Groene en veilige buitenruimte belangrijkste factoren voor prettige leefomgeving

woensdag 12 september 2018
timer 3 min
Groene en veilige buitenruimte belangrijkste factoren voor prettige leefomgeving

Groen, veiligheid en een schone buurt zijn de belangrijkste factoren te zijn voor een prettige leefomgeving. Dat blijkt uit een rondgang langs inwoners van zowel grote steden als landelijke gebieden. Ze werden gevraagd hoe tevreden ze zijn met hun leefomgeving en waar pijnpunten liggen. 

Het onderzoek is gehouden onder duizend Nederlanders en is uitgevoerd in opdracht van Platform Openbare Ruimte. Hardrijders, zwerfafval en hondenpoep vormen de top 3 grootste ergernissen. Bovendien geeft meer dan de helft van de Nederlands aan dat ze in de afgelopen 3 jaar géén verbetering hebben gezien in hun leefomgeving.

Ruime voldoende

Vooral de Zeelander is erg tevreden, met een gemiddeld cijfer van 7,8. Grootste bijdragers aan deze waardering zijn de goede openbare verlichting, bereikbaarheid en het openbaar groen. Met een 7,1 geeft de Flevolander het laagste cijfer. De openbare ruimte als geheel krijgt van de Nederlander een ruime voldoende: een 7,3.

De Flevolander lijkt vaak aan het kortste eind te trekken. Waar de groenvoorziening van Zeeland wordt beoordeeld met een 7,8, scoort dit in Flevoland slechts een 6.6. Bovendien krijgt de provincie een 6,3 wanneer wordt gevraagd hoe schoon de omgeving is, en scoort het landelijk het laagst op het gebied van bestrating, straatmeubilair en speelgelegenheid voor kinderen.

Gezonde omgeving prioriteit bij jongere generatie

Opvallend is dat vooral de jongere generatie deze ontwikkelingen belangrijk vindt. Bij 81% van de Nederlanders onder de 30 is een gezondere omgeving een van de grootste prioriteiten. Voor 60-plussers was dit met 57% aanzienlijk minder. Veel bedrijven houden zich voor openbare ruimte bezig met innovaties en noviteiten die in de toekomst onze levenskwaliteit kunnen verbeteren. Ontwikkelingen op het gebied van gezonde leefomgeving vindt de Nederlander hierbij het meest interessant. Men wil dat er voldoende groen, parken en bossen zijn, en dat buitenruimtes aantrekkelijker worden gemaakt.



Lodewijk Hoekstra, founder van organisatie NL Greenlabel en Nederlands’ bekendste tv-tuinman, behandelt dit onderwerp op 26 september om 10:30u in een van de lezingen tijdens Vakbeurs Openbare Ruimte, een jaarlijks evenement in Jaarbeurs Utrecht waar zo’n tienduizend openbare ruimte professionals bij elkaar komen. “Het is essentieel dat gemeenten snappen dat een ‘groene’ investering concrete en meetbare effecten heeft. Bovendien gaat het verder dan alleen de behoeften van de burger; groen is een van de meest efficiënte manieren om een gebied duurzaam en klimaatbestendig te maken.”

De huiskamer van Nederland

Jean Paul Boon van Platform Openbare Ruimte pleit dat veel Nederlanders zich nog niet voldoende bewust zijn van de invloed die openbare ruimte op ons heeft. “Alles wat je ziet zodra je je huis uitstapt, heeft een doel en wordt met zorg geselecteerd: van de slimme verlichting in onze wijken tot de kleur van de afvalbak op de hoek. Openbare ruimte is de huiskamer van Nederland. Met dit onderzoek en ons platform hopen we aan gemeenten duidelijk te maken waar de grootste behoeften van inwoners liggen.”
 



Geert Dijkstra van het vakblad Straatbeeld én strategisch partner van Platform Openbare Ruimte: “Samen maken we de openbare ruimte. Overheden, bedrijfsleven en in toenemende mate ook bewoners denken na over de inrichting van een veilige, prettige, groene, gezonde, bespeelbare, klimaatvriendelijke en gezellige openbare ruimte. Met, als iedereen zijn werk goed doet, een tevreden gebruiker van die openbare ruimte als resultaat. Of dat lukt, wordt mede op basis van onderzoeken als deze bepaald. En kan leiden tot gerichte acties of wijzigingen in beleid.”

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Waterschappen steunen Agenda Natuurinclusief 2.0

28 mrt om 08:11 uur

Waterschappen staan volledig achter de Agenda Natuurinclusief 2.0. Dit initiatief streeft naar een evenwicht…

Lees verder
flash_onNieuws

SCP-directeur: Overheid moet burgers gelijkwaardige rol geven in beleidsvorming

21 mrt om 09:47 uur

Uit recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat veel Nederlanders zich vervreemd…

Lees verder
descriptionArtikel

Nieuwe KPI’s voor biodiversiteit in de openbare ruimte

12 mrt om 16:49 uur

In steden en op het platteland staat de natuur onder druk. De populaties van eerder veelvoorkomende soorten,…

Lees verder
flash_onNieuws

Succes in natuurinclusief bouwen bij project Parijsch in Culemborg

21 feb om 09:37 uur

Nieuwbouw werkt bevorderend voor de biodiversiteit. Dat is een conclusie die Heijmans trekt uit de eerste…

Lees verder
person_outlineBlog

Maakt een rijke biodiversiteit ons direct gezonder?

13 feb om 09:33 uur

Biodiversiteit wordt vaak gezien als iets dat met name betrekking heeft op planten en dieren. Maar een rijke…

Lees verder
flash_onNieuws

Miljardeninvestering nodig om steden aan groennormen te laten voldoen

9 feb om 17:14 uur

Er bestaat nog geen goede groennorm die we in Nederland kunnen gebruiken, een kwaliteitseis aan het groen…

Lees verder
descriptionArtikel

Groen bouwen, groen behouden

5 feb om 15:56 uur

Het aantal groene gebouwen in Nederland neemt toe. Fijn, want een groen gebouw biedt veel voordelen. Maar, het…

Lees verder
flash_onNieuws

Juridische sturingsinstrumenten voor een loopvriendelijke omgeving

22 jan om 09:50 uur

De Omgevingswet biedt gemeenten juridische instrumenten om een openbare ruimte loopvriendelijk te maken én te…

Lees verder