Floriade als proeftuin voor Almere van de toekomst

donderdag 17 maart 2022
Smart city Floriade

Foto: Shutterstock

Tussen de diverse inzendingen en planten, bloemen en bomen op het Floriadeterrein is hier en daar een metalen paal te zien. Deze sensorpalen verzamelen samen met slimme lantaarnpalen en camera’s allerlei data tijdens het evenement. Die data wordt gebruikt om te meten waar de grootste bezoekersstromen zich bevinden, hoeveel fijnstof er in de lucht zit en of de geluidsnorm niet overschreden wordt.

Naast de sensorpalen investeert gemeente Almere in allerlei technologieën, als slimme straatverlichting, datagedreven verkeersmanagement en deelauto’s. Floriade is hiervoor de ideale proeftuin. Brian Benjamin, programmamanager Digitale Stad Almere, leidt de huidige digitaliseringsslag in goede banen en kijkt welke partners en data daarbij kunnen helpen. “Mijn werk is om vernieuwingen te brengen waar Almeerders van kunnen profiteren.” 

Smart society 

Na de Floriade Expo wordt er op het terrein een nieuwe woonwijk gebouwd: de Hortus. Deze wijk zal als eerste profijt hebben van de vernieuwingen. Benjamin: “De Hortus wordt de modelwijk van de smart society. Een plek waar gezond en duurzaam wonen bovenaan de agenda staat. Om de leefomgeving te verbeteren, verzamelen we gegevens. Bijvoorbeeld door minder verkeer langs bepaalde plekken te leiden, zodat minder fijnstof wordt uitgestoten. Of door te berekenen waar ’s zomers veel hitte blijft hangen. Zodat ouderen, ouders met jonge kinderen of mensen met chronische klachten die plekken kunnen vermijden.” 

 ‘Smart’ betekent ook dat de gemeente bewoners, bedrijven en scholen bij ontwikkelingen betrekt. “Er is oneindig veel meer kennis in een stad dan in het gemeentehuis. Als je de potentie van de maatschappij wil benutten, moet je dat ook gebruiken.” Zo worden de sensoren waarmee de luchtkwaliteit, temperatuur en geluidsoverlast van de Floriade wordt gemeten, geleverd door een Almeers bedrijf en helpen studenten van Hogeschool Windesheim met het analyseren van de data. 

Deelfietsen 

In Almere blijven er na de Expo mobiliteitshubs over met deelfietsen, deelbakfietsen en deelscooters. Een mobiliteitshub is een plek waar je uit diverse duurzame vervoersmiddelen kunt kiezen om tijdelijk te gebruiken. “Zonder Floriade zouden we die dienstverleners nooit hebben kunnen verleiden om dit deelconcept in Almere neer te zetten,” legt Benjamin uit. “Maar omdat hier een evenement met twee miljoen bezoekers komt, wordt dat aantrekkelijk, zodat Almere daar jaren later nog steeds profijt van zal hebben.” 

Slimme camera’s

Na de nieuwe Hortuswijk gaat ook de rest van Almere profiteren van de innovaties die straks worden getest. Benjamin gaat met bedrijven in gesprek over hoe het leven in de stad kan verbeteren. “Almeerders hoeven niet bang te zijn dat ze overal worden gevolgd,” aldus Benjamin. “Slimme camera’s kunnen als een sensor worden ingezet, bijvoorbeeld om het aantal en type voertuigen te registreren. Als we dan zien dat het ergens te druk wordt, kunnen we de maximale toegestane snelheid aanpassen of verkeer omleiden voor een betere doorstroming. Ook kunnen we met camera’s het aantal voetgangers in een gebied tellen om de drukte beter te reguleren. Dat zal goed van pas komen tijdens de Floriade.” 

De inzet van data en slimme camera’s moet voldoen aan de regelgeving. “Voordat we data gaan verzamelen met privacygevoelige technologie, toetsen we de inzet aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Hierin staan de belangrijkste regels voor de omgang met persoonsgegevens in Nederland. De uitkomst nemen we mee, zodat onze producten en diensten altijd aan de privacywetgeving voldoen.” 

Verkeersroutes

Op de verbrede A6 worden ook sensoren ingezet om de verkeersstroom te meten en reguleren. Maar dat zal in de toekomst niet genoeg zijn. Benjamin: “Waarschijnlijk zal de stad met een derde gaan groeien, maar we moeten er wel voor zorgen dat het verkeer dan niet proportioneel meegroeit.” Hierin wordt ook dankbaar gebruik gemaakt van de data die tijdens Floriade wordt verzameld.  

