Find & Park

vrijdag 23 oktober 2020
timer 3 min
Find & Park

Het zal voor velen een bekend fenomeen zijn. Je gaat een dagje shoppen in de Kalverstraat of naar een wedstrijd van Ajax, maar aangekomen in Amsterdam blijkt het lastig een parkeerplekje te veroveren. Met Find & Park, de nieuwe feature van Parkmobile, komt hier een einde aan.

Parkeren in het centrum van Amsterdam zal voor weinig mensen een hobby zijn. Of, in de woorden van Managing Director van Parkmobile Esther van der Meer: “Irritant en duur. Het is dan ook onze missie om deze pijn weg te nemen.”

Find & Park is een nieuwe functie in de app van Parkmobile, het bedrijf dat al twintig jaar innovaties op de markt brengt die parkeren eenvoudiger maken. Het idee is simpel: in de app ziet de gebruiker op welke plekken in Amsterdam nog ruimte is om de auto te parkeren. Met eenvoudige kleurindicaties wordt de drukte in de parkeervakken in kaart gebracht. Dat scheelt oeverloos rondjes rijden en dus CO2-uitstoot.

“In de afgelopen twintig jaar hebben we data verzameld over de bezetting van parkeerplekken”, legt Van der Meer uit. “Dat zijn de zogenaamde statische, historische data. Daarnaast rijden onze scanauto’s, die de drukte kunnen meten, door de stad. Op basis van deze twee datasets hebben onze collega’s algoritmes geschreven op basis waarvan een voorspelling gedaan wordt gedaan. En ik kan uit eigen ervaring zeggen dat die behoorlijk nauwkeurig is, beter dan ik had verwacht zelfs.”

Het uitrollen van Find & Park kwam in een stroomversnelling door de coronacrisis. “De data hadden we al verzameld, maar in een tijd dat we drukte willen vermijden, is het heel fijn als je zonder stress je parkeerplek kunt bereiken. We hebben nog heel even gewacht met uitrollen, omdat we wilden zien hoe het nieuwe straatbeeld eruit zou komen te zien. Maar inmiddels wordt Find & Park al door heel veel mensen gebruikt. Het is bovendien een goed teken dat automobilisten het vaker gebruiken dan één keer.” Omdat momenteel nog niet alle parkeergarages aangesloten zijn op de app van Parkmobile, biedt het systeem nog geen totaaloverzicht van alle parkeerruimte in een stad, daar wordt nog aan gewerkt, geeft Van der Meer aan.

Voor de automobilist wordt parkeren eenvoudiger, maar steden hebben er ook voordeel van als er minder rondjes gereden worden in het centrum. “Hiermee kan je een grote stap doen in het behalen van de doelstellingen op gebied van CO2-reductie”, weet Van der Meer. Find & Park is momenteel nog alleen te gebruiken in Amsterdam, maar op korte termijn volgen steden als Rotterdam, Den Haag, Leiden en Eindhoven. Maar de ambitie reikt verder. “Ten eerste willen de Find & Park uitrollen in de twintig steden met de meeste parkeerdruk. Parkmobile gaat in gesprek met gemeenten om te kijken hoe de app kan bijdragen aan de uitvoering van het parkeerbeleid van een stad. Je kunt bijvoorbeeld het gebruik van bepaalde parkeerterreinen en -garages stimuleren door er korting te bieden. Als je dat in de app laat zien, zullen automobilisten eerder daar parkeren. Tegen die tijd hoop ik dat we ook hebben ingevoerd dat je via de app met één druk op de knop naar die locatie toe kunt navigeren.”

Van der Meer hoopt verder op een goede samenwerking met NS en nieuwe mobiliteitshubs, zodat de auto een onderdeel wordt van de totale mobiliteitsketen. “Hoe mooi zou het zijn als je met de auto naar het station rijdt, waar je parkeert op je vooraf gereserveerde plekje, met de trein naar de volgende stad reist en daar je gereserveerde OV-fiets pakt voor het laatste stukje?”, aldus Van der Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Meeste Nederlandse wijken prettig om te wonen, maar grote verschillen in steden

25 apr om 15:43 uur
Hoewel de leefbaarheid in Nederlandse steden dorpen vooruitgaat, zijn er zorgen over wijken en buurten waar…
Lees verder

Straatmeubilair zorgt voor leefbaarheid

7 jan om 14:45 uur
We lopen er dikwijls ongemerkt aan voorbij totdat we er gebruik van willen maken. Straatmeubilair is niet alleen…
Lees verder
150 miljoen voor projecten slimme en schone mobiliteit
flash_onNieuws

150 miljoen voor projecten slimme en schone mobiliteit

6 dec 2021 timer2 min

Acht samenwerkingsverbanden van ondernemers en onderzoekers krijgen in totaal 150 miljoen euro steun van het…

Lees verder
Pilot Light as a Service langs N278 krijgt vervolg
flash_onNieuws

Pilot Light as a Service langs N278 krijgt vervolg

11 nov 2021 timer3 min

Na een succesvolle pilotfase zet de provincie Noord-Brabant langs 17 kilometer op de N279 Noord verlichting as-…

Lees verder
Slimme en duurzame verstedelijking levert miljarden op
flash_onNieuws

Slimme en duurzame verstedelijking levert miljarden op

8 nov 2021 timer2 min

Als Nederlandse steden ervoor kiezen tot 2050 binnenstedelijk te verdichten in plaats van de stad aan de rand…

Lees verder
Mobility Lab: al 5 jaar innoveren met startups
descriptionArtikel

Mobility Lab: al 5 jaar innoveren met startups

3 nov 2021 timer3 min

Een gesprek met Hans Stevens, programmamanager van De Verkeersonderneming, over Mobility Lab, start-upprogramma…

Lees verder
Startup beloont duurzaam reisgedrag werknemers Erasmus MC
flash_onNieuws

Startup beloont duurzaam reisgedrag werknemers Erasmus MC

5 okt 2021 timer3 min

De komende maanden gaat startup Mobimiles aan de slag om duurzaam reisgedrag onder medewerkers van het Erasmus…

Lees verder
Smart city: te veel voor de city, te weinig voor de mens?
descriptionArtikel

Smart city: te veel voor de city, te weinig voor de mens?

17 sep 2021 timer2 min

Op basis van data, modellen en resultaten uit het verleden kunnen we een hoop voorspellen. Maar hoe de toekomst…

Lees verder