Hoe beïnvloed je een netwerk van individuen?

maandag 20 mei 2019
timer 3 min
Hoe beïnvloed je een netwerk van individuen?

Met een alsmaar groeiend keuzepalet voor weggebruikers om aan verkeersinformatie te komen, bevindt de wegbeheerder zich in een spagaat. Hélène van Heijningen ziet echter ook kansen.

Wegbeheerders verliezen de grip op hun netwerk. Waar de wegbeheerder vroeger besliste welke informatie er bij de weggebruiker terecht kwam, is de keuze tegenwoordig aan de weggebruiker zelf. De hierdoor ontstane fragmentatie in verkeersmanagement zorgt ervoor dat het wegbeheerders steeds minder goed lukt om op netwerkniveau garant te staan voor vlotte doorstroming, veiligheid en het milieu. 

De keuze is aan de weggebruiker

In een wereld waar onze voertuigen zichzelf en elkaar informeren, adviseren, waarschuwen en instrueren is de invloed van een wegbeheerder op ons rijgedrag en onze routekeuze veel minder duidelijk. Daarnaast zorgt de groeiende rol van OEMs en service providers in het leveren van reis- en verkeersinformatie ervoor dat weggebruikers tussen veel verschillende kanalen kunnen kiezen met net andere informatie, waardoor het verkeer niet gericht kan worden beïnvloed door de wegbeheerder. 

De informatieketen

Een goed voorbeeld hiervan treedt op wanneer wegbeheerders omleidingsroutes inzetten bij wegwerkzaamheden. Deze informatie wordt beschikbaar gesteld aan service providers om weggebruikers te informeren over eventuele rijbaanafzettingen, aanbevolen alternatieve routes en extra reistijd. In werkelijkheid geven service providers vaak andere adviezen op basis van hun eigen algoritmes en kennis van het netwerk.

Zo’n alternatief advies kan ervoor zorgen dat een ander deel van het netwerk overbelast raakt, er te veel verkeer wordt geleid naar wegen die vanuit milieuoverwegingen ontlast worden en dat er onveilige situaties ontstaan wanneer maatregelen te laat of incorrect worden doorgegeven aan de weggebruiker. Om negatieve effecten en onveilige situaties die hierdoor ontstaan te voorkomen is het van belang dat wegbeheerders weer in contact komen met de weggebruiker en dat reis- en verkeersinformatie van verschillende kanalen niet conflicteert met elkaar.

Slim verkeersmanagement

Waar wegbeheerders in het verleden het monopolie hadden op het informeren, adviseren, waarschuwen en instrueren van weggebruikers, vraagt de toekomst een andere kijk op verkeersmanagement. Om de grip op het netwerk terug te krijgen kunnen wegbeheerders een aantal stappen nemen. Zo kan er ingezet worden op de ontwikkeling van Infrastructure-to-Vehicle (I2V) communicatie om een meer directe verbinding met weggebruikers te bewerkstelligen. Door middel van I2V communicatie kan er gericht gecommuniceerd worden met weggebruikers over zaken die vanuit een bepaalde geografische afbakening van toepassing zijn. Denk bijvoorbeeld aan het communiceren over rijbaanafzettingen en omleidingsroutes, zoals wordt getest binnen het Partnership Talking Traffic en Europees project Socrates 2.0.

Dit biedt vervolgens ook de kans om in te zetten op gepersonaliseerd verkeersmanagement, waarbij gebruikers op dezelfde locatie verschillende adviezen krijgen om zo de verkeersstroom te verdelen over verschillende omleidingsroutes om de druk op het netwerk gelijkmatig te verdelen. Op deze manier wordt er toegevoegde waarde gecreëerd voor de weggebruiker waardoor zij eerder geneigd zullen zijn gebruik te maken van de kanalen waarmee wegbeheerders hun reis- en verkeersinformatie verspreiden.

Kwaliteitseisen

Uiteindelijk is het niet te vermijden dat weggebruikers reis- en verkeersinformatie van andere partijen zullen ontvangen dan de wegbeheerder zelf. Om te vermijden dat deze informatie gevaarlijke situaties veroorzaakt ofwel negatieve effecten heeft op het netwerk kunnen wegbeheerders dankzij hun positionering de samenwerking aangaan met de verkeersinformatie-industrie om kwaliteitseisen vast te stellen voor reis- en verkeersinformatiediensten. Zo wordt er op Europees niveau aandacht besteed aan dit onderwerp binnen platformen zoals het EU ITS Platform en het C-Roads Platform.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Geld geen voorwaarde voor ontstaan Blue Zone

4 apr om 12:08 uur

“Blue zones bestaan overal, niet alleen op de vijf bekende plekken op de wereld”, aldus professor Rudi…

Lees verder
flash_onNieuws

Maatschappelijke opbrengst van sporten en bewegen 2,76 keer hoger dan kosten

29 mrt om 08:54 uur

Investeren in sporten en bewegen loont en levert een maatschappelijke opbrengst op die 2,76 keer hoger is dan…

Lees verder
descriptionArtikel

Stappenplan naar gezonde gemeenten: praktische instrumenten en lessen uit onderzoek

28 mrt om 11:17 uur

Na ruim 4 jaar onderzoek naar gezondheidsverschillen en aanpakken in wijken en regio…

Lees verder
flash_onNieuws

Inschrijving Gezonde Buurt geopend

18 mrt om 10:25 uur

Ook in 2024 hebben Jantje Beton, IVN Natuureducatie en JOGG de ambitie om 15 Gezonde Buurten te ontwikkelen. …

Lees verder
descriptionArtikel

Project Klimaatadaptatie en Gezondheid biedt advies voor GGD'en

14 mrt om 14:27 uur

Hoe beperk je de gezondheidseffecten van klimaatverandering? Wat kunnen GGD-afdelingen zoals…

Lees verder
flash_onNieuws

Natuur voor elkaar organiseert online informatiebijeenkomst groene schoolpleinen

13 mrt om 08:55 uur

Bassischolen die bezig zijn met het vergroenen van hun schoolplein, of die dit juist al gedaan hebben maar nog…

Lees verder
descriptionArtikel

‘Bij groen in de stad is één plus één zeven’

29 feb om 09:35 uur

Meer groen in de buitenruimte, het lijkt een inkoppertje in een tijd waarin we steeds regelmatiger kampen met…

Lees verder
flash_onNieuws

Miljardeninvestering nodig om steden aan groennormen te laten voldoen

9 feb om 17:14 uur

Er bestaat nog geen goede groennorm die we in Nederland kunnen gebruiken, een kwaliteitseis aan het groen…

Lees verder