Living Lab Beweegvriendelijk Vinkhuizen zet in op draagvlak en netwerk

maandag 31 januari 2022
Vinkhuizen

Foto: Shutterstock

De bewoners van de Groningse wijk Vinkhuizen hebben meerdere mogelijkheden om in de buurt te sporten en bewegen. Toch bleef de gezondheid van de bewoners achter bij de rest van de stad, ondanks initiatieven van de gemeente om de beweegvriendelijkheid in Vinkhuizen te bevorderen. Subsidie bood nieuwe mogelijkheden om de buurt letterlijk en figuurlijk in beweging te krijgen.

“We zijn op zoek gegaan naar andere manieren om de beweegvriendelijkheid te bevorderen”, vertelt Berry van Holland. Namens Hanzehogeschool is hij als projectleider verbonden aan het Living Lab Beweegvriendelijk Vinkhuizen. 

Subsidie 

Het project begon in januari 2020 met de subsidie van ZonMw die beschikbaar kwam. ZonMw is een organisatie die zich richt op gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. “Samen met de gemeente zijn we gaan kijken wat we konden doen.” In 2017 werd het Diamantpark heropend, een project dat vanuit het programma De Bewegende Stad van de gemeente Groningen werd gefinancierd. Het park kreeg een sportieve invulling, met een pannakooi, een freerunparcours en mogelijkheden voor buitenfitness. Het gewenste beweeggedrag bleef echter uit. Reden voor de gemeente om samen met Hanzehogeschool nogmaals de wijk in te trekken en een impuls te geven aan het beweeggedrag van de bewoners. 

“De wijk staat wel bekend als een lagere SES-wijk”, schetst Van Holland. “Verder zou ik zeggen dat er een vrij gemêleerde groep bewoners is. Veel studenten, maar ook ouderen en gezinnen met jonge kinderen. Voor Groningse begrippen wonen er misschien wat meer mensen met een migratieachtergrond, maar dat zijn er nog steeds niet heel veel. Overigens had ik zelf op voorhand een vrij negatief beeld van de wijk, maar toen ik er rondliep was ik verrast. Het is er veel groener dan ik dacht en er zijn best veel mogelijkheden om te bewegen.” 

Invloed corona 

De subsidie van ZonMw was met name bedoeld om in de wijk een netwerk op de bouwen. “Daar wilden we dus mee starten, pas later zouden we onderzoek gaan doen in de wijk. Maar toen kwam corona om de hoek kijken”, vertelt Van Holland. “We konden dus niet zo makkelijk de wijk in om bijeenkomsten te organiseren of om bij mensen binnen te komen. Wél konden we één op één met bewoners door de wijk lopen. We hebben het proces dus wat omgedraaid. Het voordeel was dat we via die persoonlijke gesprekken ook weer met andere mensen in contact kwamen. Op die manier bouwden we toch aan ons netwerk.” 

Intrinsieke behoefte of wens van de gemeente? 

In de zomer van 2020 was het mogelijk de eerste bewonersbijeenkomst te houden. Het projectteam vroeg de deelnemers wat ze zelf zouden willen en hoe ze daarbij geholpen konden worden. Maar, wilden de bewoners wel meer bewegen? Oftewel: was er een intrinsieke behoefte om meer te sporten en te bewegen, of was het meer de wens van de gemeente. “Dat is een goede vraag”, denkt Van Holland na. “Het klopt dat het vooral de gemeente was die aan de slag wilde met de beweegvriendelijke omgeving. Ik denk dat we op deze manier ook mensen hebben aangetrokken die er iets mee wilden.” Van Holland noemt dit als een van de leerpunten die hij, achteraf gezien, anders zou aanpakken, met de kanttekening dat corona een beperkende factor is geweest. “Ik had met de kennis van nu veel vaker de wijk in willen gaan, meer exposure richting wijkbewoners willen hebben. Dan hadden we veel meer in gesprek kunnen blijven, over allerlei onderwerpen, niet alleen over sporten en bewegen. We hadden het project dan integraler kunnen oppakken, omdat er misschien andere opgaven naar boven waren gekomen. Bewegen was vast een van die onderwerpen geweest, maar ook hittestress speelt in deze wijk en de wens voor meer biodiversiteit. Complexere vraagstukken dus. We gaan wel proberen om deze onderwerpen mee te nemen, maar of dat lukt ligt voor een groot deel aan de gemeente. Die moet het uiteindelijk financieren.” 


Een uitgebreidere versie van dit artikel staat in Biind Magazine #1 van 2022, dat geheel in het teken staat van de Beweegvriendelijke Leefomgeving. Lees hier verder.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Handbike
flash_onNieuws

Mensen met beperking te weinig betrokken bij inclusief sporten en bewegen

4 apr om 15:42 uur
Mensen met een beperking worden nog te weinig betrokken bij beleid over en organisatie van inclusief sport en…
Lees verder
marathon lopen
flash_onNieuws

Gemeenten bezuinigen niet op sport

30 mrt om 08:00 uur
Ondanks de coronacrisis hebben maar weinig gemeenten de afgelopen twee jaar bezuinigd op sport. En ook voor de…
Lees verder
Naar school fietsen
descriptionArtikel

Lopen of fietsen naar school levert 30 minuten extra beweging per dag op

22 feb om 08:00 uur
Van en naar school wandelen kost kinderen gemiddeld 16 minuten per dag, fietsen gemiddeld 13 minuten. Het…
Lees verder
Lopen werk
descriptionArtikel

Beweegvriendelijke bedrijventerreinen: goed voor mens, dier, plant én portemonnee

18 feb om 08:00 uur
Sporten en bewegen wordt meestal geassocieerd als iets wat je in je vrije tijd doet. Een groot deel van de…
Lees verder
Baltimore Bend
flash_onNieuws

Icoon op snijvlak van stedenbouw, kunst en spelen voor Almere Buiten

16 feb om 09:23 uur
Op het Baltimoreplein in Almere-Buiten heeft wethouder Hilde van Garderen een multifunctioneel speelkunstwerk…
Lees verder
filter_listLongread

Beweegpark GGNet Warnsveld open voor patiënten en buurtbewoners

14 feb om 14:10 uur
Dat sporten en bewegen goed is voor lichaam en geest, is geen geheim meer. Maar dat bewegen onderdeel kan zijn van…
Lees verder
Cruyff Court
descriptionArtikel

Multidisciplinaire en wetenschappelijke kijk op de beweegvriendelijke omgeving

7 feb om 09:42 uur
De fysieke leefomgeving kan een grote rol spelen in het in beweging brengen van mensen. Hoe? Dat is een…
Lees verder
Biind #1 2022
flash_onNieuws

Biind Magazine over de Beweegvriendelijke Leefomgeving

27 jan om 13:00 uur
Lees nu het nieuwste Biind Magazine, over de beweegvriendelijke leefomgeving
Lees verder