Een toegankelijke eyecatcher zonder concessies

donderdag 19 maart 2020
timer 3 min
Gemeentelijk vastgoed, zoals dit theater in Zwolle, moet zo toegankelijk mogelijk zijn

Gemeentelijk vastgoed, zoals dit theater in Zwolle, moet zo toegankelijk mogelijk zijn Foto: Shutterstock

De toegankelijkheid van een nieuw gebouw schiet er helaas nog wel eens bij in. En dat is nergens voor nodig, vindt architect - partner Dianta Wilmsen van MAS architectuur.

Een nieuw theater, stadskantoor of bibliotheek moet in eerste instantie een eyecatcher zijn, het is immers een visitekaartje van de gemeente. Niet altijd wordt er nagedacht over de toegankelijkheid van het gebouw. Zeker nu gemeenten verplicht zijn om de openbare ruimte, en dus ook het gemeentelijk vastgoed zo toegankelijk mogelijk te maken, kan dat leiden tot extra kosten achteraf. En dat is nergens voor nodig, vindt Dianta Wilmsen van MAS architectuur.

 

Design for all, het is een bekend begrip. “Misschien wel wat oud en stoffig”, denkt Wilmsen. “En toch is nog lang niet iedereen zich bewust van het belang van een mooi én werkbaar ontwerp. Het lijkt alsof niet elke ontwerper overtuigd is van het nut van toegankelijkheid. Als opdrachtgever dien je in de selectie voor een ontwerper hier rekening mee te houden.  De focus ligt vaak op het maken van een eyecatcher. Terwijl het echt niet nodig is om concessies te doen aan de esthetiek,  is dat vaak wel de opvatting. Als je een ontwerp maakt dat goed is voor iemand met een beperking, dan is het meestal voor iedereen fijn. Dit bewustzijn komt vaak pas als men bijvoorbeeld een been breekt en er zo achter komt waar je tegenaan loopt in een rolstoel.”


Voelt normaal, dat is het niet

Voor Wilmsen, die zelf een beperking heeft en regelmatig gebruik maakt van aanpassingen, is een toegankelijk ontwerp vanzelfsprekend. “Soms vergeet ik het zelfs wel eens te vermelden, terwijl het mijn ontwerp onderscheidt van andere. Het voelt normaal, terwijl het dat niet voor iedereen is.”


Achteraf aanpassingen

Dat niet ieder ontwerp voldoet aan  toegankelijkheidseisen, maakt het voor opdrachtgevers zonder specifieke kennis lastig om de goede keuze te maken. Wilmsen: “Het wordt zelfs vaak vergeten te vragen bij opdrachtverstrekkingen. Misschien denken opdrachtgevers wel dat het de verantwoordelijkheid is van ontwerpers . Het leidt er nu toe dat vaak achteraf aanpassingen gedaan moeten worden en dat is zonde. Zeker nu er steeds meer ouderen komen die midden in het leven staan en met toegankelijkheid te maken krijgen . Het is een misvatting dat mensen met een beperking een kleine groep vormen, de groep wordt juist steeds groter.”


Bouwbesluit

Als zowel opdrachtgever als ontwerper niet expliciet aandacht besteden aan toegankelijkheid, dan is er altijd nog de minimale ondergrens geregeld in het Bouwbesluit. “Er gaat ook al best veel goed”, vindt Wilmsen. “Zeker in vergelijking met het buitenland zijn we op sommige vlakken best ver. Wat ik daar soms tegenkom, dat is echt wonderlijk. Het Bouwbesluit is zeker niet toereikend en overal waar  er van afgeweken kan worden, zal dat ook gebeuren. Naast het Bouwbesluit zijn er nog verschillende vrijwillige opties, welke soms tegenstrijdig zijn of niet altijd gewenst door de opdrachtgever.”


Niet-verplichte NEN-norm

De overheid, verplicht om het VN-verdrag uit te voeren, is onlangs gestart met een onderzoek naar het opstellen van een NEN-norm. Hier heeft Wilmsen vooralsnog haar twijfels bij. “Het geeft natuurlijk aan dat de overheid er  mee bezig is. Maar als  het een niet-verplichte norm wordt Heeft dat dan nut?”
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Meer veiligheid voor vrouwen in de openbare ruimte

17 apr om 19:10 uur

Het is lente. De tijd om lekker tot laat in de avond naar buiten te gaan. Althans, dat is wat mannen denken.…

Lees verder
person_outlineBlog

Geef slechte bereikbaarheid ‘een stem’ en houdt niet altijd vast aan de one-size-fits-all-oplossing

24 aug 2023

Wegen worden aangelegd om door iedereen gebruikt te kunnen worden. Dat klinkt ideaal en eerlijk, maar is dat in…

Lees verder
descriptionArtikel

Hoe digitalisering vervoersarmoede kan vergroten

21 aug 2023

Bepaalde doelgroepen ervaren digitalisering als een drempel. Met EU-financiering werd in de periode 2020 tot en…

Lees verder
descriptionArtikel

Fysieke toegankelijkheid in ov steeds beter op orde

8 aug 2023

Het openbaar vervoer in Nederland is lang niet altijd toegankelijk voor iedereen en het Bestuursakkoord…

Lees verder
descriptionArtikel

‘Maatschappelijke impact toegankelijke stations onbetaalbaar’

28 jul 2023

Bram ’t Mannetje was acht jaar lang programmamanager Toegankelijkheid bij ProRail. In die rol was hij…

Lees verder
descriptionArtikel

Objectief oordeel over toegankelijkheid met Quick Scan

13 jul 2023

Een inclusieve samenleving is iets wat met name in het sociaal domein een thema is. Terwijl een toegankelijke…

Lees verder
flash_onNieuws

Open Oproep Ruimte voor rechtvaardigheid

16 jun 2023

Nederland staat voor een grote verbouwing die enorme ruimtelijke gevolgen zal hebben. De ‘wederombouw’, die…

Lees verder
flash_onNieuws

Bijdrage gebiedsontwikkelingen aan een duurzame stedelijke ontwikkeling op de lange termijn

25 apr 2023

Marktpartijen en gemeenten zijn en momenteel hard mee bezig plannen te ontwikkelen voor het dichten van de…

Lees verder