Alkmaar, Apeldoorn, Hengelo/Enschede en Helmond zijn aangewezen als grootschalige woningbouwlocatie in de niuewe Nota Ruimte. Daarnaast is het 'wijkje erbij' onderdeel van de oplossing.
'Wijkje erbij' onderdeel oplossing woningnood in Nota Ruimte

Foto: Shutterstock
Het kabinet heeft vandaag ingestemd met de ontwerpversie van de nieuwe Nota Ruimte, waarin richting wordt gegeven aan de toekomstige inrichting van Nederland tot 2050, met een doorkijk naar 2100. De nota is opgesteld op initiatief van minister Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en moet antwoord bieden op de toenemende ruimtedruk in ons land.
De ontwerpversie wordt in de komende periode onderworpen aan een plan-milieueffectrapportage (planMER), waarna het document in september ter beoordeling aan de Tweede Kamer wordt aangeboden en formeel ter inzage komt te liggen.
Samenhangende keuzes noodzakelijk
De nota markeert een duidelijke keuze voor meer regie vanuit het Rijk. Door complexe opgaven op het gebied van woningbouw, infrastructuur, energievoorziening, landbouw, natuur, defensie en economie integraal te benaderen, wil het kabinet zorgen voor samenhangende ruimtelijke oplossingen. "Niet alles kan overal," benadrukt minister Keijzer.
Woningbouw en regionale ontwikkeling
Om de woningnood aan te pakken, wijst de ontwerpnota een aantal nieuwe nationale en regionale woningbouwlocaties aan. Grote projecten zijn gepland in Alkmaar, Apeldoorn, Hengelo/Enschede en Helmond, met de ambitie om deze woningen uiterlijk in 2035 te realiseren. Ook kleinschalige uitbreidingen blijven onderdeel van de strategie. Daarbij is goede bereikbaarheid essentieel, evenals ruimte voor economische groei in de regio’s, zoals in de Stedendriehoek, Twente en Limburg.
Focus op strategische industrie en klimaatadaptatie
Het kabinet kiest er tevens voor om regie te voeren op de ontwikkeling van energie-intensieve industrieclusters, met name rond zeehavens waar energie aan land komt. Deze gebieden zijn van groot belang voor de nationale economie en energievoorziening.
Daarnaast is er aandacht voor een toekomstbestendige landbouwsector, de versterking van natuurgebieden en de verbetering van waterkwaliteit. Gezien de toenemende klimaateffecten wordt ook ruimte gereserveerd voor wateropvang en bescherming tegen overstromingen.
Vervolgstappen
De definitieve ontwerp-Nota Ruimte wordt eind september verwacht, inclusief de resultaten van de milieutoets. Daarna volgt een formele inspraakperiode waarin burgers, organisaties en andere belanghebbenden hun visie kunnen geven op de voorgestelde plannen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Kunnen wonen, werken en natuur naadloos samengaan?
Het Expertpanel van het platform Stedebouw & Architectuur kreeg onlangs een Stelling over…
Gebiedsontwikkelingen toekomstbestendig maken op parkeren en deelmobiliteit
In grote delen van Nederland worden in hoog tempo binnenstedelijke gebiedsontwikkelingen gerealiseerd.…
De Kracht van Bouwteams
In veel bouw- en infraprojecten levert het werken in bouwteams ontegenzeggelijk voordelen op, voor…
Ondergrond als onmisbaar én onderbelicht fundament
Ondergrondse infrastructuur – denk aan elektriciteitskabels, gas- en waterleidingen, en glasvezel – wordt vaak…
Vergroening gaat zorgen voor aantrekkelijk en leefbaar Flight Forum Eindhoven
Flight Forum is een businesspark gelegen naast Eindhoven Airport. De ontwikkeling van het gebied begon zo’n 25…
Integrale samenwerking verrijkt de stad
Het zijn niet alleen maar architecten en stedenbouwkundigen die tegenwoordig bepalen hoe steden eruitzien. Maak…
Handboek Stedelijke Gebiedstransformatie
Een handboek met geleerde lessen uit acht jaar stedelijke transformatie.
Ontdek gezonde leefomgeving met nieuwe maatstaf
Donderdag vindt tijdens het tweede Blue Zone Festival de lancering plaats van de Blue Zone Festival Score.…