Alle mensen in beweging

woensdag 31 maart 2021
timer 3 min

De beweegdeelname van mensen met een beperking is nog altijd een stuk lager dan die van mensen die geen beperking hebben. Monique Berger, lector van het nieuwe lectoraat Technologie voor Inclusief Bewegen en Sport aan de Haagse Hogeschool, probeert hier verandering in te brengen. “Mijn doel is om ALLE mensen in beweging te krijgen.”

De technologie maakt het ons steeds makkelijker om een gezonde leefstijl aan te houden. Helaas is dat voor mensen met een beperking nog altijd geen vanzelfsprekendheid. Een stappenteller is nutteloos voor iemand in een rolstoel. Het lectoraat Technologie voor Inclusief Bewegen en Sport brengt mensen met een beperking in beweging. Monique Berger, sinds dit jaar lector van dit nieuwe lectoraat, legt uit hoe ze dit doen. “We richten ons op drie onderdelen: stimuleren van bewegen, het registreren, monitoren en analyseren van bewegen en tot slot het ondersteunen en faciliteren van bewegen. In de praktijk komt het erop neer dat we allerlei projecten doen. Zo dragen we bij aan  het Beweegloket waar mensen een beweeg- of sportadvies op maat krijgen en waar we met studenten, zogenaamde “friends” mensen meenemen naar een beweeg- of sportactiviteit maar en doen we vooral ook veel onderzoek. Soms op het gebied van technologie, zoals het monitoren van bewegen voor “alles wat rollt” (rolstoel, rollator ed). Een smartwatch telt je stappen, maar voor iemand in een rolstoel werkt dat anders. Voor paralympische rolstoelsporters  is een methode met het gebruik van sensoren ontwikkeld die de bewegingen van rolstoelsporters meet en de sporter en coach van feedback voorziet over hun bewegingen. We zijn momenteel bezig om die technologie voor iedere rolstoelgebruiker  beschikbaar te maken.” 

Aansluiten bij bestaande apps

Om de drempel voor sporten en bewegen zo laag mogelijk te maken zou het goed zijn als de fysieke leefomgeving uitnodigt tot bewegen. Berger: “Op Google Maps kun je zien hoe je zo snel mogelijk van A naar B komt, met de auto, fietsen of lopend. Het zou mooi zijn als je dat ook kunt bepalen voor iemand in een rolstoel. We zijn aan het kijken of we dat voor elkaar kunnen krijgen met alle beschikbare data. Zodat je de route kunt kiezen met de minste heuvels en andere obstakels. We willen uitzoeken hoe we met allerlei sensoren kunnen aansluiten bij bestaande apps.”

Berger heeft een achtergrond als bewegingswetenschapper en was eerder werkzaam voor het lectoraat Revalidatie en als docent werkzaam bij de opleiding Bewegingstechnologie. Een deel van de werkzaamheden voor dat lectoraat zet ze nu voort. “Een van mijn doelen is het inclusief maken van de Sportcampus en de omgeving daarvan in het Zuiderpark in Den Haag. Mijn droom is dat we.... Lees verder

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Lezen: Oases in de stad, Het Hofje als Architectonisch Idee

10 jan om 11:37 uur
Op zoek naar de sleutel tot het geheim van het Hollandse hofje, een eeuwenlang architectonisch succesverhaal.
Lees verder

Hoe houd je afstand als je blind bent?

5 jan om 09:39 uur
De coronacrisis dwingt ons allemaal om ons aan te passen. Voor mensen met een visuele beperking is dat vaak enorm…
Lees verder

Er is toekomst voor het burgerforum

5 jan om 09:17 uur
Er is draagvlak voor het burgerforum, waarbij burgers op basis van loting worden geselecteerd om mee te praten…
Lees verder

Kennis en ervaring over ‘onbeperkt spelen’ verzameld op één website

15 okt 2021 timer3 min

Negen op de tien speelplekken zijn niet klaar voor kinderen met een beperking. Terwijl spelen juist voor hen zo…

Lees verder

“Ook een goedziende heeft baat bij logische routes.”

13 okt 2021 timer6 min

Hoe maak je stations toegankelijk voor mensen met een visuele beperking? ProRail vroeg het aan de Oogvereniging…

Lees verder

Utrechts Stadsakkoord voor beter toegankelijke stad

11 okt 2021 timer2 min

15 partijen hebben samen met gemeente Utrecht en provincie Utrecht getekend voor een toegankelijke stad voor…

Lees verder

Transformatie naar interactieve generatietuin geeft boost aan speeltuin

19 jul 2021 timer2 min

Krajicek Plaza Boswinkel in Enschede wordt veel meer gebruikt sinds die in 2019 is getransformeerd naar een…

Lees verder

Vernieuwde Richtlijn voor Routegeleiding voor blinden en slechtzienden

18 jun 2021 timer2 min

Het onlangs gepubliceerde rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) over de toegankelijkheid in…

Lees verder