‘Met de NAL richten we ons op alle gemeenten’

donderdag 13 augustus 2020
timer 6 min
‘Met de NAL richten we ons op alle gemeenten’

Nederland moet in 2030 beschikken over 1,7 miljoen laadpunten voor 1,9 miljoen elektrische auto’s, staat in de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL). Maar hoe geef je dat vorm in jouw gemeente? 

De zes landelijke NAL-regio’s kunnen daarin ondersteunen. Een van die regio’s bestaat uit de provincies Overijssel en Gelderland. De beide provincies stemden op 23 maart in met de NAL-samenwerkingsovereenkomst. “Gemeenten moeten een visie ontwikkelen hoe zij hun laadinfrastructuur gaan vormgeven”, weet Suzanne Riezebos, projectleider Energietransitie bij de provincie Gelderland. “Dat wil je het liefst in één keer goed doen, zodat we tot 2030 weten hoe we die laadopgave kunnen invullen.”  

Uiteindelijk is de NAL vooral heel praktisch, vult gedeputeerde Tijs de Bree van de provincie Overijssel aan: “Het gebruik van onze ruimte, de productie van voedsel, het wonen in de stad en de effecten op de natuur komen allemaal samen in de energietransitie. Energietransitie is niet los te zien van de toekomst van de provincies, het land en de wereld. De uitrol van laadinfra is een hele concrete invulling daarvan!” 

“De NAL-regio helpt gemeenten bij het uitvoeren van de beleidsagenda”, gaat hij verder. “Het is zonde als elke gemeente de laadinfrastructuur apart regelt, terwijl wij op regionale schaal vaak met dezelfde problemen kampen. Laadangst is één van de grootste bezwaren om een elektrische auto aan te schaffen. Dus wij moeten ervoor zorgen dat mensen met hun elektrische auto gewoon kunnen ‘tanken’.” 


Zes NAL-regio’s 

De zes NAL regio’s zijn als volgt ingedeeld: 

- Groningen, Drenthe, Friesland  

- Gelderland, Overijssel  

- Noord-Brabant, Limburg  

- Zuid Holland, Zeeland  

- MRA-E (de provincies Noord-Holland, Utrecht, Flevoland)  

- De G4 (gemeente Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam) 


Laadvisie en aanbesteding 

De provincies maakten samen ‘een vliegende start maken met de NAL’, vertelt De Bree, omdat zij in 2015 al samen een laadvisie ontwikkelden. “In 2015 zag je de automarkt al langzaam veranderen en zag je ook dat de laadinfra er nog niet was. Om dat te stimuleren, brachten we in 2018 een Europese aanbesteding voor 2250 laadpalen op de markt. De gemeenten kunnen hun eigen publieke laadlocaties bepalen, wij hebben al contracten getekend en prijsafspraken gemaakt.” 

Suzanne Riezebos: “Een grotere gemeente als Arnhem kan een aanbesteding wel op eigen houtje starten, maar veel kleinere gemeenten niet. Dat kost te veel tijd, geld en capaciteit. Door voor meerdere gemeenten in één keer iets op de markt te zetten, creëer je een gezamenlijk vertrekpunt. Daar kunnen we nu op voortbouwen: het helpt dat wij de opgave en de juiste mensen al kennen. Niet alle gemeenten deden met de aanbesteding mee. Met de NAL richten we ons nu op alle gemeenten.” 

Van NAL naar RAL 

De regionale uitwerking van de NAL heet de Regionale Agenda Laadinfrastructuur (RAL). Gelderland en Overijssel zijn nu op ‘90 procent van de uitwerking’ daarvan, vertelt Riezebos. “We vroegen gemeenten waar ze behoefte aan hebben. Daar kwamen vier categorieën uit: ondersteuning met beleid, de uitrol, slim laden en kennisdeling. Daarvoor maken we nu een plan van aanpak. Als dat is goedgekeurd door Gedeputeerde Starten, willen we uiterlijk september starten met de uitvoering.” 

Volgens Overijsselse gedeputeerde De Bree moeten beide provincies één energiegebied gaan vormen, met de mogelijkheid om accu’s in te zetten die het elektriciteitsnet ontlasten: peakshaving. Vooral in Noord-Overijssel heerst netwerkschaarste, waar de accu’s een oplossing in kunnen vormen. “Als we accu’s kunnen inzetten om het netwerk te ontlasten, bijvoorbeeld op de parkeerplaats van de autodealer of in de garage thuis, kunnen we laden en ontladen tijdens de piekuren. Daar zitten alleen nog wel technische blokkades aan, zoals wetgeving.” 

