De Omgevingswet: kansen voor natuurinclusief bouwen

dinsdag 17 november 2020
timer 3 min
De Omgevingswet: kansen voor natuurinclusief bouwen

Foto: Shutterstock

De invoering van de Omgevingswet, januari 2022, biedt legio kansen om natuurinclusief bouwen en biodiversiteit te verankeren in beleidsplannen. Martijn Wubbolts (Natuur en Milieu Overijssel) en Rik Onderdelinden (Het Oversticht) vertellen op het Congres Natuurlijk 2020 welke instrumenten de nieuwe wet biedt. 

“In de sessie zoeken we naar hoe de kerninstrumenten van de Omgevingswet zich verhouden tot de huidige situatie en bespreken we welke kansen we zien voor een positieve invloed”, begint Martijn Wubbolts. “Daarnaast zullen we ingaan op de bijzondere positie van participatie in de Omgevingswet.”  

Biedt de Omgevingswet een juridische basis voor deze thema’s? Onderdelinden: “De Omgevingswet dient een hoger doel, een gezondere leefomgeving. En je kunt die thema’s borgen, zeker. Maar je moet het ook willen, vind ik.” Als de wil er eenmaal is, biedt de Omgevingswet legio mogelijkheden, weet Onderdelinden. Vrijblijvend is het echter zeker niet. “Als je biodiversiteit en natuurinclusief bouwen vastlegt als onderdeel van de beeldkwaliteit, moet je het ook kunnen toetsen en kwantificeerbaar maken. Als het een omgevingswaarde is in je Omgevingsvisie, moet je zorgen voor monitoring zodat je kunt zien welke doelen je haalt. En je kunt er een speciaal programma voor inzetten.”

Cultuurverandering 

Tijdens de sessie op het congres zullen Wubbolts en Onderdelinden ingaan op de cultuurverandering die nodig is om  biodiversiteit en natuurinclusief bouwen een stap verder te brengen. Onderdelinden: “Je ziet dat duurzaamheid inmiddels goed is ingeburgerd. Bij nieuwe projecten kijkt niemand er meer raar van op dat dat een onderdeel is van het plan. Daar moet het met natuurinclusief bouwen ook naartoe.”

Het is dan ook goed nieuws dat nog lang niet alle Omgevingsvisies klaar zijn, weet Onderdelinden. “Bovendien zijn de visies niet vormvast.” Dat is een uitkomst als bijvoorbeeld biodiversiteit op dit moment nog niet voldoende zijn vastgelegd in de visie. Of als dat niet op een goede manier is gebeurd. Wubbolts geeft een voorbeeld. “Als je biodiversiteit als waarde vastlegt, stel je eisen aan het aantal soorten dat zich over een aantal jaar gevestigd moet hebben in de omgeving. Dat is meetbaar. Maar stel dat er onder een bepaalde soort een ziekte heerst, dan kan je niet voldoen aan die eisen, met alle gevolgen van dien. Het is beter om de habitat als waarde vast te leggen. Dan beloof je te voldoen aan alle randvoorwaarden die er nodig zijn om bepaalde soorten zich te laten vestigen.”

Wubbolts en Onderdelinden zullen tijdens Congres Natuurlijk 2020 aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden laten zien welke kansen de Omgevingswet nog meer biedt. “Ze zijn nog schaars, maar ze geven wel een goed idee van welke instrumenten je allemaal tot je beschikking hebt.”


Benieuwd naar wat de Omgevingswet nog meer kan betekenen voor natuurinclusief bouwen en biodiversiteit? Meld je dan nu aan voor het Congres Natuurlijk 2020 op 19 november.  

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Naar een breder gedragen natuurbeleid in Nederland

16 apr om 16:27 uur

Ondanks de voortdurende inspanningen blijven de internationale natuurdoelen buiten bereik. Een effectieve…

Lees verder
flash_onNieuws

Waterschappen steunen Agenda Natuurinclusief 2.0

28 mrt om 08:11 uur

Waterschappen staan volledig achter de Agenda Natuurinclusief 2.0. Dit initiatief streeft naar een evenwicht…

Lees verder
descriptionArtikel

Nieuwe KPI’s voor biodiversiteit in de openbare ruimte

12 mrt om 16:49 uur

In steden en op het platteland staat de natuur onder druk. De populaties van eerder veelvoorkomende soorten,…

Lees verder
flash_onNieuws

Succes in natuurinclusief bouwen bij project Parijsch in Culemborg

21 feb om 09:37 uur

Nieuwbouw werkt bevorderend voor de biodiversiteit. Dat is een conclusie die Heijmans trekt uit de eerste…

Lees verder
person_outlineBlog

Maakt een rijke biodiversiteit ons direct gezonder?

13 feb om 09:33 uur

Biodiversiteit wordt vaak gezien als iets dat met name betrekking heeft op planten en dieren. Maar een rijke…

Lees verder
flash_onNieuws

Miljardeninvestering nodig om steden aan groennormen te laten voldoen

9 feb om 17:14 uur

Er bestaat nog geen goede groennorm die we in Nederland kunnen gebruiken, een kwaliteitseis aan het groen…

Lees verder
descriptionArtikel

Groen bouwen, groen behouden

5 feb om 15:56 uur

Het aantal groene gebouwen in Nederland neemt toe. Fijn, want een groen gebouw biedt veel voordelen. Maar, het…

Lees verder
flash_onNieuws

Duurzame Woonbuurt 'Elix' Voltooid in Zeist Kerckebosch

15 jan om 14:46 uur

Het buurtschap Elix is een nieuwe woonbuurt met veertien duurzame en circulaire woningen in Zeist Kerkebosch.…

Lees verder