“We kunnen tijdens Floriade goed experimenteren met dynamische route-informatie. Tijdens het evenement zal het druk zijn op de weg, dus kunnen we via navigatiesystemen andere routes voorstellen om de drukte beter te verdelen. Na de Expo kunnen we deze technologie ook gebruiken om verkeer door de stad om te leiden. Stel dat er een drukke verkeersroute langs een school loopt. Dan kunnen we ervoor zorgen dat er tussen kwart over 8 en kwart voor 9 minder auto’s langsrijden, als er veel kinderen op de fiets naar school gaan.” 

In de stad werken

Almere is een echte ‘autostad’ waar twee parkeerplekken voor één huishouden de norm is. In de nieuwe Hortuswijk is het streven één parkeerplek per huishouden. Tweeverdieners die allebei een auto nodig hebben, kunnen dan een deelauto gebruiken. Maar Benjamin heeft nog een andere oplossing. “Als we de lokale economie stimuleren en meer banen in de stad zelf creëren, dan hoeven mensen niet meer in de auto te stappen.” 

Almeerse bedrijven die met de Floriade samenwerken, krijgen een wereldwijd podium om hun producten en diensten te laten zien. “Voor een aantal startups fungeert de Floriade als eerste klant, waardoor ze meteen op grote schaal kunnen beginnen. Als we verder kijken dan bezoekersaantallen en kaartverkoop, dan hebben we al heel veel winst gerealiseerd met het naar voren halen van de verbreding van de A6 en de versnelde vernieuwing van station Almere Centrum. Mede door de Floriade en de ontwikkeling van Almere Campus, ontwikkelt zich een cluster van ICT-bedrijven die Almere op de kaart kan zetten als innovatieve tech-hub. Dat is de economische waarde van de Floriade op de lange termijn.” 


Bron: gemeente Almere

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Bezorgrobot Rosie
descriptionArtikel

Bezorgrobot Rosie brengt de boodschappen op campus Rotterdam

20 jun om 12:11 uur
Miljoenen pakketjes worden elke dag van distributiecentra naar hun bestellers gebracht. Hiervoor worden vooralsnog…
Lees verder
Luchtfoto
flash_onNieuws

Publicatie: Data en Gebiedsontwikkeling

19 apr om 10:42 uur
De SKG Kring van Adviseurs Gebiedsontwikkeling van de TU Delft beschrijft in de nieuwe publicatie Data en…
Lees verder
Provinciale weg
flash_onNieuws

Wegbeheerders krijgen hulp van slimme auto's

6 apr om 08:00 uur
Auto’s gaan wegbeheerders helpen door hen continu te informeren over hoe de weg erbij ligt. Zo krijgen de…
Lees verder
ezways
flash_onNieuws

App leidt slechtzienden door Arnhem Centraal

17 mrt om 08:00 uur
Precies je weg kunnen vinden in het Arnhemse treinstation. Dat kan lastig zijn als je een visuele beperking hebt.…
Lees verder
Verbindingsfestival
flash_onNieuws

De leukste werkdag van het jaar!

16 mrt om 11:57 uur
Na vier succesvolle online edities gaat het Verbindingsfestival dit jaar LIVE! Op een unieke locatie in Zwolle een…
Lees verder
Parkeren in de stad
descriptionArtikel

‘We willen een wezenlijke bijdrage leveren aan de leefbaarheid van steden’

14 mrt om 15:43 uur
Een van de maatregelen die gemeenten nemen in de ambitie naar leefbaardere steden is het verminderen van auto’s op…
Lees verder
Noordboulevard Scheveningen
descriptionArtikel

Living Lab Scheveningen: Van slimme lichtmasten tot zelfrijdende afvalrobots

11 mrt om 08:00 uur
In november 2021 ontving de gemeente Den Haag de World Smart City Award 2021 in de categorie Energy &…
Lees verder
Vierdaagse Nijmegen
descriptionArtikel

Digital twin maakt Vierdaagsefeesten Nijmegen veiliger

7 mrt om 10:18 uur
Na twee jaar lijkt in 2022 het festivalseizoen dan eindelijk weer doorgang te kunnen krijgen. In Nijmegen ging het…
Lees verder