Deelmobiliteit in het landelijk gebied – nog veel te ontdekken

maandag 11 oktober 2021
timer 5 min
Deelmobiliteit in het landelijk gebied – nog veel te ontdekken

hebben hubs en deelmobiliteit een toekomst buiten de grote steden in de Randstad? We gingen in gesprek met Ronnie Poorterman van Keypoint Consultancy en Frans Tillema en Pieter Dekker van de HAN Automotive Research.

De kennis en ervaringen die we opdoen met betrekking tot deelmobiliteit en hubs komt meestal uit de grote steden in ons land. Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag zijn dan ook de plekken waar bewoners het meeste moeite hebben een (betaalbare) parkeerplek te vinden en waar de ruimte op straat steeds schaarser wordt.  

Buiten de Randstad spelen die problemen veel minder. Uiteraard is het ook in grotere steden in de regio zoeken naar ruimte voor huizen, groen en verblijven, daar kunnen ze in bijvoorbeeld Eindhoven, Groningen, Nijmegen of Zwolle over meepraten. Maar ga je in iets kleinere steden of op het platteland kijken, daar past in veel gevallen een tweede of derde auto gewoon nog op de oprit en is parkeren bij de winkel meestal gratis. Toch zou het ook daar een goed idee zijn om auto’s te delen, de tweede en derde auto de deur uit te doen ten faveure van een elektrische deelauto of -scooter. De overweging om tot die beslissing te komen is in ruraal gebied echter heel anders, weten Ronnie Poorterman van Keypoint Consultancy en Frans Tillema en Pieter Dekker van de HAN Automotive Research. In opdracht van de provincie Gelderland deden ze onderzoek naar deelmobiliteit in ruraal gebied. 

“We zien dat de introductie van deelmobiliteit en hubs in grote steden eigenlijk vanzelf gaat”, schetst Poorterman de achtergrond van het onderzoek. “We wilden eens kijken wat ervoor nodig is om deelmobiliteit in kleinere steden en in de regio een zetje te geven.” 

Zoet en zuur 

De belangrijkste constatering? “De deelauto is eigenlijk geen auto”, is Poorterman cryptisch. “De gewone auto is een uitontwikkeld product, we weten wat het is. De deelauto is een heel nieuw concept en is veel meer een dienst die nog in ontwikkeling is. We zullen het aanbod moeten pushen, werken aan de bekendheid ervan. Er komt namelijk veel meer bij kijken dan bij een eigen auto.” Frans Tillema vult aan: “De behoefte aan deelauto’s in grote steden komt voort uit het fysieke domein, om ruimte op straat te creëren. In ruraal gebied zal het veel meer gaan over jouw contributie aan de leefbaarheid en aan het milieu.” Het gemeengoed maken van deelmobiliteit is hier volgens Tillema een kwestie van de lange adem. “Jong geleerd, oud gedaan. Als je als kind met je voetbalteam naar een uitwedstrijd gaat en je vader die moet rijden neemt daarvoor de deelauto, dan onthoud je dat. De basis blijft dat je mobiliteit moet kunnen aanbieden voor minder dan 199 euro per maand, de prijs van een private lease auto. Daarbij moet de kwaliteit omhoog en moet je andere doelen stellen. En we moeten die doelen ondersteunen met flankerend beleid.” Tillema doelt hiermee op het ontmoedigen van het gebruik van de eigen auto. “Als je wil dat men in ketens gaat reizen, dan moet je misschien het gebruik van de private auto wel extra belasten, of kijken naar de parkeervergunning. Wie het zoet wil proeven, moet af en toe ook het zure ervaren.” 

Gemeenschapsgevoel 

Om deelmobiliteit in de regio tot een succes te maken zou gebruik gemaakt moeten worden van het sterke punt van dorpen en kleinere steden: de gemeenschap. Pieter Dekker: “Je zou de deelauto onderdeel van de community moeten laten zijn, dan wordt het meer eigen. Het doel is om de tweede en derde auto van de straat te krijgen én om een keuzemogelijkheid te bieden. Voor de ene rit heb je genoeg aan een Clio, terwijl je de andere keer een stationwagen nodig hebt.” Dat communitygevoel zou tevens een rol kunnen spelen bij de vorming van hubs, de plek waar deelauto’s een plek zouden moeten krijgen. “Zomaar ergens vier auto’s neerzetten is geen community”, aldus Tillema. “In ruraal gebied zou een hub iets kunnen zijn waar je als buurt of dorp trots op bent. Dan volgt het succes al snel.” Dekker vult aan: “Dit is een plek waar je misschien je grofvuil neerzet, boodschappen doet of contact zoekt met andere mensen.” 


Het hele artikel over hubs in ruraal gebied lees je in het Biind Magazine van oktober, dat geheel in het teken staat van Hubs. Lees hier het artikel en de rest van het magazine.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Utrecht tram
flash_onNieuws

Energiesector onderzoekt haalbaarheid energiehubs

28 mrt om 15:04 uur
Een consortium van dertien marktpartijen en kennisinstellingen startte begin februari een project om energiehubs…
Lees verder
Nick Knoester
descriptionArtikel

Wat hebben eiwitten en mobiliteit met elkaar gemeen?

28 dec 2021
Hij is zo iemand die alles in de supermarkt een keer uitprobeert en tig deelmobiliteitsappjes op z’n telefoon…
Lees verder
Gebiedsgerichte aanpak
filter_listLongread

Mobiliteitstransitie op gang met gebiedsgerichte aanpak

17 dec 2021
Bereikbaarheid staat en valt bij keuzes die mensen maken. De keuze voor de ruimtelijke ordening van een gebied. De…
Lees verder
Waar past laadinfra in vol Amsterdam?
descriptionArtikel

Waar past laadinfra in vol Amsterdam?

29 okt 2021 timer12 min

Om de elektrificatie van het busvervoer in goed banen te leiden is een adequate laadinfrastructuur essentieel.…

Lees verder
'Zo snel mogelijk starten met pilot energiehubs’
descriptionArtikel

'Zo snel mogelijk starten met pilot energiehubs’

29 okt 2021 timer4 min

Om de potentie van energiehubs te testen, zijn zo snel mogelijk een subsidietraject en bijbehorende pilot nodig…

Lees verder
De hub-paradox
descriptionArtikel

De hub-paradox

13 okt 2021 timer2 min

Hoe doorbreken we de hub-paradox? Kai Feldkamp van mobiliteitsbureau XTNT gaat erover in gesprek met drie…

Lees verder
Hubs, hypes en echte veranderingen in mobiliteit
person_outlineBlog

Hubs, hypes en echte veranderingen in mobiliteit

12 okt 2021 timer4 min

Hubs, MaaS, connectiviteit, slimme steden: een greep uit veel gehoorde termen in de mobiliteitswereld. Af en…

Lees verder
Urban Hubs als parkeervoorziening van de toekomst
descriptionArtikel

Urban Hubs als parkeervoorziening van de toekomst

8 okt 2021 timer3 min

De 75 parkeergarages van parkeerbeheerder APCOA PARKING Nederland krijgen de komende jaren een tweede functie…

Lees verder