Vele kleine, en soms wat grote stappen

dinsdag 11 december 2018
timer 4 min
Vele kleine, en soms wat grote stappen

In diverse gemeenten wordt regelmatig een toegankelijkheidsschouw gehouden in de openbare ruimte, zoals in deze winkelstraat in Amsterdam

Denise Janmaat kijkt terug op 2018. "Het jaar is voor mijn gevoel zo snel voorbij gegaan, dat even stilstaan bij wat er gebeurde een goed gevoel geeft."

Denise Janmaat is een van de vijf dagvoorzitters tijdens het nieuwe evenement Biind Brainz, van 5 t/m 7 februari in Zwolle. In dit artikel blikt ze terug op 2018, tijdens Biind Brainz wordt besproken welke stappen van 2019 een nog beter jaar maken.

In deze laatste maand van het jaar is het waardevol om ook even te kijken naar het jaar dat achter ons ligt. Het jaar is voor mijn gevoel zo snel voorbij gegaan, dat even stilstaan bij wat er gebeurde een goed gevoel geeft.

Wat vooral opvalt is dat dit kabinet écht werk maakt van toegankelijkheid

Want op het gebied van toegankelijkheid is er heel erg veel gebeurd. Er zijn vele kleine en soms wat grotere stappen gezet om Nederland écht toegankelijk te maken. Wat vooral opvalt, is dat dit kabinet echt werk maakt van het realiseren van toegankelijkheid. De ministers Ollongren en De Jonge doen dat op voortvarende wijze door met de markt tot planvorming en afspraken te komen.

Samen met de diverse Kamerleden die de vinger stevig aan de pols houden en onderwerpen aankaarten, is er nu voelbaar en merkbaar beweging in de toegankelijkheid van Nederland. In vele gemeenten staat het optimaliseren van de toegankelijkheid op de kaart en zijn er veel initiatieven. Inmiddels worden die steeds breder gedragen en daardoor wordt er ook steeds meer gerealiseerd.

Toegankelijke sprinter in gebruik genomen

Niet alleen in gemeenten gebeurt dat, ook in bijvoorbeeld het openbaar vervoer. Mede door de niet aflatende inspanning van Roos Prommenschenkel is er een toegankelijke sprinter in gebruik genomen en wordt er een toenemend aantal stations toegankelijk gemaakt. Ook wordt er hard gewerkt aan treinen met toegankelijke toiletten voor al diegenen die anders niet kunnen reizen.

De nieuwe generatie Sprinters van NS, in gebruik sinds 9 december, is voorzien van een uitschuiftrede voor betere toegankelijkheid en van rolstoelvriendelijke toiletten. Foto: NS 

We zijn er nog niet, maar er gebeurt veel! En in zo'n laatste maand van het jaar is het ook goed om die voelbare energie mee te nemen naar het nieuwe jaar. Zo wordt eraan gewerkt om in het onderwijs meer aandacht te besteden aan toegankelijkheid. In opleidingen voor deskundigen in de openbare ruimte en gebouwde omgeving zal meer en meer gezorgd worden dat niet alleen kennis over het toegankelijk maken van Nederland wordt overgedragen, maar dat het ook direct wordt meegenomen in projecten die uitgewerkt worden.

Beleven staat centraal

Om toegankelijkheid snel te kunnen optimaliseren, staat beleven centraal. Overal in het land wordt er door vele ervaringsdeskundigen voor gezorgd dat validen gaan ervaren wat nu precies de obstakels zijn die je tegenkomt als rolstoeler, rollatorgebruiker, stokloper, slechtziende of blinde, slechthorende of dove, mensen met hooggevoeligheid, dementie of andere aandoeningen die hen gevoeliger en kwetsbaarder maken dan een ander.

