Nieuwe stap naar betere leefomgeving Schiphol
Het doel is om uitstoot en geluid in de regio te verminderen. Tegelijkertijd moet er ruimte zijn voor natuurherstel, woningbouw, infrastructuur en de verbetering van het elektriciteitsnet. Om tussen al deze opgaven een goede balans te vinden tekenen de Bestuurlijke Regie Schiphol (BRS), waarin 56 gemeenten en 4 provincies verenigd zijn, en het Rijk vandaag de bestuursovereenkomst intenties samenwerking NOVEX Schipholregio (pdf, 12 MB).
NOVEX-gebied
De Schipholregio is als NOVEX-gebied aangewezen. Dat houdt in dat het Rijk en provincies en gemeenten in de omgeving van de luchthaven samen invulling gaan geven aan maatregelen. De ondertekening van de bestuursovereenkomst is een belangrijke eerste stap. Daarna worden afspraken uit de bestuursovereenkomst samen met alle betrokken partijen verder uitgewerkt.
Jeroen Olthof: “Een gezonde en veilige leefomgeving voor onze inwoners staat voorop. De BRS pleit al jaren voor een aanpak waarbij alle belangen in de regio, zowel maatschappelijk als economisch, worden meegewogen. Daarom is het goed dat we dit met deze bestuursovereenkomst samen vastleggen.”
Mark Harbers: “Rondom Schiphol spelen veel verschillende belangen en vraagstukken, die de kwaliteit van de leefomgeving voor omwonenden raken. Als kabinet willen we de uitdagingen in samenhang aanpakken en tot een nieuwe balans in de omgeving komen. Daarin is deze ondertekening een belangrijke eerste stap.”
Bestuurlijke Regie Schiphol en het Rijk
De Bestuurlijke Regie Schiphol (BRS) is het samenwerkingsverband van 56 gemeenten en 4 provincies in de Schipholregio. De voorzitter van de BRS is Jeroen Olthof. Namens het Rijk is de overeenkomst ook ondertekend door de ministers van Economische Zaken en Klimaat, voor Klimaat en Energie, voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en voor Natuur en Stikstof.
Lees hier meer.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Rotterdam neemt als een van eerste gemeenten verkeersbesluit over ZE-zone
13 mei om 14:50 uurRotterdam heeft als een van de eerste gemeenten een verkeersbesluit over de zero-emissiezone genomen. Dat…
Groen licht voor invoering zero-emissiezones
24 apr om 09:00 uurDe seinen voor de invoering van zero-emissiezones voor stadslogistiek staan op groen. Uit nieuw onderzoek van…
Arnhems trolleynet kan energietransitie helpen
1 dec 2023Zeg je Arnhem, dan zeg je trolley. Het trolleynetwerk bestaat al 75 jaar en wordt met de trolley 2.0 geüpgraded…
Subsidie nieuwe elektrische auto's toch niet verlaagd
10 okt 2023De subsidie voor particulieren om een nieuwe elektrische auto te kopen of leasen blijft 2950 euro. Eerder was…
‘Energiehubs gaan over organisatiestructuren’
20 mrt 2023Om de energietransitie te versnellen zijn energiehubs potentieel interessant, denkt duurzaamheidsdirecteur…
Energiehub Noord-Brabant kan blauwdruk zijn
10 feb 2023Een pilot met energiehubs in Noord-Brabant kan als blauwdruk dienen om het concept in de praktijk breder uit te…
Reactie toevoegen