Ebusco: de Tesla van de elektrische bussen

dinsdag 30 juni 2020
timer 4 min
Ebusco: de Tesla van de elektrische bussen

Bussenbouwer Ebusco uit Deurne kwam in 2012 als nieuwe speler op de bussenmarkt en legde zich toe op de ontwikkeling van elektrische bussen. “Ebusco is echt een pionier op het gebied van e-bussen”, vertelt innovatiemanager Patrick Heuts.

Heuts is zelf sinds 2015 werkzaam bij het techbedrijf dat bussen bouwt. “Veel traditionele fabrikanten bouwen op basis van dieselbussen hun elektrische bussen. Daardoor zijn die voertuigen altijd te zwaar. Bij Ebusco zijn het batterijsysteem en de elektrische aandrijving de kern. Daar bouwen we de bus eromheen. Daardoor krijg je een heel andere opbouw van de bus.” 

Hij maakt de vergelijking met Mercedes, dat ooit een dieselmotor ontwikkelde en daar de (vracht)auto omheen bouwde. Maar liever spiegelt hij Ebusco aan Tesla. “Je moet out of the box durven denken en met vernieuwende ideeën komen. Natuurlijk kom je daarbij als nieuw bedrijf wel struikelblokken tegen, maar nieuwe ideeën zijn in zo’n markt erg goed.” 

Springplank naar Europa 

Kon een bus van Ebusco tien jaar geleden nog een batterijpakket van 200 kWh mee aan boord, inmiddels is dat meer dan 400 kWh. In Nederland rijdt Ebusco onder meer in Dordrecht, Leiden en Utrecht. Eind 2020 levert het ook bussen aan Connexxion voor de regio Haarlem en Amsterdam. 

Op de streeklijnen in Groningen en Drenthe doet Ebusco inmiddels ervaring op met langere afstanden. Uiteindelijk is dat een springplank naar het buitenland, verwacht Heuts. “De Duitse markt komt nu pas een beetje op gang omdat de diesellobby enorm is, dus het is goed om daar alvast te zijn. Wij rijden al in München, Borkum, Eisenach en Bad Neustadt. Bonn en Frankfurt volgen later dit jaar. Maar ook Scandinavië is een interessante markt.” 

Vernieuwende ideeën  

Eén van die vernieuwende ideeën is om te werken aan significante gewichtsreductie van de bus. “Iedere kilo die je kunt kwijtraken, zorgt voor een hogere efficiency. En dan heb je bovendien minder batterijen aan boord nodig, wat nog meer gewicht scheelt. Dus dan gaat het hard.” 

Daarnaast wil Ebusco ook een volledig autonome bus op de markt brengen. En dan niet eentje op een vrijliggende baan, zoals de ParkShuttle van 2getthere, maar eentje die in de stad kan rijden met conflicterend verkeer. Dat duurt nog zeker vijf jaar, verwacht Heuts. “Veiligheid staat voorop en op dit moment is de rekenkracht daarvoor nog te beperkt.” 

Knellende regels 

Patrick Heuts
Patrick Heuts,
Innovatiemanager Ebusco

Hiernaast wil Ebusco zich ook onderscheiden in de markt van de laadinfrastructuur. Zo ontwikkelt de bussenbouwer energycontainers, die energie opslaan en zo het stroomnetwerk kunnen ontzien. “Dat kan een oplossing bieden met kleinere netaansluitingen. Zo kan je toch veel energie uit het net halen zonder nieuwe aansluitingen en extra kabels te trekken.”  

Netbeheerders kunnen die containers alleen nog niet eenvoudig inzetten. “Naarmate batterijtechnologie doorontwikkelt, wordt dit steeds aantrekkelijker en biedt kansen in de energietransitie. We zijn afhankelijk van wetten en regels, die soms behoorlijk knellend zijn. Het is heel gek als je niet echt kunt anticiperen op de toekomst.” 

Assembleren in China 

Veel mensen denken dat Ebusco zijn bussen importeert vanuit China. Ten onrechte, aldus Heuts. “De assemblage gebeurt in China, de rest in Nederland. Wij hebben een enorme R&D-afdeling, want in de kern zijn wij een techbedrijf dat bussen bouwt. Wij werken met China vanwege de productiemogelijkheden en werken via het Apple-model: we ontwerpen alles zelf en houden de controle.” 

De samenwerking met China is wel een politiek gevoelig onderwerp, zeker sinds de ophef rondom de Chinese bussenbouwer BYD in de concessie IJssel-Vecht. Maar Ebusco bemoeit zich niet met politiek, zegt Heuts. “Wij kunnen die assemblage nog niet zelf doen, daarom zitten we in China. Dit is een bedrijfsmatige keuze om überhaupt te kunnen leveren. Als wij een tender winnen, zoals met Connexxion op Schiphol, dan gebeurt dat op basis van technologie. Dat heeft niets met Chinese of Europese productie te maken.” 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Arnhems trolleynet kan energietransitie helpen

1 dec 2023

Zeg je Arnhem, dan zeg je trolley. Het trolleynetwerk bestaat al 75 jaar en wordt met de trolley 2.0 geüpgraded…

Lees verder
descriptionArtikel

Subsidie nieuwe elektrische auto's toch niet verlaagd

10 okt 2023

De subsidie voor particulieren om een nieuwe elektrische auto te kopen of leasen blijft 2950 euro. Eerder was…

Lees verder
person_outlineBlog

Missen we de bus?

27 jul 2023

Voor wie uit de trein of de bus stapt op Amsterdam Centraal, zal het uitzicht over het IJ de aandacht trekken,…

Lees verder
descriptionArtikel

Autonoom vervoer krijgt vorm in Rotterdam

14 jun 2023

Aan de oevers van de Maas, op een industrieterrein precies tussen Rotterdam en Schiedam, trekt een oudere…

Lees verder
descriptionArtikel

‘Energiehubs gaan over organisatiestructuren’

20 mrt 2023

Om de energietransitie te versnellen zijn energiehubs potentieel interessant, denkt duurzaamheidsdirecteur…

Lees verder
descriptionArtikel

Whitepaper over effectief beleid voor deelmobiliteit

24 feb 2023

Hoe zorg je voor effectief beleid voor deelmobiliteit? Een vraag waar veel gemeenten mee worstelen. De kansen…

Lees verder
filter_listLongread

Energiehub Noord-Brabant kan blauwdruk zijn

10 feb 2023

Een pilot met energiehubs in Noord-Brabant kan als blauwdruk dienen om het concept in de praktijk breder uit te…

Lees verder
Laadpaalalarm
person_outlineBlog

RAI slaat laadpaalalarm. Is er reden voor paniek?

17 jan 2023

De RAI Vereniging slaat een laadpaalalarm. Er zijn te weinig publieke snellaadpunten voor vrachtwagens en het…

Lees verder