De sublieme groene ruimte

woensdag 22 januari 2020
timer 3 min
De sublieme groene ruimte

Al vanaf het begin van de jaren zeventig staat het milieu in het middelpunt van onze belangstelling. De natuurlijke hulpbronnen zijn in discussie en het besef begint door te dringen dat er vergaande veranderingen nodig zijn. Tocht staat de natuur nog altijd niet centraal.

Tijd voor verandering

Veel voorgangers hebben geroepen dat het roer om moet. Bijvoorbeeld de arts W. F. K. Gouwe in 1948, met de publicatie Bodemgezondheid. Volgens hem is een gezonde bodem het resultaat van biologische bodembewerking, die gericht is op het behoud van een evenwichtige toestand en die een gezonde samenleving van mens, dier en plant waarborgt. Zelfs Justus Von Liebig, de wetenschapper die kunstmest aan de wereld gaf, was zich ervan bewust dat hij een enorme fout had begaan.

Helaas is de gehele bodemgezondheid achteruit gegaan. We moeten nu gemiddeld drie keer zoveel groenten eten om dezelfde waarde uit één stuk groente te halen in vergelijking met vroeger. Aandacht en respect voor bodem, plant, insect, dier en mens zijn daarom cruciaal. Het belang van de individu heeft te veel centraal gestaan. Wij zijn vergeten dat planten, dieren, flora en fauna op onze aarde ook rechten hebben. Veel Nederlandse wijken zijn zulke versteende plekken geworden dat planten en dieren er moeilijk kunnen floreren, terwijl ook de mens het beste floreert in een omgeving die groen is. Een omgeving
waar de geuren van kruidig landschap onze neus vullen, het gezoem van bijen en insecten ons rustig stemt en het gefladder van vlinders ons vrolijk doet zijn.

Kortom: onze stedelijke én landschappelijke visie over groen moet bijgesteld worden. Natuurinclusief ontwerpen in de bebouwde wereld is belangrijk voor onze eigen gezondheid, maar ook voor behoud van biodiversiteit in onze leefomgeving. Door steeds na te denken over de vraag hoe je kunt sturen op kwaliteit en waardecreatie door natuur centraal te stellen, zul je zien dat de mens, en het milieu erachter, gezonder wordt. Dat is zo in de stad, maar ook op het platteland.

Totaalbenadering

Al ruim dertig jaar lang worden er verschillende soorten daktuinen en -landschappen ontwikkeld, maar daarin is nog een grote slag te slaan. Waterbeheer via daken en gevels kan nog bijvoorbeeld intensiever benut worden voor allerlei aspecten van natuurinclusief bouwen, alsook voor het verkoelen van het stedelijk klimaat en voor waterzuivering. Ook groene gevels kunnen veel beter ingezet worden voor een gezonder leefklimaat, vooral voor vogels, insecten en vleermuizen.

Dit vraagt om een totaalbenadering waarin levend groen effecten als droge lucht, hitte en geluidsoverlast reduceren, zodat mensen elk dag van ‘groene’ voeding kunnen profiteren. Bij Green Art Solutions hanteren we zo’n benadering, waarbij daklandschap, gevel en wateropvang aan elkaar gekoppeld worden. Regenwater wordt op natuurlijke wijze opgevangen door het dak en gaat door de groene gevel naar een zwembad of natuurvijver. Dit water wordt weer door een zonnepaneel het dak op gepompt, zodat het voor de juiste koeling en verdamping zorgt in en rondom het gebouw. Het regenwater wordt bovendien
gezuiverd, zodat het ook in het gebouw gebruikt kan worden.

Zulke innovatieve producten worden nu in de markt gezet. Ze helpen ons inzien dat we moeten denken vanuit de bestaande natuur, want die bevordert een pand, een landschap en de mens met nog meer leven.

Inspiratiemagazine Natuurinclusief Bouwen

Dit artikel verscheen in het Inspiratiemagazine Natuurinclusief Bouwen, een uitgave boordevol best practices, tools en tips over natuurinclusief en biodivers bouwen. Download deze editie gratis.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Waterschappen steunen Agenda Natuurinclusief 2.0

28 mrt om 08:11 uur

Waterschappen staan volledig achter de Agenda Natuurinclusief 2.0. Dit initiatief streeft naar een evenwicht…

Lees verder
descriptionArtikel

Nieuwe KPI’s voor biodiversiteit in de openbare ruimte

12 mrt om 16:49 uur

In steden en op het platteland staat de natuur onder druk. De populaties van eerder veelvoorkomende soorten,…

Lees verder
flash_onNieuws

Succes in natuurinclusief bouwen bij project Parijsch in Culemborg

21 feb om 09:37 uur

Nieuwbouw werkt bevorderend voor de biodiversiteit. Dat is een conclusie die Heijmans trekt uit de eerste…

Lees verder
person_outlineBlog

Maakt een rijke biodiversiteit ons direct gezonder?

13 feb om 09:33 uur

Biodiversiteit wordt vaak gezien als iets dat met name betrekking heeft op planten en dieren. Maar een rijke…

Lees verder
flash_onNieuws

Miljardeninvestering nodig om steden aan groennormen te laten voldoen

9 feb om 17:14 uur

Er bestaat nog geen goede groennorm die we in Nederland kunnen gebruiken, een kwaliteitseis aan het groen…

Lees verder
descriptionArtikel

Groen bouwen, groen behouden

5 feb om 15:56 uur

Het aantal groene gebouwen in Nederland neemt toe. Fijn, want een groen gebouw biedt veel voordelen. Maar, het…

Lees verder
flash_onNieuws

Duurzame Woonbuurt 'Elix' Voltooid in Zeist Kerckebosch

15 jan om 14:46 uur

Het buurtschap Elix is een nieuwe woonbuurt met veertien duurzame en circulaire woningen in Zeist Kerkebosch.…

Lees verder
descriptionArtikel

Pientere Tuinen: meer dan alleen een tuinenproject

27 dec 2023

10 procent meer groene tuinen in Nederland. Dat is het belangrijkste doel van het project Pientere Tuinen.…

Lees verder