Amsterdam Rainproof en waterparticipatie

woensdag 3 april 2019
timer 3 min
Amsterdam Rainproof en waterparticipatie

Biind Expert Mark Verhijde blogt over het belang van waterparticipatie. 'Een fijne website met projectvoorbeelden heeft geen waarde als het niet bij de bewoners terecht komt.'

Daniel Goedbloed, programmamanager Amsterdam Rainproof, ontmoette ik tijdens de BIIND Brainz bijeenkomst begin dit jaar. Amsterdam Rainproof is de stad bestand maken tegen de steeds vaker voorkomende hoosbuien. Die veroorzaken veel schade, mede door de verstening en verasfaltering van het stedelijk gebied. Regenwater krijgt de kans niet om de grond in te trekken. Vandaar de oproep van Daniel Goedbloed: als je iets doet met de stad, de wijk of de straat, doe het dan Rainproof. Het maakt niet uit of je bewoner of professional bent, sluit je aan bij het platform en breng je voorstel of activiteit in.


Rainproof als platform

Zo wordt Amsterdam Rainproof veel meer dan een samenwerking tussen de gebruikelijke organisaties als gemeente, waterschap, belangenorganisatie en groepen gebruikers. Nadrukkelijk worden alle mensen uitgenodigd om bij te dragen aan het Rainproof maken van de stad. Een uitgebreide website helpt om meer zicht te krijgen in de mogelijkheden. Met pagina's als Wat kun jij doen? en Wat doet de stad? word je uitgenodigd om werk te maken in je eigen woonomgeving en zo de sponswerking van de stad te vergroten. Zo'n 56 praktische maatregelen en veel kennis- en lesmateriaal is ter beschikking gesteld. Denk je aan Rainproof in jouw gemeente? Dat kan, de infrastructuur is beschikbaar en kan zo gebruikt worden, zoals bijvoorbeeld Maassluis Rainproof laat zien.


Community bouwen

Mensen meer waterbewust maken en betrekken bij Amsterdam Rainproof gaat niet vanzelf. Want een fijne website met projectvoorbeelden en maatregelen heeft nauwelijks waarde als het niet bij de bewoners en professionals zelf binnenkomt. Amsterdam Rainproof werkt dan ook met Community Managers die actief verbindingen in de buurten leggen en groepen bewoners activeren. Leren door te doen en leren van elkaar, met professionele ondersteuning. Dat helpt om het netwerk van betrokken en waterbewuste mensen groter te maken.


Gastles van het waterschap

Waterparticipatie als het betrekken van mensen bij beleid en uitvoering rondom water in Nederland is noodzakelijk, niet alleen voor Amsterdam Rainproof, ook voor de waterschappen zelf. Afgelopen maand mochten we ons democratische recht uitoefenen door te stemmen voor de besturen van de waterschappen. Op de website van mijn eigen waterschap Drents Overijselse Delta (WDOD) ben ik als bewoner gaan kijken hoe men aan meer waterbewustzijn werkt. Naast veel feiten en cijfers, verhalen en beelden staat er op de webpagina Leren over water vermeld dat er gastlessen vanuit het waterschap worden aangeboden aan middelbare scholen en dat er excursies zijn naar bijvoorbeeld locaties van het 'Ruimte voor de Rivier' project. Zo wordt water en waterbeheer ook echt zichtbaar voor mensen.
Misschien dan alleen nog het netwerk van betrokken mensen en organisaties verder uitbouwen, die activiteiten doen rond water en waterbeheer, ondersteund door websites, professionals en community managers. Geen druppel te verliezen!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Hoe pakken we funderingsschade goed aan?

4 mrt om 08:55 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

28 feb om 15:20 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder
descriptionArtikel

De straat als spons

19 feb om 12:13 uur

Nanda Sluijsmans postte onlangs op LinkedIn een gloedvol betoog over de Straat als Spons. In haar relaas…

Lees verder
flash_onNieuws

Project Klimaatadaptatie en Gezondheid toont eerste resultaten

6 feb om 08:48 uur

Het project Klimaatadaptatie en Gezondheid brengt de gezondheidseffecten van klimaatverandering onder de…

Lees verder
descriptionArtikel

Werkwijze ‘Klimaatadaptatie met natuur tussen stad en platteland’ in de praktijk

11 dec 2023

Bedrijventerrein Nijverkamp in Veenendaal is toe aan een fikse opknapbeurt. Het terrein ontstond in de jaren ’…

Lees verder
person_outlineBlog

Klimaatdoelen behalen? Benut woningbouw en fiets optimaal

4 okt 2023

We moeten op een andere manier gaan leven en ons verplaatsen. En daarvoor geldt: hoe eerder hoe beter. Dat…

Lees verder
warmte
person_outlineBlog

Hitte raakt iedereen, maar is nog van niemand

28 jun 2023 timer2 min

Dit voorjaar begon warm en heet.  Na een uitbundige bloei is het droog, dor en heet in tuinen, op akkers en in…

Lees verder
descriptionArtikel

Themabijeenkomst leert je alles over natuurinclusief bouwen

24 mei 2023

Op 8 juni aanstaande vindt in Basecamp te Utrecht de Themabijeenkomst Gezonde Gebouwen en Omgeving plaats. Deze…

Lees verder