Duurzame stadswijk erfenis Floriade

maandag 4 maart 2019
timer 4 min
Duurzame stadswijk erfenis Floriade

Almere is het hoofdpodium van de Floriade, die in 2022 opnieuw plaatsvindt. Het thema van deze editie is 'Groene stad van de toekomst'. 

Almere grijpt het thema aan om de vergroening en verduurzaming van de stad een extra slinger te geven. Er verrijst namelijk na het evenement ook een heuse stadswijk.

Broedplaats

We beginnen bij het begin: hoe heeft Almere de prestigieuze rol van gastheer bemachtigd? De koppeling met gebiedsontwikkeling bleek de doorslaggevende factor te zijn, aldus Ria van Dijk, stedenbouwkundige bij de gemeente Almere. “Het Floriadeterrein is voor een deel gelegen op het Weerwatereiland en het eiland Utopia, recht tegenover het stadscentrum. Het plan om het gebied na de tentoonstelling als groene stadswijk door te laten groeien, past perfect bij het thema van de komende Floriade in 2022”, vertelt Van Dijk.

De Floriade is van oorsprong een wereldtuinbouwtentoonstelling. De komende editie is de opzet ogenschijnlijk breder, met de focus op (internationale) ontwikkelingen op het gebied van groen, gezondheid, huisvesting, werkgelegenheid, voedsel en duurzame energie. Van Dijk geeft aan dat deze innovaties de basis vormen voor een ‘levend laboratorium’, met het doel om heel Almere (en mogelijk ook Nederland en de wereld) te laten profiteren van de ideeën die worden gepresenteerd.
 


Anders dan normaal

Hoe krijgt deze ambitie vorm? In eerste instantie door de unieke opbouw van het terrein, zo lijkt het: de diverse kavels die worden aangelegd, krijgen allemaal een strook van vier meter breed met bomen en planten, afkomstig uit een familie die start met dezelfde letter. Zo vind je bij de ene kavel alleen groen waarvan de botanische naam start met de letter G en verderop een kavel met groen die start met de letter U. Het hele alfabet komt aan bod.
 


“Het wordt een soort planten- en bomenbibliotheek, waar je doorheen kunt zwerven via een energie-, voedsel- of gezondheidsroute”, zegt Alphons Rommelse, communicatieadviseur van Floriade Almere 2022. “De bedoeling is dat bezoekers, en later ook bewoners, door dit arboretum {bomentuin, red.) heen kunnen lopen en kunnen leren over de verschillende functies van het groen.”
 

Uiteindelijk gaat het om circa 70.000 soorten groen. “Elke soort is gewaardeerd door de Floriade BV, een speciale BV die zorgdraagt voor de organisatie van de expo, op zijn effect op de omgeving, zoals fijnstoffiltering of biodiversiteit. Dit hebben we gedaan in samenwerking met Wageningen Universiteit”, vertelt Van Dijk. Een deel hiervan is bestaand groen, dat sinds het ontstaan van Flevoland is gegroeid. Het gaat dan om bomen van zo’n vijftig jaar. In eerste instantie niets bijzonders, maar Van Dijk heeft als doel gesteld dat dit ‘stukje oorspronkelijk Flevoland’ koste wat kost blijft staan.

Samenkomst

“We hanteren groen als uitgangspunt voor de gebiedsontwikkeling”, aldus Van Dijk. “Groen wordt meestal gezien als iets dat in de weg staat, zeker als er vrachtwagens het terrein op moeten. Wij sprongen er telkens bovenop om te laten zien dat het ook anders kan, bijvoorbeeld door een klein stukje om te rijden. Het is een kwestie van omdenken: bomen staan niet in de weg, de weg kan om de bomen.” 

Het volledige behoud van de flora is volgens Van Dijk een belangrijke keuze om begrip bij alle betrokkenen te creëren. “Dat gaat verder dan alleen de bomen”, vertelt Van Dijk. “Ook de fauna willen we behouden, zoals vleermuizen en bevers. Dat kan best samen met een stadswijk, kijk maar naar de documentaire De Wilde Stad.” Alles behouden klinkt als een torenhoge ambitie. Is dat wel haalbaar? “Het is onvermijdelijk dat er een paar bomen en struiken gaan sneuvelen. Het belangrijkste is dat we dan telkens kunnen uitleggen waarom het weg moet.”

Je las zojuist een gedeelte van het Floriade-artikel dat is verschenen in het Biind-Magazine. Lees hier het hele artikel en meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Bouw natuurinclusief distributiecentrum op Schiphol Trade Park van start

23 mrt om 08:06 uur

Op Schiphol Trade Park is onlangs gestart met de bouw van het nieuwe distributiecentrum van Rapid Logistics.…

Lees verder
descriptionArtikel

Natuur voor Elkaar: nog lang niet klaar om te stoppen

13 feb om 10:41 uurtimer3 min
Mens en natuur verbinden. Dat is, heel kort gezegd, de missie van het programma Natuur voor Elkaar van de…
Lees verder
Dick Oosthoek Groenkeur
descriptionArtikel

Vergroenen moet je goed doen!

7 feb om 09:31 uurtimer3 min
Steeds meer Nederlandse gemeenten hebben vergaande ambities op het gebied van vergroenen en natuurinclusief bouwen…
Lees verder
descriptionArtikel

Van een groene ambitie naar hoogwaardige natuur in en om de stad

2 feb om 09:36 uurtimer3 min
De EU en de Nederlandse overheid streven naar voldoende groen in en om steden. Op verzoek van de ministeries van…
Lees verder
descriptionArtikel

De meerwaarde van natuurinclusief bouwen

23 jan om 13:12 uurtimer3 min
Ja, natuurinclusief bouwen is beter voor de biodiversiteit. Lang niet iedereen weet echter precies wat dat is. Of…
Lees verder
Common-Woods-Amersfoort
filter_listLongread

Groen is goed, maar wie gaat dat betalen?

18 jan om 14:03 uur
De opvatting dat een groene leefomgeving goed is voor ons welzijn wordt steeds breder gedragen. Maar de vraag wat…
Lees verder
descriptionArtikel

Biobased bouwen begint met samenwerking

10 jan om 11:48 uurtimer3 min
Wat zijn de mogelijkheden voor biobased bouwen in een economie die in de toekomst steeds minder lineair en steeds…
Lees verder
descriptionArtikel

Water en bodem gaan een grotere rol spelen bij het maken van ruimtelijke keuzes

5 dec 2022 timer3 min
Het is van groot belang voor iedereen in ons land. Voldoende en schoon water en een gezonde bodem. Daarom wil het…
Lees verder