Fietsparkeerdata voor gemeentelijke besluitvorming

vrijdag 15 maart 2019
timer 4 min
Fietsparkeerdata voor gemeentelijke besluitvorming

In de Parkeermonitor is sinds kort het gebruik van fietsenstallingen inzichtelijk gemaakt. 17 gemeenten maken gebruik van de tool.

Mark Riemslag van Monit Data, het bedrijf achter de Parkeermonitor, geeft uitleg. “Data is een hot item en de beschikbaarheid en de kwaliteit ervan neemt toe”, begint hij te vertellen. Enkele gebruikers van de Parkeermonitor zijn afgelopen jaar vragen gaan stellen over het ontsluiten van fietsparkeerdata. Inmiddels is het fietsparkeren in de gemeenten Schiedam en Leeuwarden opgenomen in de Parkeermonitor. “Fietsparkeren wordt steeds vaker vastgelegd in het gemeentelijke beleid. Het is daardoor een beheervraagstuk geworden. We zijn wat dat betreft op hetzelfde punt beland, als 30 jaar geleden met autoparkeren.”

Noodzakelijk

Riemslag geeft aan dat gemeenten het belangrijk vinden om de juiste data te hebben. “Het is noodzakelijk in de besluitvorming. Dure beslissingen vragen om onderbouwing met data. Je kunt bewoners zo meenemen in het proces of uitbreiding van bijvoorbeeld een garage noodzakelijk is.” Uit de data kan bijvoorbeeld blijken dat de bezettingsgraad maximaal is. Als de data met het juiste detailniveau beschikbaar is, kan ook gekeken worden hoeveel bakfietsen er bijvoorbeeld gebruik maken van een stalling. “Als je dan weet hoeveel plaatsen er zijn voor de bakfiets, kunnen pijnpunten objectief worden blootgelegd”, aldus Riemslag.

Eén database

Monit koppelt ruwe data uit verschillende bronnen aan elkaar in één database. De data wordt op verschillende manieren verzameld. “Het maakt voor ons niet uit op welke wijze de data aangeleverd wordt, wij willen geen unieke oplossing voor onszelf, maar sluiten ons liever aan bij wat beschikbaar is. Je moet dan denken aan transactiedata van straatautomaten, mobiel parkeren, (fiets)parkeergarages, handhaving, scanauto’s, et cetera. Al deze data wordt platgeslagen tot uniforme datatabellen waardoor ze leverancieronafhankelijk worden. Het is vervolgens mogelijk deze data op drie manieren te ontsluiten, via een toegankelijke en laagdrempelige online tool, op maat gemaakte periodieke rapportages en we kunnen de uniforme tabellen koppelen met andere BI-tools.”

Bij de transactiedata worden geen persoonsgegevens verstrekt, zo geeft Riemslag aan. “Net zoals bij autoparkeren krijgen fietsers als ze inchecken in een stalling een unieke code. Deze kom je tegen bij de betaling en bij het uitrijden van een fietsparkeerplaats. De data is nog te verrijken door codes te koppelen aan het type fiets. Dan wordt het bijvoorbeeld mogelijk de gelijktijdige bezetting van het aantal e-bikes er in een stalling te monitoren en te onderbouwen hoe lang de huidige laadpunten gelijktijdig vol staan. Zodoende hoef je niet langer vanuit je onderbuikgevoel een beslissing te maken, maar kan je precies zien hoeveel uur er sprake is van ‘krapte’ bij de laadpunten.”

Mede omdat Monit is voortgevloeid uit Spark Parkeren, snappen ze bij het bedrijf goed wat gemeenten willen weten. “Wij kunnen het gedrag van auto- en fietsparkeerders goed duiden. Hierdoor sluiten we goed aan op de behoeften van gemeenten. Daarnaast hebben we verstand van dataverzameling. Zo houden we bijvoorbeeld rekening met logische datachecks, zoals dubbele transacties.”

