Toegankelijkheid bij evenementen: richtlijnen of een vrije invulling?

maandag 15 april 2019
timer 5 min
Toegankelijkheid bij evenementen: richtlijnen of een vrije invulling?

Ook mensen met een beperking komen om te genieten van het festival en niet voor het toilet

Marianne Dijkshoorn is expert op het gebied van toegankelijkheid van evenementen. Ze zet de do's en don'ts op een rijtje. Heb jij ze allemaal voor elkaar?

Kan, zoals de meeste organisatoren melden, iedereen die een kaartje heeft een festival bezoeken? Kunnen mensen met een beperking of die tijdelijk mindervalide zijn ook goed terecht op het festival of evenement? Veel evenementenorganisatoren doen naar eigen inzicht en met een goede intentie zeker iets aan toegankelijkheid voor mensen met een beperking in het kader van het VN-verdrag voor de rechten van personen met een handicap, waarbij iedereen moet kunnen deelnemen aan de maatschappij. De inclusie, ook bij festivals, wordt steeds groter en overal vind je nu mensen met een beperking. Toch vraagt toegankelijkheid van evenementen en festivals op bestuurlijk niveau om aandacht.


Gewoon deelnemen

Mensen met een beperking willen net als ieder ander de show zien en de beleving meemaken. Veel organisatoren regelen een invalidentoilet. Alleen met enkel een aangepast toilet is een festival nog niet toegankelijk. Niemand komt immers voor het toilet.
 
Je zou verwachten dat ieder toilet dat een rolstoellogo op de deur heeft rolstoeltoegankelijk is. Echter zijn de meeste chemische toiletten, de zogenaamde ‘dixi's’, niet rolstoeltoegankelijk. Dit komt doordat een chemisch invalidentoilet een te kleine indeling heeft waardoor een rolstoelgebruiker amper door de deur past, geen ruimte heeft om naast de toiletpot de rolstoel te parkeren en het toilet beugels mist waarmee een rolstoelgebruiker zich op het toilet kan trekken. Het inhuren van deze toiletten is dan ook weggegooid geld want ze zijn niet bruikbaar voor wie het bedoeld is. Goede festivaltoiletten voor mindervaliden met een juiste indeling en beugels zijn de zogenaamde miva-spoeltoiletten. Nadeel van deze toiletten is wel dat ze een watertoevoer en afvoer nodig hebben.


Wat doet de gemeente?

Toiletten inhuren, dat is aan de organisator. Alleen als er vanuit een gemeente geen richtlijnen worden gesteld, regelt iedereen uit onwetendheid een invalidentoilet ‘dixi’. Richtlijnen voor toegankelijkheid bij evenementen zijn daarom een must. Evenementenorganisaties wijzen op het belang van toegankelijkheid en de lokale inclusie-agenda kan goed geregeld worden via de evenementenvergunning of meldingsplicht.
 
Een goed voorbeeld van het geven van richtlijnen voor toegankelijke evenementen heeft de gemeente Den Haag. Zij beschrijven op de website het volgende: “Wij onderschrijven het belang van een goede toegankelijkheid van Haagse evenementen voor mensen met een (lichamelijke) handicap. Een ieder die een evenement wenst te bezoeken, moet hiertoe in staat worden gesteld.” Door deze verwijzing in de vergunningaanvraag zijn veel festivals in deze stad beter toegankelijk voor mensen met allerlei beperkingen. Zo heeft Parkpop een menukaart waarmee ook doven eten en drinken kunnen bestellen en regelt het Festival Classique speciale plaatsen voor mensen met hulpmiddelen bij voorstellingen.


Evacuatie

Naast richtlijnen over faciliteiten voor mensen met een beperking bij festivals is het belangrijk om na te denken over de veiligheid bij calamiteiten. Mensen met een beperking evacueren zich in geval van nood over het algemeen minder snel dan een gezond en valide persoon. De vraag is, wie neemt in een noodsituatie de verantwoordelijkheid dat deze doelgroep veilig van het terrein komt?


