Missen we de bus?

donderdag 27 juli 2023

Voor wie uit de trein of de bus stapt op Amsterdam Centraal, zal het uitzicht over het IJ de aandacht trekken, met zicht op het Eye en de hoogbouw. Of misschien kijk je juist richting het centrum, met het oude stationsgebouw op zijn 8.687 palen en haar rijke geschiedenis met de discussie waar in Amsterdam dit station überhaupt geplaatst moest worden. Wat waarschijnlijk minder opvalt (en een minder bekende geschiedenis heeft) zijn de laadpalen voor elektrische bussen op het busplatform. Echter, deze laadpalen hebben de nodige voeten (of beter gezegd: infra) in de aarde. En naar mijn mening zijn ze een zeer passend voorbeeld van de kansen die voor ons liggen. Waarom?

Omdat ze het toonbeeld zijn van de vraagstukken waar we voor staan en de kansen die we laten liggen. Deze laadpalen zijn nodig voor het laden van elektrische bussen, waarmee GVB haar vloot zero emissie maakt en zo – voor de Amsterdammers onder ons – de luchtkwaliteit (en klimaatverandering) helpt verbeteren. Dit is belangrijk in de energietransitie, dus logisch dat ze er zijn.

Ze hebben daarnaast ook een flinke impact: op het energienet en op de openbare ruimte. Dit zijn twee schaarse ‘goederen’ in (en buiten) Amsterdam. Als je de palen in de gaten houdt, dan zie je dat niet iedere bus die eronder stopt hoeft te laden en dat er ook vaak geen bus staat. Dat betekent ongebruikte ruimte, zowel fysiek als op het elektriciteitsnet.

En daar zit nu net de kans. Je kunt als maatschappij meer doen met minder of dezelfde infrastructuur, door bijvoorbeeld de laadpaal te koppelen aan laadpalen voor auto’s of de veerpont, of gebruik te maken van een deel van de hardware van de buslaadinfra en dit door middel van een CCS-stekker beschikbaar te maken voor andere voertuigen.

"Flexibele inzet van de infrastructuur wordt individueel gezien als een kleine bijvangst, maar is vanuit een gezamenlijk, maatschappelijk perspectief veel belangrijker. En daar zit de kans."

 

Waarom dat nu nog niet gebeurt? Daar zit de uitdaging: hoe organiseer je dit? Bij de laadpalen zijn verschillende partijen betrokken, zoals de vervoerder, de concessieverlener, de gemeente (in vele rollen) en de netbeheerder. Hier spelen verschillende belangen, randvoorwaarden, ambities en focusgebieden. Dit komt voort uit een fragmentatie van verantwoordelijkheden en leidt tot optimalisatie naar eigen belang. Doordat iedere partij op de eigen doelstellingen optimaliseert, mist hierin een systeembenadering.

Flexibele inzet van de infrastructuur wordt individueel gezien als een kleine bijvangst, maar is vanuit een gezamenlijk, maatschappelijk perspectief veel belangrijker. En daar zit de kans. Het flexibeler inzetten van bestaande infrastructuur vereist twee zaken: het organiserend vermogen om vanuit gezamenlijkheid naar deze maatschappelijke vraagstukken te kijken en een duidelijk beeld welke potentie er te halen is. Potentie voor flexibiliteit (in haar vele vormen) is er zeker.

Waar ik aan het begin van dit stuk benoemde dat de geschiedenis van laadpalen minder indrukwekkend is dan die van het station zelf, kan het verhaal van deze laadpalen qua toekomst wel stukken indrukwekkender worden: Als voorbeeld van het beter benutten van onze infrastructuur en ruimte, en hoe we uiteindelijk samen de energietransitie op tijd voor elkaar kregen door beter gebruik te maken de flexibiliteit van wat we hebben. En dat we daarmee voorkwamen dat we als maatschappij de bus misten.

Voor mijn promotie schreef ik een paper over dit onderwerp en deze casus, deze is hier te vinden.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Subsidie nieuwe elektrische auto's toch niet verlaagd

10 okt 2023

De subsidie voor particulieren om een nieuwe elektrische auto te kopen of leasen blijft 2950 euro. Eerder was…

Lees verder
descriptionArtikel

Autonoom vervoer krijgt vorm in Rotterdam

14 jun 2023

Aan de oevers van de Maas, op een industrieterrein precies tussen Rotterdam en Schiedam, trekt een oudere…

Lees verder
descriptionArtikel

Whitepaper over effectief beleid voor deelmobiliteit

24 feb 2023

Hoe zorg je voor effectief beleid voor deelmobiliteit? Een vraag waar veel gemeenten mee worstelen. De kansen…

Lees verder
Laadpaalalarm
person_outlineBlog

RAI slaat laadpaalalarm. Is er reden voor paniek?

17 jan 2023

De RAI Vereniging slaat een laadpaalalarm. Er zijn te weinig publieke snellaadpunten voor vrachtwagens en het…

Lees verder
Fietsen-naar-het-werk
descriptionArtikel

Alternatieven voor de auto: kansen en barrières

20 dec 2022
Onderzoek van SmartwayZ.NL naar kansen en barrières van ov, fiets en thuiswerken
Lees verder
descriptionArtikel

Wat moet er komen in de stadslogistieke plannen van de  wethouders?

12 dec 2022 timer3 min
De mobiliteitswethouders van de grote gemeenten hebben nu een halfjaar mogen snuffelen aan de uitdagingen in hun…
Lees verder
parkeren in een dorp
descriptionArtikel

De toekomst van mobiliteitshubs

8 dec 2022
Er wordt al jaren veel gepraat over mobiliteitshubs. 2023 lijkt het jaar van schaalvergroting te worden. Hoe ziet…
Lees verder
descriptionArtikel

Het verlagen van de ov-tarieven heeft niet het gevolg gehad waar op gehoopt was

6 dec 2022 timer3 min
Ondanks het verlagen van de ov-tarieven heeft dit er niet voor gezorgd dat mensen vaker de auto laten staan en…
Lees verder