WHO wil meer handhaving op omgevingsgeluid

vrijdag 12 oktober 2018
timer 3 min
WHO wil meer handhaving op omgevingsgeluid

De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt voor een overmaat aan omgevingsgeluid. Dat doet zij naar aanleiding van een onderzoeksrapport. 

Een overmaat aan omgevingsgeluid zou hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken. De organisatie stelt dat het omgevingsgeluid met name in steden toe is genomen in de afgelopen jaren. Dit schrijft NU.nl. In het rapport omschrijft de WHO welke componenten van de menselijke gezondheid in gevaar komen door geluidsoverlast. Er worden in het rapport ook oplossingen genoemd en mogelijkheden om het tot een minimum te beperken. De gezondheidsproblemen worden met name veroorzaakt door geluid dat afkomstig is van windturbines, verkeersgeluid en het geluid van concerten en evenementen.

De urgentie ontbreekt

Verkeerslawaai veroorzaakt geen duidelijke slachtoffers, waardoor de urgentie in beleid vaak ontbreekt. Dat kan ook anders, zegt Fred Woudenberg, hoofd GGD Amsterdam. Woudenberg: “Mensen denken bij luchtverontreiniging vaak aan gezondheidsschade en bij verkeerslawaai aan hinder. Alsof geluidshinder niet schadelijk zou zijn. Dat is wel het geval. Geluidsschade leidt tot slaapverstoring en stress waardoor hart- en vaatziekten kunnen ontstaan die kunnen uitmonden in een hartinfarct waaraan je kunt overlijden. Je valt weliswaar niet direct dood neer van geluidshinder, maar die bedreigt de gezondheid wel als een sluipmoordenaar.” 

Omgevingswet

Ook een zorg van Woudenberg is dat de normen voor geluidshinder worden versoepeld in de nieuwe Omgevingswet. Met de huidige regels mag je tijdelijk rekening houden met het stiller worden van het verkeer in de toekomst. Voor een periode van maximaal tien jaar mag er dan fors meer lawaai zijn, maar daarna moet het minder zijn. In de Omgevingswet mag dat voor altijd zo blijven. Voor verkeer wordt de norm 7 dB hoger, dat is meer dan vier keer zoveel geluid. Dit betekent dat er, zonder aanvullende maatregelen, nog dichter op wegen kan worden gebouwd. “Voor steden is dit fijn, want het ontlast de enorme druk op de woningbouw, maar het zou goed zijn als er tegelijkertijd een norm zou zijn voor minstens één geluidsaangename zijde van woningen." 

Gezondheidsklachten voorspellen

De WHO pleit voor een manier om geluidsniveau gestandaardiseerd te meten om vervolgens het risico te beoordelen. Daarbij wil de organisatie ervoor zorgen dat er bij die metingen indicatoren gebruikt gaan worden die gezondheidsklachten op de lange termijn kunnen voorspellen.

Richtlijnen

Het toepassen van deze richtlijnen dient op internationaal niveau te worden opgevolgd. De onderzoeksresultaten zijn namelijk van over de hele wereld afkomstig. Deze richtlijnen zijn zeer goed hanteerbaar, omdat in deze richtlijnen ook is opgenomen bij welke hoeveelheden het risico op gezondheidsklachten toeneemt. In het geval van autoverkeer is dat bij 53 decibel, bij ontspanningsgeluid is dit het geval vanaf 70 decibel.

Lees ook: 'Geluidshinder is een sluipmoordenaar'

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.