Niet vanzelfsprekend 

Maar het binnenhalen van de juiste hoeveelheid data is niet vanzelfsprekend. Riemslag geeft aan dat, afhankelijk van de locatie, het voorkomt dat 10 tot 15 procent van de fietsers niet gescand wordt als ze parkeert. Op deze locaties is het fietsparkeren vaak 24 uur gratis. Daarnaast wordt er alleen gescand als een beheerder aanwezig is, terwijl het voor de fietsparkeerders buiten deze tijden ook mogelijk is om de fietsenstalling te betreden en de fiets te parkeren of op te halen. Het registratiesysteem vindt men in dit soort gevallen minder relevant. Inmiddels is de markt voor toegangspoortjes flink aan het ontwikkelen. Een betaalbaar registratiesysteem, dat zonder beheerder kan werken en geen gedoe oplevert voor de parkeerder, zou de registratie van het fietsparkeren ten goede komen

Vraag naar data neemt toe

Gemeenten gebruiken steeds meer data om het beleid te kunnen monitoren en zo nodig aan te passen. Hierdoor neemt ook de vraag naar goede fietsparkeerdata toe. De data van het fietsparkeren zal de komende jaren verbeteren, alleen dan kunnen we de vragen van morgen met de data van gisteren beantwoorden, zo zegt Riemslag. “Inmiddels is de data van het fietsparkeren in de gemeente Leeuwarden gebruikt om een proef met uitbreiding van de bemensingstijden te analyseren. De gemeente gebruikt deze uitkomsten om te bepalen of zijn het beleid wel of niet aan te passen.”

Op de vraag van wie de data uiteindelijk is, heeft Riemslag een duidelijk antwoord. “Gemeenten genereren data via de gebruikers. Deze data is dus van de gemeente. Wij maken van de data alleen maar een toegankelijke en laagdrempelige tool waaruit je eenvoudig gegevens kunt aflezen en combineren met andere parkeerdata.”

Dit artikel is eerder verschenen op van www.parkeer24.nl.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Geld geen voorwaarde voor ontstaan Blue Zone

4 apr om 12:08 uur

“Blue zones bestaan overal, niet alleen op de vijf bekende plekken op de wereld”, aldus professor Rudi…

Lees verder
flash_onNieuws

Maatschappelijke opbrengst van sporten en bewegen 2,76 keer hoger dan kosten

29 mrt om 08:54 uur

Investeren in sporten en bewegen loont en levert een maatschappelijke opbrengst op die 2,76 keer hoger is dan…

Lees verder
descriptionArtikel

Stappenplan naar gezonde gemeenten: praktische instrumenten en lessen uit onderzoek

28 mrt om 11:17 uur

Na ruim 4 jaar onderzoek naar gezondheidsverschillen en aanpakken in wijken en regio…

Lees verder
flash_onNieuws

Inschrijving Gezonde Buurt geopend

18 mrt om 10:25 uur

Ook in 2024 hebben Jantje Beton, IVN Natuureducatie en JOGG de ambitie om 15 Gezonde Buurten te ontwikkelen. …

Lees verder
descriptionArtikel

Project Klimaatadaptatie en Gezondheid biedt advies voor GGD'en

14 mrt om 14:27 uur

Hoe beperk je de gezondheidseffecten van klimaatverandering? Wat kunnen GGD-afdelingen zoals…

Lees verder
flash_onNieuws

Natuur voor elkaar organiseert online informatiebijeenkomst groene schoolpleinen

13 mrt om 08:55 uur

Bassischolen die bezig zijn met het vergroenen van hun schoolplein, of die dit juist al gedaan hebben maar nog…

Lees verder
descriptionArtikel

‘Bij groen in de stad is één plus één zeven’

29 feb om 09:35 uur

Meer groen in de buitenruimte, het lijkt een inkoppertje in een tijd waarin we steeds regelmatiger kampen met…

Lees verder
flash_onNieuws

Miljardeninvestering nodig om steden aan groennormen te laten voldoen

9 feb om 17:14 uur

Er bestaat nog geen goede groennorm die we in Nederland kunnen gebruiken, een kwaliteitseis aan het groen…

Lees verder