Energienet kan zonneparken soms niet aan

donderdag 24 januari 2019
timer 2 min
Energienet kan zonneparken soms niet aan

Netbeheerder Enexis moet duurzame initiatieven die zonneparken willen aanleggen soms weigeren, omdat er onvoldoende capaciteit op het net beschikbaar is.

Deze zogenaamde teruglevercapaciteit zorgt voor een extra belasting die het net niet aankan. Dat vertelt Bob Winckels, woordvoerder van Enexis. “Je kunt zo'n zonnepark vergelijken met een energiecentrale die een grote stad van elektriciteit voorziet. Van oudsher is het elektriciteitsnet aangelegd op basis van het aantal gebruikers in het gebied en het verwachte gebruik. In dunbevolkte gebieden zijn de kabels dan ook wat dunner. Maar de opgewekte energie van de zonneparken moet over deze "dunne" kabels getransporteerd worden naar een locatie, vaak op grote afstand, waar het toegepast kan worden. Op deze grote capaciteit is het huidige net niet berekend en moet dus uitgebreid/verzwaard worden. Toen de kabels werden aangelegd, waren we niet voorbereid op de energietransitie.”

Problemen in Drenthe

Met name in dunbevolkte gebieden, zoals in Midden-Drenthe, lopen ze nu tegen problemen aan. Zo maakte RTV Drenthe melding dat drie sportverenigingen geen zonnepanelen kunnen nemen, omdat er een capaciteitstekort zou zijn. In december 2018 werd ook VV Nieuw-Buinen al ‘geweigerd’ op het net.

Sportverenigingen die willen verduurzamen worden hierdoor ontmoedigd, zegt Paul van Dijk, projectleider Sport Drenthe, tegen RTV Drenthe. En PvdA-lid Peter Zwiers vindt dat maatschappelijke initiatieven voorrang moeten krijgen om zonnepanelen op het net te mogen aansluiten.

Maar zo werkt de wetgeving niet, legt Winckels uit. “Zolang er ruimte op het net is, sluiten we je aan. Anders niet. In de huidige wetgeving werkt het zo dat wie het eerst komt, die het eerst maalt.”

Investeren

Naast het regionale net in beheer van Enexis, zitten er ook beperkingen in het hoogspanningsnet dat TenneT beheert. Enexis en TenneT lopen niet alleen in Midden-Drenthe tegen de grenzen aan, maar ook in Noord-Groningen en de regio Boxmeer. In delen van Groningen en Overijssel is de teruglevercapaciteit beperkt. Enexis en TenneT werken wel aan meer transportcapaciteit in Noord-Groningen.

Om op verdere energietransitie voorbereid te zijn, moeten Enexis en TenneT dus snel investeren in extra capaciteit. Dat gaat dan niet alleen om hoogspannings- en middenspannings-stations en bekabeling, maar ook om transformatorhuisjes, vertelt Winckels. En daarvoor zijn de netbeheerders afhankelijk van de politiek. “We werken met maatschappelijk geld, dus we kunnen niet zomaar investeren als we niet weten wat er aankomt.”

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.