Tip: zoek contact met de afdeling Vastgoed 

Aan de afdelingen binnen gemeenten die worstelen met hun laadopgave, wil de Gelderse projectleider Riezebos meegeven om contact te zoeken met de afdeling Vastgoed. “Er komt een enorme bouwopgave aan. Als jouw gemeente de komende jaren woonwijken, bedrijventerreinen en stadscentra gaat herontwikkelen, kan de laadopgave daarin vast meegenomen worden. Binnen Vastgoedafdelingen wordt dit gezien als iets ‘extra’s’, maar het is niet extra. Die enorme laadbehoefte gaat er écht komen, dus dan kan je maar beter meteen de juiste bekabeling aanleggen.” 

De Bree ziet wel dat stedelijk en landelijk gebied hun eigen aanpakken nodig hebben, en die regio’s kunnen die kennis en expertise juist delen via de NAL-regio’s: “Deel je best practises en je voorbeelden. Die kunnen aansluiten bij andere gebieden. In ons gebied werkte de aanpak met aanbestedingen erg goed.” 

Riezebos vult aan dat Overijssel en Gelderland kozen voor een concessiemodel, waardoor in het gehele gebied dezelfde (prijs)afspraken en looptijden gelden. “Dat maakt het voor gemeenten die nog niet meedoen meteen overzichtelijk. Gelukkig zien steeds meer gemeenten dat ook in en sluiten zich bij onze NAL-regio aan.” 


Raakvlakken met de RES 

Naast de NAL staat er voor gemeenten nog een grote opgave te wachten: de Regionale Energie Strategie (RES). De opgave daarin is om 35 Terrawattuur aan energie op te wekken in 2030.  Nederland is opgedeeld in dertig RES-regio’s, waarvan twee in Overijssel en zes in Gelderland. “In de RES gaat het over de warmtetransitie en de infrastructuur. Maar waar hernieuwbare energie vandaan moet komen, is een heel ander vraagstuk dan waar we de laadinfra plaatsen”, weet Riezebos.  

Waar de link wel ligt, is dat beide plannen tot 2030 lopen, gaat gedeputeerde De Bree verder. “De doelen zijn hetzelfde: minder CO2 en meer duurzaamheid. Als je weet waar je de windmolens en de zonneparken moet bouwen, kan je in de plannen meenemen waar de laadinfrastructuur moet komen. Of alvast bedenken dat je nieuwbouwwijken in de buurt van de industrie bouwt. We proberen die plannen zoveel mogelijk samen te laten lopen.” 


Dit artikel is eerder verschenen in het Biind Magazine, thema 'Zero Emissie'.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

‘Niet meer van crisis naar crisis struikelen’

27 mrt om 16:33 uur

Daan Zandbelt, stedenbouwkundige en partner bij bureau De Zwarte Hond, ziet dat we…

Lees verder
descriptionArtikel

Een ruimtelijke en sociale blik op de reis van de toekomst

26 mrt om 09:23 uur

Als het gaat om de toekomst van mobiliteit, denken sommige mensen aan drones voor personenvervoer. Anderen…

Lees verder
descriptionArtikel

Natuurlijk!Deelmobiliteit presenteert modelbepalingen voor reguleren deelvervoer in lokale wetgeving

13 mrt om 10:57 uur

Samenwerkingsprogramma Natuurlijk!Deelmobiliteit heeft modelbepalingen gespresenteerd die kunnen helpen bij het…

Lees verder
person_outlineBlog

Mobiliteit in de toekomst: sciencefiction of realiteit?

5 mrt om 12:19 uur

In 1964 introduceerde de televisieserie Star Trek de ‘communicator’, een draagbaar apparaatje waarmee mensen…

Lees verder
descriptionArtikel

Arnhems trolleynet kan energietransitie helpen

1 dec 2023

Zeg je Arnhem, dan zeg je trolley. Het trolleynetwerk bestaat al 75 jaar en wordt met de trolley 2.0 geüpgraded…

Lees verder
descriptionArtikel

Subsidie nieuwe elektrische auto's toch niet verlaagd

10 okt 2023

De subsidie voor particulieren om een nieuwe elektrische auto te kopen of leasen blijft 2950 euro. Eerder was…

Lees verder
person_outlineBlog

Deelvervoer: Een innovatief alternatief voor traditioneel ov

28 sep 2023

Het Nederlandse openbaar vervoer heeft de laatste jaren moeite om te overleven, met financiële beperkingen en…

Lees verder
person_outlineBlog

Missen we de bus?

27 jul 2023

Voor wie uit de trein of de bus stapt op Amsterdam Centraal, zal het uitzicht over het IJ de aandacht trekken,…

Lees verder