Logistiek energiehubproject lijkt haalbaar

dinsdag 7 juni 2022
hubs stevin
Energiehubs bieden veel potentie op bedrijventerreinen voor met name de logistieke sector, stellen zeven experts tijdens de Kennistafel Energiehubs. Zij willen komende zomer de haalbaarheid van een eerste pilotproject onderzoeken.

Dat is de voornaamste conclusie van de Kennistafel Energiehubs, die Stevin en Acquire Publishing donderdag 7 april organiseerden op het nieuwe hoofdkantoor van Stevin in Utrecht. Tijdens de sessie droomden Rogier Pennings, Emiel Trommelen en Kajan Kort (allen Stevin) over een toekomst met energiehubs, samen met Marco Vellema (Gelders-Overijsselse Regionale Agenda Laadinfrastructuur), Paul Broos (ElaadNL), Maarten Verbeek (TNO), Robert van den Hoed (NKL), Rick Wolbertus (HvA) Sacha Scheffer (Rijkswaterstaat) en Marc Seesing (Schotpoort Transport Group).

“We hebben kennis samengebracht en een overzicht van de uitdagingen gemaakt, die we koppelen aan mogelijke oplossingen”, blikt Trommelen na afloop van de sessie terug. “Nu moeten we mensen activeren om een stap verder te gaan.” Pennings stelt dat daar haast bij is: “De realisatie van ehubs helpt de energietransitie te versnellen. Dus is het zaak zo snel mogelijk dit met (van elkaar lerende) pilots naar een gangbaar en gemakkelijk toepasbare oplossing te brengen.”

Bedrijventerreinen

Maar wat zijn bijvoorbeeld geschikte locaties voor zo’n pilot? In totaal kent Nederland 4000 bedrijventerreinen, stelt Robert van den Hoed, waar meerdere vervoervormen samenkomen. Dat zijn goede locaties voor zo’n hub. Marc Seesing noemt bedrijventerreinen in Apeldoorn, Arnhem, Brummen, Eindhoven, Utrecht, Nieuwegein en Zwolle als geschikte locaties hiervoor: daar zitten ondernemers die zo’n pilot graag een stuk verder willen helpen.

Dat wil hij zelf ook graag, als directeur van transporteur Schotpoort zijnde. “Wij zijn een early adopter, maar ik wil samen een plan vinden om sneller hubs te realiseren en te laten zien dat het werkt. De eerste energiehubs op bedrijventerreinen zullen goed benut gaan worden, omdat de vraag groot is.” Trommelen merkt op dat de drive tot innovatie vaker bij ondernemers vandaan komt.

Dat denkt ook Paul Broos: “Als de laadvraag van zowel personenauto’s als trucks op bedrijventerreinen heel groot blijkt, valt dat vaak te combineren. Dan kunnen trucks ’s nachts laden en personenauto’s overdag.” Van den Hoed van NKL meldt dat ElaadNL in juni een studie presenteert waarin de hele laadvraag tot 2050 in beeld wordt gebracht. “Laten we die studie afwachten en vervolgens partijen opzoeken die zo’n pilotproject willen opzetten.”

Waarop wachten we?

Broos merkt wel op dat er voor netbeheerders veel  onzekerheden zijn op het moment. “Als netbeheerder wil je eigenlijk alle infrastructuur in één keer goed aanleggen, met 2040 in gedachten. Maar dan moet je wel het hele plaatje van mobiliteit, elektrificatie van de industrie, warmtetransitie en duurzame opwek compleet hebben.” Daar moeten we niet op wachten, vindt TNO-onderzoeker Maarten Verbeek. “Beginnen met dit concept is een no-regretmaatregel, al doende kunnen we het altijd nog aanpassen. Verschillende partijen willen nou eenmaal een andere energiedrager gebruiken.” 

Marc Seesing, aanvullend: “We moeten beginnen met een paar energiehubs op centrale locaties in Nederland. De eerste laadpalen die gerealiseerd werden, waren ook een zinvolle investering.” Ook Marco Vellema vindt dat we ambitie moeten durven uitspreken. “Ik wil graag de opdracht bij Stevin neerleggen om eind 2022 drie energiehubs gerealiseerd te hebben.”

brainstorm hubs


 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Smart mobility leidraad
flash_onNieuws

MRA Platform publiceert nieuwe leidraad Gebiedsontwikkeling en Smart Mobility

25 jul om 11:06 uur
De leidraad is vooral gericht op projectmanagers en mobiliteitsadviseurs van gemeenten.
Lees verder
busje laden
person_outlineBlog

Verslimmen en verschonen: aan de slag met (stads)logistiek beleid

28 jun om 08:00 uur
Lopend naar het winkelcentrum om mijn pakketje af te leveren, word ik belemmerd door bestelauto’s en vrachtauto’s…
Lees verder

Officiële opening ElaadNL Testlab

23 mei om 14:53 uur
Op 8 juni opent Koning Willem-Alexander officieel het Elaad Testlab. Hier kunnen naast personenauto’s ook grotere…
Lees verder
Vraag en aanbod
flash_onNieuws

Inschrijving zesde editie Mobility Lab geopend

3 mei om 16:01 uur
Ondernemers die hun prototype voor een nieuw product of idee voor een nieuwe dienst willen testen in de praktijk…
Lees verder
Lampen
person_outlineBlog

Rijgedrag beïnvloeden: hoe doe je dat?

3 mei om 15:17 uur

95% van de verkeersongevallen is te wijten is aan het gevolg van menselijk falen1. Daarmee wordt duidelijk hoe…

Lees verder
SlimPark
flash_onNieuws

Universiteit Twente opent SlimPark Living Lab op campus

20 apr om 08:00 uur
Deze proeftuin biedt wetenschappers, bedrijven en andere onderzoeksinstellingen de mogelijkheid om nieuwe,…
Lees verder
Provinciale weg
flash_onNieuws

Wegbeheerders krijgen hulp van slimme auto's

6 apr om 08:00 uur
Auto’s gaan wegbeheerders helpen door hen continu te informeren over hoe de weg erbij ligt. Zo krijgen de…
Lees verder
auto voor de deur
flash_onNieuws

Autogebruik in landelijk gebied neemt toe

31 mrt om 08:00 uur
Goed OV, minder parkeerplekken en file zorgen ervoor dat de auto in grote steden minder aantrekkelijk wordt. In de…
Lees verder