Logistiek energiehubproject lijkt haalbaar

dinsdag 7 juni 2022
hubs stevin
Energiehubs bieden veel potentie op bedrijventerreinen voor met name de logistieke sector, stellen zeven experts tijdens de Kennistafel Energiehubs. Zij willen komende zomer de haalbaarheid van een eerste pilotproject onderzoeken.

Dat is de voornaamste conclusie van de Kennistafel Energiehubs, die Stevin en Acquire Publishing donderdag 7 april organiseerden op het nieuwe hoofdkantoor van Stevin in Utrecht. Tijdens de sessie droomden Rogier Pennings, Emiel Trommelen en Kajan Kort (allen Stevin) over een toekomst met energiehubs, samen met Marco Vellema (Gelders-Overijsselse Regionale Agenda Laadinfrastructuur), Paul Broos (ElaadNL), Maarten Verbeek (TNO), Robert van den Hoed (NKL), Rick Wolbertus (HvA) Sacha Scheffer (Rijkswaterstaat) en Marc Seesing (Schotpoort Transport Group).

“We hebben kennis samengebracht en een overzicht van de uitdagingen gemaakt, die we koppelen aan mogelijke oplossingen”, blikt Trommelen na afloop van de sessie terug. “Nu moeten we mensen activeren om een stap verder te gaan.” Pennings stelt dat daar haast bij is: “De realisatie van ehubs helpt de energietransitie te versnellen. Dus is het zaak zo snel mogelijk dit met (van elkaar lerende) pilots naar een gangbaar en gemakkelijk toepasbare oplossing te brengen.”

Bedrijventerreinen

Maar wat zijn bijvoorbeeld geschikte locaties voor zo’n pilot? In totaal kent Nederland 4000 bedrijventerreinen, stelt Robert van den Hoed, waar meerdere vervoervormen samenkomen. Dat zijn goede locaties voor zo’n hub. Marc Seesing noemt bedrijventerreinen in Apeldoorn, Arnhem, Brummen, Eindhoven, Utrecht, Nieuwegein en Zwolle als geschikte locaties hiervoor: daar zitten ondernemers die zo’n pilot graag een stuk verder willen helpen.

Dat wil hij zelf ook graag, als directeur van transporteur Schotpoort zijnde. “Wij zijn een early adopter, maar ik wil samen een plan vinden om sneller hubs te realiseren en te laten zien dat het werkt. De eerste energiehubs op bedrijventerreinen zullen goed benut gaan worden, omdat de vraag groot is.” Trommelen merkt op dat de drive tot innovatie vaker bij ondernemers vandaan komt.

Dat denkt ook Paul Broos: “Als de laadvraag van zowel personenauto’s als trucks op bedrijventerreinen heel groot blijkt, valt dat vaak te combineren. Dan kunnen trucks ’s nachts laden en personenauto’s overdag.” Van den Hoed van NKL meldt dat ElaadNL in juni een studie presenteert waarin de hele laadvraag tot 2050 in beeld wordt gebracht. “Laten we die studie afwachten en vervolgens partijen opzoeken die zo’n pilotproject willen opzetten.”

Waarop wachten we?

Broos merkt wel op dat er voor netbeheerders veel  onzekerheden zijn op het moment. “Als netbeheerder wil je eigenlijk alle infrastructuur in één keer goed aanleggen, met 2040 in gedachten. Maar dan moet je wel het hele plaatje van mobiliteit, elektrificatie van de industrie, warmtetransitie en duurzame opwek compleet hebben.” Daar moeten we niet op wachten, vindt TNO-onderzoeker Maarten Verbeek. “Beginnen met dit concept is een no-regretmaatregel, al doende kunnen we het altijd nog aanpassen. Verschillende partijen willen nou eenmaal een andere energiedrager gebruiken.” 

Marc Seesing, aanvullend: “We moeten beginnen met een paar energiehubs op centrale locaties in Nederland. De eerste laadpalen die gerealiseerd werden, waren ook een zinvolle investering.” Ook Marco Vellema vindt dat we ambitie moeten durven uitspreken. “Ik wil graag de opdracht bij Stevin neerleggen om eind 2022 drie energiehubs gerealiseerd te hebben.”

brainstorm hubs


 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

‘Niet meer van crisis naar crisis struikelen’

27 mrt om 16:33 uur

Daan Zandbelt, stedenbouwkundige en partner bij bureau De Zwarte Hond, ziet dat we…

Lees verder
descriptionArtikel

Een ruimtelijke en sociale blik op de reis van de toekomst

26 mrt om 09:23 uur

Als het gaat om de toekomst van mobiliteit, denken sommige mensen aan drones voor personenvervoer. Anderen…

Lees verder
descriptionArtikel

Natuurlijk!Deelmobiliteit presenteert modelbepalingen voor reguleren deelvervoer in lokale wetgeving

13 mrt om 10:57 uur

Samenwerkingsprogramma Natuurlijk!Deelmobiliteit heeft modelbepalingen gespresenteerd die kunnen helpen bij het…

Lees verder
person_outlineBlog

Mobiliteit in de toekomst: sciencefiction of realiteit?

5 mrt om 12:19 uur

In 1964 introduceerde de televisieserie Star Trek de ‘communicator’, een draagbaar apparaatje waarmee mensen…

Lees verder
descriptionArtikel

Subsidie nieuwe elektrische auto's toch niet verlaagd

10 okt 2023

De subsidie voor particulieren om een nieuwe elektrische auto te kopen of leasen blijft 2950 euro. Eerder was…

Lees verder
person_outlineBlog

Deelvervoer: Een innovatief alternatief voor traditioneel ov

28 sep 2023

Het Nederlandse openbaar vervoer heeft de laatste jaren moeite om te overleven, met financiële beperkingen en…

Lees verder
person_outlineBlog

Missen we de bus?

27 jul 2023

Voor wie uit de trein of de bus stapt op Amsterdam Centraal, zal het uitzicht over het IJ de aandacht trekken,…

Lees verder
descriptionArtikel

Energiehub als oplossing voor congestie

7 jul 2023

Congestie op het Energienetwerk kan zowel ingrijpende gevolgen hebben voor de inrichting van nieuwbouwwijken…

Lees verder