Amsterdam Rainproof en waterparticipatie

woensdag 3 april 2019
timer 3 min
Amsterdam Rainproof en waterparticipatie

Biind Expert Mark Verhijde blogt over het belang van waterparticipatie. 'Een fijne website met projectvoorbeelden heeft geen waarde als het niet bij de bewoners terecht komt.'

Daniel Goedbloed, programmamanager Amsterdam Rainproof, ontmoette ik tijdens de BIIND Brainz bijeenkomst begin dit jaar. Amsterdam Rainproof is de stad bestand maken tegen de steeds vaker voorkomende hoosbuien. Die veroorzaken veel schade, mede door de verstening en verasfaltering van het stedelijk gebied. Regenwater krijgt de kans niet om de grond in te trekken. Vandaar de oproep van Daniel Goedbloed: als je iets doet met de stad, de wijk of de straat, doe het dan Rainproof. Het maakt niet uit of je bewoner of professional bent, sluit je aan bij het platform en breng je voorstel of activiteit in.


Rainproof als platform

Zo wordt Amsterdam Rainproof veel meer dan een samenwerking tussen de gebruikelijke organisaties als gemeente, waterschap, belangenorganisatie en groepen gebruikers. Nadrukkelijk worden alle mensen uitgenodigd om bij te dragen aan het Rainproof maken van de stad. Een uitgebreide website helpt om meer zicht te krijgen in de mogelijkheden. Met pagina's als Wat kun jij doen? en Wat doet de stad? word je uitgenodigd om werk te maken in je eigen woonomgeving en zo de sponswerking van de stad te vergroten. Zo'n 56 praktische maatregelen en veel kennis- en lesmateriaal is ter beschikking gesteld. Denk je aan Rainproof in jouw gemeente? Dat kan, de infrastructuur is beschikbaar en kan zo gebruikt worden, zoals bijvoorbeeld Maassluis Rainproof laat zien.


Community bouwen

Mensen meer waterbewust maken en betrekken bij Amsterdam Rainproof gaat niet vanzelf. Want een fijne website met projectvoorbeelden en maatregelen heeft nauwelijks waarde als het niet bij de bewoners en professionals zelf binnenkomt. Amsterdam Rainproof werkt dan ook met Community Managers die actief verbindingen in de buurten leggen en groepen bewoners activeren. Leren door te doen en leren van elkaar, met professionele ondersteuning. Dat helpt om het netwerk van betrokken en waterbewuste mensen groter te maken.


Gastles van het waterschap

Waterparticipatie als het betrekken van mensen bij beleid en uitvoering rondom water in Nederland is noodzakelijk, niet alleen voor Amsterdam Rainproof, ook voor de waterschappen zelf. Afgelopen maand mochten we ons democratische recht uitoefenen door te stemmen voor de besturen van de waterschappen. Op de website van mijn eigen waterschap Drents Overijselse Delta (WDOD) ben ik als bewoner gaan kijken hoe men aan meer waterbewustzijn werkt. Naast veel feiten en cijfers, verhalen en beelden staat er op de webpagina Leren over water vermeld dat er gastlessen vanuit het waterschap worden aangeboden aan middelbare scholen en dat er excursies zijn naar bijvoorbeeld locaties van het 'Ruimte voor de Rivier' project. Zo wordt water en waterbeheer ook echt zichtbaar voor mensen.
Misschien dan alleen nog het netwerk van betrokken mensen en organisaties verder uitbouwen, die activiteiten doen rond water en waterbeheer, ondersteund door websites, professionals en community managers. Geen druppel te verliezen!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Waterinclusief bouwen wordt noodzaak

8 dec om 11:41 uurtimer2 min
De waterschaarste wordt in Nederland steeds groter, dit door de toenemende hitte en droogte. De zomer van 2022 was…
Lees verder
DenkTank
descriptionArtikel

10 oplossingen voor de biodiversiteitscrisis

21 nov om 09:07 uurtimer4 min
Wat zijn de grootste factoren voor het ontstaan van biodiversiteitsverlies? En welke concrete oplossingen kunnen…
Lees verder
Klimaat
descriptionArtikel

Klimaat bij de gemeente: Van visie naar beleid

20 okt om 08:05 uurtimer3 min
Klimaatadaptatie komt steeds hoger op de agenda van gemeenten. Toch is een succesvol beleid nog te veel…
Lees verder
descriptionArtikel

Klimaatbestendig bouwen kan niet overal

10 okt om 08:58 uurtimer4 min

De komende jaren moeten we duizenden…

Lees verder
descriptionArtikel

Nieuw hittebeleid hoopt risico's te reduceren

19 sep om 10:50 uurtimer3 min
De zomers in Nederland worden steeds warmer. Dit jaar stonden de partijen die hier in de praktijk mee te maken…
Lees verder
flash_onNieuws

Steden vinden een groene leefomgeving steeds belangrijker

17 aug om 13:27 uur
Onderzoek van Wageningen Environmental Research laat zien hoe binnen het rijks- en het gemeentelijke beleid wordt…
Lees verder
Saxion schoolplein
descriptionArtikel

Klimaatbestendig en biodivers schoolplein voor Saxion Hogeschool

22 jul om 12:07 uur
Het stenige en warme plein bij het hoofdgebouw van Saxion Hogeschool in Enschede wordt in het voorjaar van 2023…
Lees verder
Zwolle
flash_onNieuws

EU-Missie ‘Aanpassing aan de klimaatverandering’: deze steden doen mee

21 jun om 13:50 uur
118 steden en regio's doen mee aan de EU-missie 'Aanpassing aan de klimaatverandering'. Zwolle, Rotterdam,…
Lees verder