Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

woensdag 28 februari 2024

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige aspecten die veranderen door klimaatadaptatie en de gewijzigde waterhuishouding. Eén van de vele interessante sprekers is Gerrit Hiemstra.

Met de stijgende zeespiegel en veranderende weersomstandigheden is bouwen met water een kans én uitdaging. Dat alles zal duidelijk worden tijdens het symposium Building the Future in het auditorium van Hogeschool Windesheim Zwolle.

De zeespiegel stijgt, we hebben steeds meer last van heel droge en natte periodes. Bouwen in, op en met water is kansrijk en moet aan strenge regelgeving voldoen. Wat betekent dit voor de praktijk? De opleiding Bouwkunde van Hogeschool Windesheim Zwolle organiseert samen met Bouwend Nederland Regio Oost, het Zwols Architectuur Podium en Techniek Nederland voor de zesde keer het symposium Building the Future. Tijdens deze middag staat de weg naar nieuwe oplossingen in de bouw centraal.

Gerrit Hiemstra

Gerrit Hiemstra opent deze middag in Zwolle met inzichten over klimaatverandering en de structureel veranderende waterhuishouding in de woningbouw. Daarna presenteren en jureren studenten Bouwkunde van Windesheim innovatieve projecten. Vervolgens zijn er enkele masterclasses over drijvende woningen, natuurlijke oplossingen, klimaatadaptatie en de kaderrichtlijn water. Sprekers daarbij zijn experts als Pieter Figdor, Reginald Grendelman, Piet Zijlstra en Grietje Zeeman. Je ontdekt ook veel meer over het duurzame project Schoonschip, waarna het symposium eindigt met een interactief gesprek en gezellige borrel.

Dit zijn de vier (keuze)masterclasses:

  • Masterclass 1
    Ontdek met Pieter Figdor de ontwikkeling van drijvende woningen in steden aan het water. Leer hoe Havenlofts Nassauhaven in Rotterdam is ontstaan en krijg inzicht in stedelijke ontwikkeling.
  • Masterclass 2
    Stap in de wereld van multiscale nature-based solutions met Reginald Grendelman. Laat je inspireren terwijl hij vertelt over systeemdenken voor steden die klimaatbestendig en waterrijk zijn. Ontdek hoe je een systeemgericht ontwerp maakt met water als belangrijkste factor voor de toekomst.
  • Masterclass 3
    Reis mee met Piet Zijlstra en ontdek 25 innovatieve oplossingen op het gebied van klimaatadaptatie, van Groningen naar Zwolle. Leer wat er al is gedaan en begrijp de impact op de regio, met speciale aandacht voor het gebruik van water in architectuur en stedenbouw.
  • Masterclass 4
    Duik in de kaderrichtlijn water met Martijn Verwoerd. Wat vraagt deze richtlijn concreet van toekomstige bouwprojecten? Zien we hierin een kans voor de natuur of hebben we te maken met een nieuwe crisis in de maak?  Leer hoe we in de toekomst kunnen bouwen met goede waterkwaliteit als belangrijkste fundament bij bouwprojecten.

Na de masterclasses volgt een lezing door Grietje Zeeman over het scheiden van waterstromen aan de bron bij nieuwbouw en de cruciale samenwerking tussen stakeholders. Marjan de Blok en Jeroen Apers lichten het project Schoonschip toe, de duurzaamste drijvende wijk van Europa. We sluiten af met een interactief gesprek en een gezellige borrel.

Het symposium wordt gehouden op maandag 18 maart 2024, van 13.30 tot 17.15 uur, in het Auditorium van Windesheim Zwolle (H1.30). Meld je hier aan.

Bron: Windesheim.nl
Foto: Wikkelboat

 

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Schone Lucht Akkoord op koers voor gezondheidswinst

2 jul om 11:52 uur

Als alle plannen voor schonere lucht worden uitgevoerd, zullen Nederlanders in 2030 gemiddeld 2,5 tot 3,5…

Lees verder
flash_onNieuws

Wetenschappers: Verbind klimaat en biodiversiteit

25 jun om 09:34 uur

Wetenschappers en beleidsmakers bezien klimaat en biodiversiteit nu nog vaak onafhankelijk van elkaar. Dat moet…

Lees verder
flash_onNieuws

De invloed van klimaatverandering op ruimtelijk beleid

12 jun om 12:04 uur

Het adviesorgaan Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) heeft het advies 'Ruimtelijke ordening in…

Lees verder
descriptionArtikel

Provincie Noord-Holland dimt ledlampen voor klimaat, mens en dier

6 jun om 11:46 uur

De provincie Noord-Holland gaat ook het laatste deel van de straatverlichting voorzien van ledlampen. Bovendien…

Lees verder
flash_onNieuws

Update over gezondheidsrisico's door klimaatverandering

22 mei om 09:36 uur

De wereldwijde klimaatverandering heet ook in Nederland grote invloed. De gemiddelde temperatuur is de…

Lees verder
flash_onNieuws

Klimaatrisico's in kaart voor samenwerken aan maatregelen

17 apr om 14:47 uur

De gevolgen van klimaatverandering zijn volop in het nieuws en vragen om actie. Steeds meer organisaties…

Lees verder
flash_onNieuws

Ruimtelijk afwegingskader voor klimaatadaptieve omgeving gepubliceerd

16 apr om 13:26 uur

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft het definitieve ruimtelijk afwegingskader voor een…

Lees verder
descriptionArtikel

Stelling: Om de vergroening van steden te versnellen is een groennorm noodzaak

15 apr om 10:15 uur

Straatbeeld vroeg vijf specialisten wat zij van een algemene groennorm vinden, is het noodzakelijk voor een…

Lees verder