Overleg met experts en ervaringsdeskundigen

Er zijn zoveel kleine aanpassingen morgen al te realiseren, die hun leven al enorm veel makkelijker maken. En juist dat bewustzijn maakt dat het ook gebeurt. Dat er binnen een gemeente een ander type oprit wordt gemaakt. Of dat er nagedacht wordt hoe fietsen het handigst gestald kunnen worden om de route doorgankelijk te houden. En dat geleidelijnen zo moeten worden aangebracht dat de gebruikers echt veilig hun weg kunnen vinden. In overleg met de experts en ervaringsdeskundigen is het mogelijk om de vele aspecten van toegankelijkheid steeds beter in de vingers te krijgen.

Vele winnaars

Dat het een uitdaging is, is bekend. Dat het ook mogelijk is, blijkt al in vele gemeenten. De verkiezing van de meest toegankelijke gemeente heeft vele winnaars opgeleverd. Niet alleen de nummer 1 is de topper, ook al die mensen in andere gemeenten die het wilden worden en zich daarvoor ingespannen hebben. Want daardoor is er in 2018 al meer gerealiseerd dan in de jaren ervoor.

Die marsroute is ook voor de komende jaren nodig. In 2019 verwacht ik dat we nog veel meer gaan ervaren dat toegankelijkheid vanzelfsprekend wordt. Ik las onlangs dat het ministerie van OCW voortaan alleen veganistische diners gaat serveren en als je vis of vlees wilt, kun je dat bij aanmelding aangeven. Hoe mooi zou het zijn, als volgend jaar de beslissing wordt genomen dat alle bijeenkomsten die georganiseerd worden, alleen nog in volledig toegankelijke locaties plaatsvinden, zodat iedereen er bij kan zijn. Goed voorbeeld doet goed volgen. Als dit de norm wordt, maken we van 2019 een prachtig jaar. 

Biind Brainz

Om van 2019 echt een goed jaar te maken, is Biind Brainz een goede start! Denise Janmaat is dagvoorzitter van het dagdeel over Toegankelijkheid, op 6 februari in Zwolle. Benieuwd naar het hele programma én de andere thema's?   

Denise Janmaat

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Inlusief vervoer
filter_listLongread

Samenwerken aan een inclusief mobiliteitssysteem

11 mei om 08:00 uur
Ongeveer 2 miljoen mensen in Nederland hebben een fysieke of mentale beperking. Deze mensen krijgen niet altijd de…
Lees verder
Autobezit
filter_listLongread

Ook sociale bereikbaarheid kun je in kaart brengen

4 mei om 10:43 uur
Hoe sociale aspecten een nieuw licht werpen op bereikbaarheid.
Lees verder
Rollator
descriptionArtikel

We moeten meer verlangen van onze woonomgeving om het inclusief te maken

8 apr om 08:00 uur
Nu we de Covid-pandemie in Nederland langzaam verlaten vroeg ik mij af hoe we onze steden zouden intekenen als we…
Lees verder
Vondelpark
filter_listLongread

We willen allemaal meedoen, toch?

6 apr om 13:51 uur
Ambities op het gebied van een inclusieve leefomgeving zijn er volop, maar waarom gaat het dan toch vaak fout in…
Lees verder
Handbike
flash_onNieuws

Mensen met beperking te weinig betrokken bij inclusief sporten en bewegen

4 apr om 15:42 uur
Mensen met een beperking worden nog te weinig betrokken bij beleid over en organisatie van inclusief sport en…
Lees verder
Biind #3 2022
flash_onNieuws

Nieuw Biind Magazine: de Inclusieve Leefomgeving

1 apr om 13:13 uur

De inclusieve leefomgeving zou zo vormgegeven moeten zijn dat iedereen zich er prettig en thuis in voelt. We…

Lees verder
auto voor de deur
flash_onNieuws

Autogebruik in landelijk gebied neemt toe

31 mrt om 08:00 uur
Goed OV, minder parkeerplekken en file zorgen ervoor dat de auto in grote steden minder aantrekkelijk wordt. In de…
Lees verder
ezways
flash_onNieuws

App leidt slechtzienden door Arnhem Centraal

17 mrt om 08:00 uur
Precies je weg kunnen vinden in het Arnhemse treinstation. Dat kan lastig zijn als je een visuele beperking hebt.…
Lees verder