Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

woensdag 28 februari 2024

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige aspecten die veranderen door klimaatadaptatie en de gewijzigde waterhuishouding. Eén van de vele interessante sprekers is Gerrit Hiemstra.

Met de stijgende zeespiegel en veranderende weersomstandigheden is bouwen met water een kans én uitdaging. Dat alles zal duidelijk worden tijdens het symposium Building the Future in het auditorium van Hogeschool Windesheim Zwolle.

De zeespiegel stijgt, we hebben steeds meer last van heel droge en natte periodes. Bouwen in, op en met water is kansrijk en moet aan strenge regelgeving voldoen. Wat betekent dit voor de praktijk? De opleiding Bouwkunde van Hogeschool Windesheim Zwolle organiseert samen met Bouwend Nederland Regio Oost, het Zwols Architectuur Podium en Techniek Nederland voor de zesde keer het symposium Building the Future. Tijdens deze middag staat de weg naar nieuwe oplossingen in de bouw centraal.

Gerrit Hiemstra

Gerrit Hiemstra opent deze middag in Zwolle met inzichten over klimaatverandering en de structureel veranderende waterhuishouding in de woningbouw. Daarna presenteren en jureren studenten Bouwkunde van Windesheim innovatieve projecten. Vervolgens zijn er enkele masterclasses over drijvende woningen, natuurlijke oplossingen, klimaatadaptatie en de kaderrichtlijn water. Sprekers daarbij zijn experts als Pieter Figdor, Reginald Grendelman, Piet Zijlstra en Grietje Zeeman. Je ontdekt ook veel meer over het duurzame project Schoonschip, waarna het symposium eindigt met een interactief gesprek en gezellige borrel.

Dit zijn de vier (keuze)masterclasses:

 • Masterclass 1
  Ontdek met Pieter Figdor de ontwikkeling van drijvende woningen in steden aan het water. Leer hoe Havenlofts Nassauhaven in Rotterdam is ontstaan en krijg inzicht in stedelijke ontwikkeling.
 • Masterclass 2
  Stap in de wereld van multiscale nature-based solutions met Reginald Grendelman. Laat je inspireren terwijl hij vertelt over systeemdenken voor steden die klimaatbestendig en waterrijk zijn. Ontdek hoe je een systeemgericht ontwerp maakt met water als belangrijkste factor voor de toekomst.
 • Masterclass 3
  Reis mee met Piet Zijlstra en ontdek 25 innovatieve oplossingen op het gebied van klimaatadaptatie, van Groningen naar Zwolle. Leer wat er al is gedaan en begrijp de impact op de regio, met speciale aandacht voor het gebruik van water in architectuur en stedenbouw.
 • Masterclass 4
  Duik in de kaderrichtlijn water met Martijn Verwoerd. Wat vraagt deze richtlijn concreet van toekomstige bouwprojecten? Zien we hierin een kans voor de natuur of hebben we te maken met een nieuwe crisis in de maak?  Leer hoe we in de toekomst kunnen bouwen met goede waterkwaliteit als belangrijkste fundament bij bouwprojecten.

Na de masterclasses volgt een lezing door Grietje Zeeman over het scheiden van waterstromen aan de bron bij nieuwbouw en de cruciale samenwerking tussen stakeholders. Marjan de Blok en Jeroen Apers lichten het project Schoonschip toe, de duurzaamste drijvende wijk van Europa. We sluiten af met een interactief gesprek en een gezellige borrel.

Het symposium wordt gehouden op maandag 18 maart 2024, van 13.30 tot 17.15 uur, in het Auditorium van Windesheim Zwolle (H1.30). Meld je hier aan.

Bron: Windesheim.nl
Foto: Wikkelboat

 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Stelling: Om de vergroening van steden te versnellen is een groennorm noodzaak

15 apr om 10:15 uur

Straatbeeld vroeg vijf specialisten wat zij van een algemene groennorm vinden, is het noodzakelijk voor een…

Lees verder
descriptionArtikel

Hoe pakken we funderingsschade goed aan?

4 mrt om 08:55 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder
descriptionArtikel

De straat als spons

19 feb om 12:13 uur

Nanda Sluijsmans postte onlangs op LinkedIn een gloedvol betoog over de Straat als Spons. In haar relaas…

Lees verder
flash_onNieuws

Project Klimaatadaptatie en Gezondheid toont eerste resultaten

6 feb om 08:48 uur

Het project Klimaatadaptatie en Gezondheid brengt de gezondheidseffecten van klimaatverandering onder de…

Lees verder
descriptionArtikel

Werkwijze ‘Klimaatadaptatie met natuur tussen stad en platteland’ in de praktijk

11 dec 2023

Bedrijventerrein Nijverkamp in Veenendaal is toe aan een fikse opknapbeurt. Het terrein ontstond in de jaren ’…

Lees verder
person_outlineBlog

Klimaatdoelen behalen? Benut woningbouw en fiets optimaal

4 okt 2023

We moeten op een andere manier gaan leven en ons verplaatsen. En daarvoor geldt: hoe eerder hoe beter. Dat…

Lees verder
warmte
person_outlineBlog

Hitte raakt iedereen, maar is nog van niemand

28 jun 2023 timer2 min

Dit voorjaar begon warm en heet.  Na een uitbundige bloei is het droog, dor en heet in tuinen, op akkers en in…

Lees verder
descriptionArtikel

Themabijeenkomst leert je alles over natuurinclusief bouwen

24 mei 2023

Op 8 juni aanstaande vindt in Basecamp te Utrecht de Themabijeenkomst Gezonde Gebouwen en Omgeving plaats. Deze…

Lees verder