DuurzaamheidsDebat: Is het allemaal de schuld van de Chinezen?

vrijdag 29 oktober 2021
timer 4 min
DuurzaamheidsDebat: Is het allemaal de schuld van de Chinezen?

Foto: Shutterstock

Wat maakt het uit als ik een elektrische auto gaat rijden, het heeft toch geen effect. Een duurzame levensstijl is duur en ouderwets. Zomaar wat dooddoeners als het gaat over klimaat. Tijdens het eerste DuurzaamheidsDebat van Acquire Publishing gaan Harrie en Lieke Kiekebosch in gesprek over deze vooroordelen en hoe je ze kunt weerleggen.

Harrie Kiekebosch hoeft zelf niet meer overtuigd te worden. Al jaren woont hij met zijn vrouw in ’t Natuurlijk Huus, een inspiratiecentrum voor natuurlijk leven, hij rijdt een elektrische auto, eet veganistisch, heeft gebouwd met strobalen. “Ik ben daar een beetje in gegroeid”, vertelt hij. “Als ik mijn vrouw niet had ontmoet dan was ik misschien wel een heel andere kant op gegaan. Ik ben van nature een veranderingsgezind persoon. De keuzes die we vroeger maakten in ‘de vooruitgang’ leken toen goed. Nu niet meer. Ik vind dat je dan nu ook weer de goede keuze moet maken. Helaas is er een grote groep mensen, ik denk zo tussen de 40 en 70 jaar oud, die zich beroepen op allerlei verworvenheden, zoals het elke dag eten van vlees.”

Sterke bezetting

Bij het DuurzaamheidsDebat op 11 november schuiven niet de eerste de beste gasten aan. Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, is van de partij. Ze is actief onder het motto: ‘We weten wat er moet gebeuren. Laten we samen aan de slag gaan en anderen meesleuren in ons onstuitbaar enthousiasme." De tweede gast is Tine Hens, journaliste en auteur van ‘Het is allemaal de schuld van de Chinezen, en andere dooddoeners over het klimaat’. Als derde schuift Maarten van Dongen aan, als bewoner van een Aarden Huis ervaringsdeskundige en in zijn dagelijks werk projectleider Circulaire Economie bij Natuur en Milieu Overijssel en bij WaardeRing.

Een debat over klimaat met allemaal ‘believers’, levert dat niet een eenzijdige discussie op? Kiekebosch: “Ik noem het liever een dialoog. Kennis uitwisselen en leren van elkaar. We hebben al eerder dit soort gesprekken georganiseerd en die gaan allemaal over wat wij vinden dat de samenleving nodig heeft. We zetten niet zozeer voor- en tegenstanders bij elkaar om alleen maar sensatie te creëren. Wij willen een thema vanuit verschillende kanten goed belichten, geen discussie over hoe erg het allemaal is. Op 11 november gaan we het hebben over gedrag en hoe je dat zou kunnen veranderen en welke mogelijkheden er allemaal zijn. Het draait om het boek van Tine Hens waarin ze een heel aantal dooddoeners over het klimaat opnoemt en weerlegt. Veel van wat we denken over het klimaat is niet waar.”

Rol van de media

Kiekebosch spreekt uit ervaring. “Ik rijd een elektrische auto. Het grootste bezwaar van mensen is dat je lang moet wachten om de accu op te laden en dat je er niet ver mee komt. Ik rijd een middenklasse auto en die komt makkelijk 300 kilometer ver. Die ene keer dat ik naar Amsterdam heen en weer moet ga ik daar niet voor een kwartiertje naartoe. In de tijd dat ik in Amsterdam ben, laadt de accu op. Zonnepanelen duur? Het is een investering, maar ik heb nu nul energiekosten.”

Wat zou er nodig zijn om bij veel meer mensen een gedragsverandering teweeg te brengen? “Ik ben bang dat het aan de media ligt”, aldus Kiekebosch, zelf docent aan de mediaopleiding van Saxion Hogeschool. “We zouden een voorbeeld moeten nemen aan The Guardian, die Britse krant brengt elke dag artikelen over het klimaat, goede en slechte verhalen.” Werkt dat niet de polarisatie in de hand? Kranten worden nu door klimaatsceptici al gezien als een groep linkse rakkers bij elkaar. “Dat framen ze heel goed, maar ik zie toch echt dat bijna geen krant het voortouw neemt in de klimaatdiscussie. Maar goed, uiteindelijk is dat een achterhoedegevecht. Die omslag gaat gewoon toch wel gebeuren. Een transitie komt in fases. Eerst verbazing, dan weerstand en vervolgens de verandering. We zitten nu in de weerstandsfase, en dat is goed, want dat betekent dat er iets aan het gebeuren is.”

De belangrijkste tip die Kiekebosch zelf kan geven om iets te veranderen? “Begin klein. Begin met biologisch wasmiddel te kopen in plaats van gewoon wasmiddel. Dat kost je geen cent meer. Kijk daarna naar tabletjes tandpasta in plaats van plastic tubes. Dat is het mooie, je kunt vandaag al beginnen. En het zijn misschien kleine stapjes, maar bedenk eens wat er gebeurt als 17 miljoen mensen een klein stapje doen.”

Het debat online bijwonen? Dat kan! Meld je hier gratis aan.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Klimaatrisico's in kaart voor samenwerken aan maatregelen

17 apr om 14:47 uur

De gevolgen van klimaatverandering zijn volop in het nieuws en vragen om actie. Steeds meer organisaties…

Lees verder
flash_onNieuws

Ruimtelijk afwegingskader voor klimaatadaptieve omgeving gepubliceerd

16 apr om 13:26 uur

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft het definitieve ruimtelijk afwegingskader voor een…

Lees verder
descriptionArtikel

Stelling: Om de vergroening van steden te versnellen is een groennorm noodzaak

15 apr om 10:15 uur

Straatbeeld vroeg vijf specialisten wat zij van een algemene groennorm vinden, is het noodzakelijk voor een…

Lees verder
descriptionArtikel

Hoe pakken we funderingsschade goed aan?

4 mrt om 08:55 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

28 feb om 15:20 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder
descriptionArtikel

De straat als spons

19 feb om 12:13 uur

Nanda Sluijsmans postte onlangs op LinkedIn een gloedvol betoog over de Straat als Spons. In haar relaas…

Lees verder
flash_onNieuws

Project Klimaatadaptatie en Gezondheid toont eerste resultaten

6 feb om 08:48 uur

Het project Klimaatadaptatie en Gezondheid brengt de gezondheidseffecten van klimaatverandering onder de…

Lees verder
descriptionArtikel

Werkwijze ‘Klimaatadaptatie met natuur tussen stad en platteland’ in de praktijk

11 dec 2023

Bedrijventerrein Nijverkamp in Veenendaal is toe aan een fikse opknapbeurt. Het terrein ontstond in de jaren ’…

Lees verder