De Groene Connectie

dinsdag 23 april 2019
timer 3 min
De Groene Connectie

In het Rotterdamse stadsdeel Delfshaven zijn verschillende groene buurtprojecten en openbare ruimtes onderling verbonden tot de Groene Connectie.

U leest deze analyse nu ook in ons eerste digitale magazine. Klik hier!

De Groene Connectie maakt gebruik van bestaande, historische lijnen in de stad, zoals singels, opgedoekte spoorlijnen en stroken langs bestaande spoorlijnen. Vooral de ‘rafelrandjes’ van de stad bleken volop kansen te bieden voor vergroening, wandelroutes en kleinschalige groene verblijfsruimte. Er ontsproten verschillende buurtinitiatieven, die door De Groene Connectie met elkaar worden verbonden.

Langs De Groene Connectie komen bezoekers door en langs zeer uiteenlopende groene plekken waar ze actief kunnen zijn of juist van de rust genieten. Dat is niet alleen leuk, maar ook gezond. En passant ontdekken de bezoekers wat de stad aan zichtbare maar ook verborgen natuur te bieden heeft. Met wat geluk zien ze een bonte specht of vleermuizen of ontdekken waar je bramen kunt plukken.

De link met de zorg werd gelegd tijdens de werkconferentie ‘Slimme combinaties tussen zorg en groen’ in 2015, waar een groot aantal van de bewonersinitiatieven bij aanwezig was. Josine van den Bogaard, een van de organisatoren en senior beleidsmedewerker Leefomgeving en Gezondheid bij de GGD Rotterdam-Rijnmond: “Dit drukbezochte congres was een eyeopener voor velen, vooral door het besef dat met slim combineren van zorg, welzijn en groen op alle terreinen winst te halen valt.”

Volgens Philip Kuypers, als buurtbewoner betrokken bij de initiatieven Spoortuin, Essenburgpark én De Groene Connectie, was het relatief makkelijk om de verschillende groene buurtprojecten onderling te verbinden omdat ze een min of meer gedeelde visie en werkwijze hebben. Hij vat die desgevraagd samen: “Iedereen is welkom en mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken, benaderen we als buurtgenoten en niet als zorgbehoevenden. Na de conferentie zijn we gaan onderzoeken hoe we zorg- en welzijnsinstellingen en sociale initiatieven langs de route konden betrekken bij het samenwerken in het groen.”

De groene initiatieven langs de Groene Connectie hebben een sociale insteek en er wordt ondertussen samengewerkt met de GGD en verschillende zorg- en welzijnsorganisaties om het beheer en gebruik van het groen aan zorg te koppelen. En dat werkt goed; naast buurtbewoners gebruiken steeds meer cliënten van nabijgelegen zorg- en welzijnsinstellingen het diverse groen. Niet alleen om te wandelen maar ook om er vrijwilligerswerk te doen. Kuypers: “Hoewel we ondertussen goed samenwerken om maatschappelijke en sociale (gezondheids)doelen te verwezenlijken, geven we nadrukkelijk geen therapie. We gaan respectvol met iedereen om en we zien elke vrijwilliger als buurtgenoot die van alles en nog wat kan bijdragen. Door samen aan de slag te gaan op basis van wederkerigheid ervaart de vrijwilliger zijn problemen mogelijk als minder belastend en voelt hij zich gesteund door het fijnmazige buurtnetwerk dat we inmiddels gezamenlijk hebben opgebouwd.”

De focus van De Groene Connectie is volgens Kuypers dan ook niet het verlenen van zorg: “We bereiken integraal meerdere doelen, van het beperken van hittestress en het vergroten van biodiversiteit tot sociale cohesie, ruimte voor sport en spel en het zichtbaar maken van aanwezige natuurwaarden en cultuurhistorie. De gezondheids- en welzijnsaspecten zijn slechts één facet van deze veelzijdige diamant en juist de combinatie van facetten maakt het concept van De Groene Connectie zo sterk.”

Facebook:        @GroeneConnectie

Twitter:             @GroeneConnectie

Website:           www.degroeneconnectie.nl

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Waterschappen steunen Agenda Natuurinclusief 2.0

28 mrt om 08:11 uur

Waterschappen staan volledig achter de Agenda Natuurinclusief 2.0. Dit initiatief streeft naar een evenwicht…

Lees verder
descriptionArtikel

Nieuwe KPI’s voor biodiversiteit in de openbare ruimte

12 mrt om 16:49 uur

In steden en op het platteland staat de natuur onder druk. De populaties van eerder veelvoorkomende soorten,…

Lees verder
flash_onNieuws

Succes in natuurinclusief bouwen bij project Parijsch in Culemborg

21 feb om 09:37 uur

Nieuwbouw werkt bevorderend voor de biodiversiteit. Dat is een conclusie die Heijmans trekt uit de eerste…

Lees verder
person_outlineBlog

Maakt een rijke biodiversiteit ons direct gezonder?

13 feb om 09:33 uur

Biodiversiteit wordt vaak gezien als iets dat met name betrekking heeft op planten en dieren. Maar een rijke…

Lees verder
flash_onNieuws

Miljardeninvestering nodig om steden aan groennormen te laten voldoen

9 feb om 17:14 uur

Er bestaat nog geen goede groennorm die we in Nederland kunnen gebruiken, een kwaliteitseis aan het groen…

Lees verder
descriptionArtikel

Groen bouwen, groen behouden

5 feb om 15:56 uur

Het aantal groene gebouwen in Nederland neemt toe. Fijn, want een groen gebouw biedt veel voordelen. Maar, het…

Lees verder
flash_onNieuws

Duurzame Woonbuurt 'Elix' Voltooid in Zeist Kerckebosch

15 jan om 14:46 uur

Het buurtschap Elix is een nieuwe woonbuurt met veertien duurzame en circulaire woningen in Zeist Kerkebosch.…

Lees verder
descriptionArtikel

Pientere Tuinen: meer dan alleen een tuinenproject

27 dec 2023

10 procent meer groene tuinen in Nederland. Dat is het belangrijkste doel van het project Pientere Tuinen.…

Lees verder