Het station als foyer van een natuurgebied

donderdag 6 juni 2019
timer 4 min
Het station als foyer van een natuurgebied

Op het station Santpoort Noord word je verwelkomd met natuurbeelden op het perron. Foto: © Maaike Poelen

Nieuw in Nederland: de Buitenpoort, een treinstation dat de stad verbindt met het buitenleven. Wij spraken met Corine Meijer, programmamanager OV-knooppunten bij Provincie Noord-Holland, over de ambitie en de uitrol van het concept.

Wat was de aanleiding om een Buitenpoort te ontwikkelen?

“Stations zijn vanwege hun bereikbaarheid aantrekkelijke omgevingen voor woningen, bedrijvigheid en voorzieningen. Het programma OV-knooppunten zet zich in om die omgevingen beter te benutten, zodat beter gebruik wordt gemaakt van het openbaar vervoer. Een van de manieren daarvoor is het omvormen van een ov-knooppunt tot een toegangspoort van het landschap. Dat idee werd in het onderzoek Maak Plaats! uitgewerkt tot de categorie Buitenpoorten.”

“We zijn toen vanuit de provincie een pilot gestart om, samen met de gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam, te verkennen hoe we het landschap naar de stedeling kunnen brengen. De omgeving van Amsterdam kent namelijk een grote variëteit aan bos, heide, veenpolderlandschappen, strand, et cetera, maar veel mensen zijn zich er niet van bewust dat ze daar snel en makkelijk kunnen komen.”

Konikpaarden in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, dat vlak naast het station Santpoort Noord ligt. Foto: © Provincie Noord-Holland

“Dat resulteerde in het boekje Buitensporen uit 2017 dat twee kernpunten aanstipt: de noodzaak van bewustwording van de nabijheid van natuurlandschappen en van suggesties voor aanpassingen van stations voor forenzen. Hiermee werd duidelijk dat het belangrijk is in te zetten op een combinatie van een aantrekkelijke inrichting van het stationsgebied en marketing om reizigers en natuurliefhebbers bewust te maken van de unieke landschappen in de nabijheid van stations, die dus eenvoudig te bereiken zijn met de trein.” 

“Met dat in ons achterhoofd zijn we partners gaan zoeken, zoals NS, ProRail, natuurorganisaties en gemeenten. Het idee van de Buitenpoorten sloot bijvoorbeeld uitstekend aan bij de NS-wandelingen en de ambitie van de NS om de beleving van de treinreis door reizigers te verbeteren. Zo had elke partner wel een eigen invalshoek en kennis die samenkwamen in een gezamenlijk doel: het ontwikkelen van stations tot Buitenpoorten. De keuze voor het treinstation Santpoort Noord was gauw gemaakt: daar lag al een bestuurlijk mandaat voor een pilot om de groene kant van het gebied om het station meer te benadrukken.”

Wat houdt de pilot bij Santpoort Noord precies in?

“Wij willen testen wat nodig is om van het station een aantrekkelijkere verblijfsplaats te maken, met bijvoorbeeld fietsverhuur, horeca en toiletten, maar ook een plaats van waaruit bezoekers gemakkelijk de natuur in kunnen gaan door goede routes en bewegwijzering. Daar ontbreekt het bij  een stationsgebied wel eens aan. Je stapt uit en komt bijvoorbeeld op een parkeerplaats zonder enig idee waar je heen moet. Soms zijn er niet eens voorzieningen.”

Het treinstation Santpoort Noord.

“Tegelijkertijd loopt er een marketingcampagne om mensen bewust te maken van de groene omgeving bij Santpoort Noord: het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Deze campagne begint in de stad. Mensen worden op Amsterdam Centraal al bij de hand genomen, de trein in begeleid en bij de Buitenpoort Santpoort Noord het landschap in geleid. Op Amsterdam Centraal worden reizigers verleid met een tiny forest of diorama en grote digitale schermen met beelden van Konikpaarden en Schotse hooglanders om naar de trein op spoor 1 te gaan. Op Santpoort Noord word je vervolgens verwelkomd met natuurbeelden op het perron en in de voetgangerstunnel. Het station moet voelen als een warm welkom, in plaats van alleen een tussenstop.”

Lees meer in Biind Magazine #3

Dit is een verkorte versie van het artikel over Buitenpoorten, dat verschijnt in de volgende editie van het Biind Magazine. Deze editie verschijnt op 20 juni. Zeker weten dat je hem ontvangt? Meld je dan aan voor onze magazinenieuwsbrief, dan ontvang je hem op 20 juni gratis in je mailbox.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Waterschappen steunen Agenda Natuurinclusief 2.0

28 mrt om 08:11 uur

Waterschappen staan volledig achter de Agenda Natuurinclusief 2.0. Dit initiatief streeft naar een evenwicht…

Lees verder
descriptionArtikel

Nieuwe KPI’s voor biodiversiteit in de openbare ruimte

12 mrt om 16:49 uur

In steden en op het platteland staat de natuur onder druk. De populaties van eerder veelvoorkomende soorten,…

Lees verder
flash_onNieuws

Succes in natuurinclusief bouwen bij project Parijsch in Culemborg

21 feb om 09:37 uur

Nieuwbouw werkt bevorderend voor de biodiversiteit. Dat is een conclusie die Heijmans trekt uit de eerste…

Lees verder
person_outlineBlog

Maakt een rijke biodiversiteit ons direct gezonder?

13 feb om 09:33 uur

Biodiversiteit wordt vaak gezien als iets dat met name betrekking heeft op planten en dieren. Maar een rijke…

Lees verder
flash_onNieuws

Miljardeninvestering nodig om steden aan groennormen te laten voldoen

9 feb om 17:14 uur

Er bestaat nog geen goede groennorm die we in Nederland kunnen gebruiken, een kwaliteitseis aan het groen…

Lees verder
descriptionArtikel

Groen bouwen, groen behouden

5 feb om 15:56 uur

Het aantal groene gebouwen in Nederland neemt toe. Fijn, want een groen gebouw biedt veel voordelen. Maar, het…

Lees verder
flash_onNieuws

Duurzame Woonbuurt 'Elix' Voltooid in Zeist Kerckebosch

15 jan om 14:46 uur

Het buurtschap Elix is een nieuwe woonbuurt met veertien duurzame en circulaire woningen in Zeist Kerkebosch.…

Lees verder
descriptionArtikel

Pientere Tuinen: meer dan alleen een tuinenproject

27 dec 2023

10 procent meer groene tuinen in Nederland. Dat is het belangrijkste doel van het project Pientere Tuinen.…

Lees verder