Provincies openbaren alle sensoren in de openbare ruimte

donderdag 2 februari 2023

Op woensdag 1 februari lanceerde WeCity samen met de provincie Noord-Brabant en de provincie Utrecht het Sensorregister. Het sensorregister biedt overheden de mogelijkheid hun sensoren in de openbare ruimte op één centrale plek te registreren en beheren. Het sensorregister biedt vooral inzicht en transparantie. Transparantie voor bestuurders maar ook voor burgers. 
 

“Burgers en bestuurders stellen steeds vaker de vraag waar en waarom sensoren in de openbare ruimte hangen”, aldus Ramon Groote van de Provincie Noord-Brabant. 

In 2019 stelde de VNG in de publicatie Sensoren en de rol van gemeenten al “: iedereen moet kunnen weten wie, met welke sensoren, waar in de openbare ruimte, welke gegevens verzamelt, en met welk doel.” 

De Autoriteit Persoonsgegevens gaf in haar advies voor smart cities aan dat een sensorregister een wenselijk volgende stap is. Ook In de Principes voor de Digitale Samenleving van VNG wordt registratie van algoritmen en sensoren als norm gesteld. 

Als maatschappij stellen we steeds hogere eisen aan het gebruik van sensoren in de openbare ruimte. Het sensorregister geeft een invulling aan die eisen.

“Eerdere initiatieven voor het realiseren van een landelijk sensorregister kwamen nog niet van de grond terwijl de noodzaak ervoor steeds verder toeneemt, aldus de heer Groote. “Vandaar dat wij als gezamenlijke provincies zelf het initiatief zijn gestart”. De provincie Noord-Brabant en de provincie Utrecht zullen het register als eerste gaan gebruiken.

WeCity heeft als regisseur van slimme steden, de ontwikkeling van het sensorregister gerealiseerd en zal deze ook namens de overheden beheren. 

“Door het sensorregister bij een marktpartij neer te leggen en als dienst aan te bieden, borgen we doorontwikkeling en stimuleren we het gebruik voor andere overheden ” geeft Stephen van Aken van de provincie Utrecht aan.

Tegelijkertijd wordt de publieke functie, kennis en inspraak geborgd in een Community of Practice binnen de CityDeal; Een Slimme Stad, Zo doe je dat. Binnen deze citydeal werken publiek en private partijen gezamenlijk aan ontwikkeling, toetsing en implementatie van verschillende tools en processen om steden leefbaarder te maken door de inzet van digitale toepassingen op een democratische wijze. 

Het sensorregister is een initiatief van de samenwerkende provincies binnen de Interprovinciale Digitale Agenda van het IPO.

Meer informatie rondom het sensorregister is te vinden op www.wecity.nl/nl/sensorregister

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.