafel Ecosystemen van de netwerkbijeenkomst Natuurlijk 2020.

Aan tafel zaten Maike van Stiphout (DS Landschapsarchitecten), Henk Snel (stedenbouwkundige bij gemeente Zwolle), Jolande Baudet (stuurgroeplid Ruimte bij Heijmans) en Bart van der Salm (VANDERSALM-aim architectenbureau). 

Intrinsieke motivatie

Volgens de tafelgasten gaat een integrale blik op ecosystemen in de eerste plaats om jouw eigen ecologische voetstap: wat is jouw bijdrage? Door dat te weten, maak je het ecosysteemdenken hanteerbaar, menselijk en dichtbij. Dat vloeit uiteindelijk ook door in hoe je professioneel met de natuur omgaat. 

Ook moeten we meer vanuit intrinsieke motivatie te werk gaan in projecten, geeft Baudet aan. Ze noemt het struikroversinitiatief als voorbeeld: “Als er bouwwerkzaamheden in een wijk starten, wordt met de buurt gekeken welk groen gered moet worden. Dat wordt elders bewaard en later weer terug geplant.” Het initiatief is een goed voorbeeld hoe de behoeften van de wijk betrokken kunnen worden bij het bouwproces.

Dit gedachtegoed wordt steeds meer door Heijmans omarmd. Baudet: “We kijken minder naar het project an sich en meer naar de omgeving. Door alleen maar te bouwen, wordt in de aanleg op kosten bespaard die je in onderhoud dubbel en dwars terugkrijgt. Daar moeten we echt van af. Je moet denken over het beheer over twintig jaar. Dan wordt de aanleg misschien wat duurder, maar je creëert een grotere ecologische waarde voor de omgeving.”

Proces en schoonheid

Praktisch gezien moet onze omgang met natuur beter in onze systemen worden ingericht. Doorgaans gaat een groene ambitie namelijk verloren in uitvoeringsproces, maar niet als alle partijen dit vanaf begin meenemen. Oftewel: werk in bouwteams zodat je integraal kunt organiseren. Door bovendien natuur standaard te maken in tenders, stimuleer je de groene gedachtes bij ontwerpers. 

Vergeet ook niet dat schoonheid een factor blijft spelen, niet alleen bij architectuur, maar bij wat je doet met de natuurlijke omgeving. “Bij duurzaamheid denken we telkens in bouwkundige- en installatietechnische dingen,” aldus Van der Salm, “maar kwaliteit houdt ook in dat we kunnen genieten van de gebouwde omgeving. Wij werken vanuit welzijn, dierbaarheid en vanzelfsprekendheid. Dat is iets wat beklijfd. Door landschap evenredig in een project te betrekken, creëer je waarde voor een plek.”

Lef

Het gesprek sloot af met een kritische vraag: leggen we de lat wel hoog genoeg? We weten dat we meer moeten doen, maar het komt lang niet altijd naar voren in het proces. Welke kennis is nog nodig om hoger te reiken? Inspiratie kan gehaald worden uit initiatieven als 50 tinten groen Assendorp, waarbij bewoners onder andere groendaken aanleggen. “Dat is een soort golf die door de wijk trekt”, zegt Snel. “Dat ondersteunen wij bij de gemeente enorm. Bewoners zijn de drijvende kracht voor veel projecten.”

Een ander voorbeeld van Snel toont aan dat we ook niet genoegen moeten nemen met minder. Hij vertelt dat het stationsplein van Zwolle al was aanbesteed, maar dat ze als gemeente alsnog besloten een nieuw ontwerp te laten maken. “Er zat volgens ons nog te veel verharding in de oorspronkelijke plannen”, vertelt de stedenbouwkundige. “Dus haalden we dat terug om het groener te maken. Dat kost even wat, maar het moet ook wel goed worden.” 

Bekijk hieronder de replay van de rondetafel


Tijdens het Congres Natuurlijk2020 praten we verder over Natuurinclusief Bouwen. In een gevarieerd online programma geven we op 19 november invulling aan drie pijlers:

  • De eerste pijler gaat in op de noodzaak van integraal denken en doen. Alleen met een integrale blik op ecosystemen draagt groen bij aan een structurele en duurzame verbinding van de natuur met wonen, werken en gezondheid. 
  • In de tweede pijler staat de waarde centraal: waarom doen we het, wat levert het op en voor wie? 
  • In de derde pijler staat het doen centraal: inspirerende voorbeelden, geleerde lessen, geslaagde burgerinitiatieven, innovaties, handvatten en meer. 

Kijk hier voor meer informatie en/of aanmelden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Groene tuinen steeds populairder

22 apr om 16:04 uur

Steeds meer woningeigenaren en huurders vergroenen hun tuin. Dat blijkt uit cijfers van Tuinbranche Nederland…

Lees verder
flash_onNieuws

Naar een breder gedragen natuurbeleid in Nederland

16 apr om 16:27 uur

Ondanks de voortdurende inspanningen blijven de internationale natuurdoelen buiten bereik. Een effectieve…

Lees verder
flash_onNieuws

Waterschappen steunen Agenda Natuurinclusief 2.0

28 mrt om 08:11 uur

Waterschappen staan volledig achter de Agenda Natuurinclusief 2.0. Dit initiatief streeft naar een evenwicht…

Lees verder
descriptionArtikel

Nieuwe KPI’s voor biodiversiteit in de openbare ruimte

12 mrt om 16:49 uur

In steden en op het platteland staat de natuur onder druk. De populaties van eerder veelvoorkomende soorten,…

Lees verder
flash_onNieuws

Succes in natuurinclusief bouwen bij project Parijsch in Culemborg

21 feb om 09:37 uur

Nieuwbouw werkt bevorderend voor de biodiversiteit. Dat is een conclusie die Heijmans trekt uit de eerste…

Lees verder
person_outlineBlog

Maakt een rijke biodiversiteit ons direct gezonder?

13 feb om 09:33 uur

Biodiversiteit wordt vaak gezien als iets dat met name betrekking heeft op planten en dieren. Maar een rijke…

Lees verder
flash_onNieuws

Miljardeninvestering nodig om steden aan groennormen te laten voldoen

9 feb om 17:14 uur

Er bestaat nog geen goede groennorm die we in Nederland kunnen gebruiken, een kwaliteitseis aan het groen…

Lees verder
descriptionArtikel

Groen bouwen, groen behouden

5 feb om 15:56 uur

Het aantal groene gebouwen in Nederland neemt toe. Fijn, want een groen gebouw biedt veel voordelen. Maar, het…

Lees verder