Communicatie

Een ander belangrijk punt is de communicatie. Welke nooduitgangen zijn geschikt voor rolstoelgebruikers en welke niet? Er zijn nooduitgangpictogrammen verkrijgbaar met zowel een lopend persoon als een rolstoelgebruiker en dat geeft duidelijkheid voor degene die het nodig heeft. Daarnaast is het belangrijk dat zowel slechthorenden als slechtzienden de calamiteitencommunicatie kunnen waarnemen. Een advies is om de communicatie altijd zowel geschreven als gesproken weer te geven zodat iedereen het kan waarnemen. Het is goed om het thema veiligheid van mensen met een beperking eens te bespreken met de veiligheidsdriehoek en daarbij ook gespecialiseerde organisaties te betrekken die alles weten van crowd management en toe- en uitgankelijkheid bij evenementen.


Waar begin je?

Goede toegankelijkheid bij evenementen voor mensen met een beperking vraagt om kennis en richtlijnen. Het is goed om eens na te gaan hoe dit bij jouw gemeente geregeld is en hoe evenementenorganisatoren worden gewezen op toegankelijkheid en veiligheid voor mensen met een beperking. Het boek ‘Maak je event toegankelijk voor iedereen’  geeft hierin veel direct praktisch uitvoerbare adviezen en is een ‘must have’ voor iedereen die zich met evenementenbeleid bezighoudt.


Lees meer

Over dit onderwerp verscheen op Vers Beton ook dit artikel


Over de auteur

Marianne Dijkshoorn is een evenementenorganisator in hart en nieren die zich door haar beperking, zij is slecht ter been, is gaan verdiepen in toegankelijkheid en veiligheid bij evenementen van mensen met een beperking in de breedste zin van het woord. Afgelopen jaar bracht zij het boek ‘Maak je event toegankelijk voor iedereen’ uit waarin zij praktische tips deelt over hoe toegankelijkheid zonder al te veel moeite en kosten kan worden geïmplementeerd bij evenementen en festivals zodat iedereen zich welkom voelt en kan deelnemen.
www.mariannedijkshoorn.nl
https://www.linkedin.com/in/mariannedijkshoorn/
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

person_outlineBlog

Geef slechte bereikbaarheid ‘een stem’ en houdt niet altijd vast aan de one-size-fits-all-oplossing

24 aug 2023

Wegen worden aangelegd om door iedereen gebruikt te kunnen worden. Dat klinkt ideaal en eerlijk, maar is dat in…

Lees verder
descriptionArtikel

Hoe digitalisering vervoersarmoede kan vergroten

21 aug 2023

Bepaalde doelgroepen ervaren digitalisering als een drempel. Met EU-financiering werd in de periode 2020 tot en…

Lees verder
descriptionArtikel

Fysieke toegankelijkheid in ov steeds beter op orde

8 aug 2023

Het openbaar vervoer in Nederland is lang niet altijd toegankelijk voor iedereen en het Bestuursakkoord…

Lees verder
descriptionArtikel

‘Maatschappelijke impact toegankelijke stations onbetaalbaar’

28 jul 2023

Bram ’t Mannetje was acht jaar lang programmamanager Toegankelijkheid bij ProRail. In die rol was hij…

Lees verder
descriptionArtikel

Objectief oordeel over toegankelijkheid met Quick Scan

13 jul 2023

Een inclusieve samenleving is iets wat met name in het sociaal domein een thema is. Terwijl een toegankelijke…

Lees verder
flash_onNieuws

Open Oproep Ruimte voor rechtvaardigheid

16 jun 2023

Nederland staat voor een grote verbouwing die enorme ruimtelijke gevolgen zal hebben. De ‘wederombouw’, die…

Lees verder
flash_onNieuws

Bijdrage gebiedsontwikkelingen aan een duurzame stedelijke ontwikkeling op de lange termijn

25 apr 2023

Marktpartijen en gemeenten zijn en momenteel hard mee bezig plannen te ontwikkelen voor het dichten van de…

Lees verder
descriptionArtikel

Integrale aanpak cruciaal voor toekomstbestendige leefomgeving

17 apr 2023 timer4 min
Het is best een abstract begrip, de toekomstbestendige leefomgeving. Wat verstaan we er precies onder en is dat…
Lees verder