Deelmobiliteit in het landelijk gebied – nog veel te ontdekken

maandag 11 oktober 2021
timer 5 min
Deelmobiliteit in het landelijk gebied – nog veel te ontdekken

hebben hubs en deelmobiliteit een toekomst buiten de grote steden in de Randstad? We gingen in gesprek met Ronnie Poorterman van Keypoint Consultancy en Frans Tillema en Pieter Dekker van de HAN Automotive Research.

De kennis en ervaringen die we opdoen met betrekking tot deelmobiliteit en hubs komt meestal uit de grote steden in ons land. Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag zijn dan ook de plekken waar bewoners het meeste moeite hebben een (betaalbare) parkeerplek te vinden en waar de ruimte op straat steeds schaarser wordt.  

Buiten de Randstad spelen die problemen veel minder. Uiteraard is het ook in grotere steden in de regio zoeken naar ruimte voor huizen, groen en verblijven, daar kunnen ze in bijvoorbeeld Eindhoven, Groningen, Nijmegen of Zwolle over meepraten. Maar ga je in iets kleinere steden of op het platteland kijken, daar past in veel gevallen een tweede of derde auto gewoon nog op de oprit en is parkeren bij de winkel meestal gratis. Toch zou het ook daar een goed idee zijn om auto’s te delen, de tweede en derde auto de deur uit te doen ten faveure van een elektrische deelauto of -scooter. De overweging om tot die beslissing te komen is in ruraal gebied echter heel anders, weten Ronnie Poorterman van Keypoint Consultancy en Frans Tillema en Pieter Dekker van de HAN Automotive Research. In opdracht van de provincie Gelderland deden ze onderzoek naar deelmobiliteit in ruraal gebied. 

“We zien dat de introductie van deelmobiliteit en hubs in grote steden eigenlijk vanzelf gaat”, schetst Poorterman de achtergrond van het onderzoek. “We wilden eens kijken wat ervoor nodig is om deelmobiliteit in kleinere steden en in de regio een zetje te geven.” 

Zoet en zuur 

De belangrijkste constatering? “De deelauto is eigenlijk geen auto”, is Poorterman cryptisch. “De gewone auto is een uitontwikkeld product, we weten wat het is. De deelauto is een heel nieuw concept en is veel meer een dienst die nog in ontwikkeling is. We zullen het aanbod moeten pushen, werken aan de bekendheid ervan. Er komt namelijk veel meer bij kijken dan bij een eigen auto.” Frans Tillema vult aan: “De behoefte aan deelauto’s in grote steden komt voort uit het fysieke domein, om ruimte op straat te creëren. In ruraal gebied zal het veel meer gaan over jouw contributie aan de leefbaarheid en aan het milieu.” Het gemeengoed maken van deelmobiliteit is hier volgens Tillema een kwestie van de lange adem. “Jong geleerd, oud gedaan. Als je als kind met je voetbalteam naar een uitwedstrijd gaat en je vader die moet rijden neemt daarvoor de deelauto, dan onthoud je dat. De basis blijft dat je mobiliteit moet kunnen aanbieden voor minder dan 199 euro per maand, de prijs van een private lease auto. Daarbij moet de kwaliteit omhoog en moet je andere doelen stellen. En we moeten die doelen ondersteunen met flankerend beleid.” Tillema doelt hiermee op het ontmoedigen van het gebruik van de eigen auto. “Als je wil dat men in ketens gaat reizen, dan moet je misschien het gebruik van de private auto wel extra belasten, of kijken naar de parkeervergunning. Wie het zoet wil proeven, moet af en toe ook het zure ervaren.” 

Gemeenschapsgevoel 

Om deelmobiliteit in de regio tot een succes te maken zou gebruik gemaakt moeten worden van het sterke punt van dorpen en kleinere steden: de gemeenschap. Pieter Dekker: “Je zou de deelauto onderdeel van de community moeten laten zijn, dan wordt het meer eigen. Het doel is om de tweede en derde auto van de straat te krijgen én om een keuzemogelijkheid te bieden. Voor de ene rit heb je genoeg aan een Clio, terwijl je de andere keer een stationwagen nodig hebt.” Dat communitygevoel zou tevens een rol kunnen spelen bij de vorming van hubs, de plek waar deelauto’s een plek zouden moeten krijgen. “Zomaar ergens vier auto’s neerzetten is geen community”, aldus Tillema. “In ruraal gebied zou een hub iets kunnen zijn waar je als buurt of dorp trots op bent. Dan volgt het succes al snel.” Dekker vult aan: “Dit is een plek waar je misschien je grofvuil neerzet, boodschappen doet of contact zoekt met andere mensen.” 


Het hele artikel over hubs in ruraal gebied lees je in het Biind Magazine van oktober, dat geheel in het teken staat van Hubs. Lees hier het artikel en de rest van het magazine.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

person_outlineBlog

SUMP: rompslomp of verrijking van Nederlandse mobiliteitsvisies?

16 mei om 08:00 uur

Mobiliteit dient bij te dragen aan een duurzame, veilige en toegankelijke samenleving. Nu en in de toekomst.…

Lees verder
descriptionArtikel

‘Niet meer van crisis naar crisis struikelen’

27 mrt om 16:33 uur

Daan Zandbelt, stedenbouwkundige en partner bij bureau De Zwarte Hond, ziet dat we…

Lees verder
descriptionArtikel

Een ruimtelijke en sociale blik op de reis van de toekomst

26 mrt om 09:23 uur

Als het gaat om de toekomst van mobiliteit, denken sommige mensen aan drones voor personenvervoer. Anderen…

Lees verder
descriptionArtikel

Natuurlijk!Deelmobiliteit presenteert modelbepalingen voor reguleren deelvervoer in lokale wetgeving

13 mrt om 10:57 uur

Samenwerkingsprogramma Natuurlijk!Deelmobiliteit heeft modelbepalingen gespresenteerd die kunnen helpen bij het…

Lees verder
person_outlineBlog

Mobiliteit in de toekomst: sciencefiction of realiteit?

5 mrt om 12:19 uur

In 1964 introduceerde de televisieserie Star Trek de ‘communicator’, een draagbaar apparaatje waarmee mensen…

Lees verder
descriptionArtikel

Subsidie nieuwe elektrische auto's toch niet verlaagd

10 okt 2023

De subsidie voor particulieren om een nieuwe elektrische auto te kopen of leasen blijft 2950 euro. Eerder was…

Lees verder
person_outlineBlog

Deelvervoer: Een innovatief alternatief voor traditioneel ov

28 sep 2023

Het Nederlandse openbaar vervoer heeft de laatste jaren moeite om te overleven, met financiële beperkingen en…

Lees verder
person_outlineBlog

Missen we de bus?

27 jul 2023

Voor wie uit de trein of de bus stapt op Amsterdam Centraal, zal het uitzicht over het IJ de aandacht trekken,…

Lees verder