De Amsterdamse Gezondheidslogica: gezond verstand voor een gezonde stad

maandag 10 mei 2021
timer 4 min
De Amsterdamse Gezondheidslogica: gezond verstand voor een gezonde stad

Foto: Shutterstock

Gemeente Amsterdam zet in op een gezonde, leefbare en duurzame stad. De vorig jaar opgestelde Amsterdamse Gezondheidslogica draagt bij aan deze ambitie met logische ruimtelijke principes voor een gezonde leefomgeving.

Projecttrekkers Marijn Sleurink en Judith Jonker: “Wij zijn het levende voorbeeld dat het fysieke en sociale domein goed kunnen samenwerken.” 

Bewegen wordt al sinds 2016 verankerd in de ruimtelijke plannen van de gemeente, op basis van de Amsterdamse Beweeglogica. Op verzoek van het bestuur is deze logica verder verbreed naar de Gezonde Stad, omdat gezondheid verder gaat dan bewegen alleen. Planoloog Marijn Sleurink en projectmanager bij de GGD Judith Jonker zijn beiden betrokken bij het opstellen van de Amsterdamse Gezondheidslogica. Ze beamen dat gezondheid vanuit zowel het sociale als het fysieke domein benaderd moet worden, iets wat vaak een uitdaging is. Jonker: “Wij zijn het levende bewijs dat een goede samenwerking mogelijk is. Wij hebben aan het begin van dit project heel goed nagedacht over welke experts betrokken moesten worden. Hoewel het document met name gericht is op de ruimtelijke hoek, de stedenbouwers en ontwerpers, is het belangrijk om dit onderwerp samen op te pakken.” Sleurink, zelf werkzaam bij de directie Ruimte & Duurzaamheid: “We werken samen met vertegenwoordigers van Sport & Bos, Onderwijs, Jeugd, Zorg & Diversiteit, Verkeer & Openbare Ruimte en Grond & Ontwikkeling. Zo willen we werken. Het contact tussen de verschillende domeinen verloopt steeds beter. Het gaat niet vanzelf, maar het is al een stuk makkelijker dan vijf jaar geleden.” “Bij het sociale domein komt steeds meer besef dat je in de openbare ruimte veel kunt doen op sociale thema’s. Denk maar aan het rookbeleid. Naast campagnes en preventie kan je in de openbare ruimte rookvrije zones inrichten.” 

Open deuren 

De Amsterdamse Gezondheidslogica bestaat uit twaalf principes voor een gezonde stad (zie kader). Op het oog (what’s in a name) logische richtlijnen, waar je moeilijk op tegen kunt zijn. “Klopt”, vindt Sleurink. “Ontwerpers geven ook aan dat je dit kan zien als ‘gewoon goede stedenbouw’. Er zitten open deuren in. Tegelijkertijd gaat het toch nog best vaak mis. Er zijn heel veel plekken in de stad waar het niet op orde is als het gaat om een gezonde leefomgeving.”  

Open deuren dus, maar ook principes die iets minder voor de hand liggen, zelfs voor de projectleiders zelf. “Zaken als groen, fietsen en wandelen zijn vaak wel bekend”, weet Sleurink. “Spelen en sporten is in sommige projecten nog een ondergeschoven kindje. De trend op dat gebied verandert ook. Er komt minder ruimte voor grote sportparken. Tegelijkertijd zien we dat veel stedelingen graag sporten op een zelf gekozen tijdstip en plek. De openbare ruimte moet daar op ingericht worden. Wat voor mij een eye-opener was, is dat er onder Amsterdammers veel behoefte is aan stille plekken. Dat er eigenlijk bij elk gebouw een rustige zijde moet zijn, waar je geen geluidshinder hebt. Dat helpt het stressniveau omlaag te krijgen. Dit zijn natuurlijk uitdagingen in een tijd waarin steden steeds dichter bebouwd worden en dan ook nog op lawaaiige plekken langs wegen en het spoor.” 

Gezondheidsverschillen verkleinen 

Een gezonde leefomgeving is niet het enige wat de gemeente Amsterdam wil bereiken. Net als in de rest van Nederland liggen hier opgaven voor woningbouw en energietransitie, om maar iets te noemen. Daarnaast zijn er in de gemeente al meerdere beleidsplannen die overlappen met de Gezondheidslogica. Hoe grijpen die plannen en ambities in elkaar? 

Lees verder in Biind Magazine

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Geld geen voorwaarde voor ontstaan Blue Zone

4 apr om 12:08 uur

“Blue zones bestaan overal, niet alleen op de vijf bekende plekken op de wereld”, aldus professor Rudi…

Lees verder
flash_onNieuws

Maatschappelijke opbrengst van sporten en bewegen 2,76 keer hoger dan kosten

29 mrt om 08:54 uur

Investeren in sporten en bewegen loont en levert een maatschappelijke opbrengst op die 2,76 keer hoger is dan…

Lees verder
descriptionArtikel

Stappenplan naar gezonde gemeenten: praktische instrumenten en lessen uit onderzoek

28 mrt om 11:17 uur

Na ruim 4 jaar onderzoek naar gezondheidsverschillen en aanpakken in wijken en regio…

Lees verder
flash_onNieuws

Inschrijving Gezonde Buurt geopend

18 mrt om 10:25 uur

Ook in 2024 hebben Jantje Beton, IVN Natuureducatie en JOGG de ambitie om 15 Gezonde Buurten te ontwikkelen. …

Lees verder
descriptionArtikel

Project Klimaatadaptatie en Gezondheid biedt advies voor GGD'en

14 mrt om 14:27 uur

Hoe beperk je de gezondheidseffecten van klimaatverandering? Wat kunnen GGD-afdelingen zoals…

Lees verder
flash_onNieuws

Natuur voor elkaar organiseert online informatiebijeenkomst groene schoolpleinen

13 mrt om 08:55 uur

Bassischolen die bezig zijn met het vergroenen van hun schoolplein, of die dit juist al gedaan hebben maar nog…

Lees verder
descriptionArtikel

‘Bij groen in de stad is één plus één zeven’

29 feb om 09:35 uur

Meer groen in de buitenruimte, het lijkt een inkoppertje in een tijd waarin we steeds regelmatiger kampen met…

Lees verder
flash_onNieuws

Miljardeninvestering nodig om steden aan groennormen te laten voldoen

9 feb om 17:14 uur

Er bestaat nog geen goede groennorm die we in Nederland kunnen gebruiken, een kwaliteitseis aan het groen…

Lees verder