De toekomst van mobiliteitshubs

donderdag 8 december 2022
parkeren in een dorp

Foto: Shutterstock

Er wordt al jaren veel gepraat over mobiliteitshubs. 2023 lijkt het jaar van schaalvergroting te worden. Hoe ziet de toekomst van mobiliteitshubs eruit? We vroegen het drie experts: Marco Duijnisveld (Movares) Martijn Elting (&Morgen) en Mark Verbeet (gemeente Utrecht).

Welke rol speelt de aanbieder van deelmobiliteit bij de ontwikkeling van hubs? Hebben die veel invloed? Verbeet: "Zij maken het mede mogelijk, maar het is een bredere afweging uiteindelijk. Alleen de sturing op hubs vanuit de overheid ontbreekt, die moet stappen zetten. Het beleid is er nu vooral op gericht om ellende te voorkomen, terwijl we veel meer naar een sturend model zouden moeten." Elting is van mening dat mobiliteitshubs en dan vooral deelmobiliteit ook een maatschappelijk doel zouden kunnen dienen. "Dat is zowel aan overheden als bijvoorbeeld aan projectontwikkelaars. Je kijkt dan meer naar welzijn in plaats van naar welvaart. En daarom zouden overheden meer een sturende rol moeten innemen.” Dat zou ertoe kunnen leiden dat het verdienmodel van deelmobiliteit op de schop gaat, denkt Duijnisveld. "Net als bij ov zou het kunnen zijn dat mobiliteit in een concessie wordt gedaan.”

Dorpshub

De rol van mobiliteitshubs in grote steden ten opzichte van kleinere steden en dorpen is heel anders, de overeenkomst is dat in alle gevallen maatwerk nodig is, vindt het drietal. Verbeet: "In kleine steden en dorpen zie he dat allerlei sociale functies aan ov-knooppunten worden gekoppeld. Het wordt een trefpunt met allerlei dynamiek. Het is bovendien een manier om ov te verrijken, zodat dat aanbod niet nog verder verschraalt. Je hebt dan een andere doelstelling met een mobiliteitshub. Het wordt feitelijk een dorpshub met allerlei voorzieningen en dus zeker ook mobiliteit."

Elting: "In provincies als Groningen en Drenthe zie je vaak dorpen met kilometerslange lintbebouwing. De plek voor een hub is in dat geval misschien wel een carpoolplek waar je ook pakketjes kunt ophalen, tot waar ook het OV je naartoe brengt en vanaf waar je vervolgens verder reist."

Heeft de mobiliteitshub toekomst? "In steden met veel aanbod zie je eigenlijk vanzelf al clustering ontstaan”, legt Verbeet uit. “In nieuw gebied kun je dit naar je hand zetten met mobiliteitshubs. Kijk naar de behoefte per gebied."

Gevecht om schaarse ruimte

De bodem voor mobiliteitshubs is in elk geval vruchtbaar, weet Duijnisveld. “Er is ten opzichte van een aantal jaar geleden meer flankerend beleid. Binnensteden worden autoluw en tegelijkertijd proberen gemeenten bijvoorbeeld ook fietsen naar inpandige garages te verplaatsen. Het is een gevecht om de schaarse ruimte.”
Ook Elting ziet toekomst in mobiliteitshubs. Centraal parkeren levert ruimte op in de straat, en wordt aantrekkelijker als je daar andere mobiliteitsdiensten en functies aan toevoegt. Het moet normaal worden dat je auto – net als de ondergrondse afvalcontainer – op afstand van je huis staat, zodat je in de straat ruimte hebt voor groen, kinderen en ontmoetingen met de buren.

Whitepaper

Movares bracht onlangs een whitepaper uit over de toekomst van mobiliteitshubs. Je leest de whitepaper 'Mobiliteitshub is de toekomst' van Movares hier.
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Whitepaper over effectief beleid voor deelmobiliteit

24 feb om 11:10 uur

Hoe zorg je voor effectief beleid voor deelmobiliteit? Een vraag waar veel gemeenten mee worstelen. De kansen…

Lees verder
filter_listLongread

Energiehub Noord-Brabant kan blauwdruk zijn

10 feb om 12:18 uur

Een pilot met energiehubs in Noord-Brabant kan als blauwdruk dienen om het concept in de praktijk breder uit te…

Lees verder
Laadpaalalarm
person_outlineBlog

RAI slaat laadpaalalarm. Is er reden voor paniek?

17 jan om 11:52 uur

De RAI Vereniging slaat een laadpaalalarm. Er zijn te weinig publieke snellaadpunten voor vrachtwagens en het…

Lees verder
descriptionArtikel

Financiering in initiatiefase essentieel voor energiehubs

22 dec 2022

De doorontwikkeling van energiehubs is vooral kansrijk op bedrijventerreinen, maar de financiering daarvan is…

Lees verder
Fietsen-naar-het-werk
descriptionArtikel

Alternatieven voor de auto: kansen en barrières

20 dec 2022
Onderzoek van SmartwayZ.NL naar kansen en barrières van ov, fiets en thuiswerken
Lees verder
descriptionArtikel

Wat moet er komen in de stadslogistieke plannen van de  wethouders?

12 dec 2022 timer3 min
De mobiliteitswethouders van de grote gemeenten hebben nu een halfjaar mogen snuffelen aan de uitdagingen in hun…
Lees verder
descriptionArtikel

Het verlagen van de ov-tarieven heeft niet het gevolg gehad waar op gehoopt was

6 dec 2022 timer3 min
Ondanks het verlagen van de ov-tarieven heeft dit er niet voor gezorgd dat mensen vaker de auto laten staan en…
Lees verder
Go Sharing
person_outlineBlog

Deelmobiliteit en mobiliteitshubs: als de vos de passie preekt

1 dec 2022
Biind Expert Walther Ploos van Amstel hoopt dat overheden beter gaan nadenken over de rol van private partijen bij…
Lees verder