Waterstof houdt Hoogenveense nieuwbouw warm

woensdag 16 januari 2019
timer 1 min
Waterstof houdt Hoogenveense nieuwbouw warm

In Hoogeveen start binnenkort een pilot waarin nieuwbouwwoningen van energie worden voorzien via waterstof. 

De betrokken partijen (onder meer provincie Drenthe en Hanzehogeschool Groningen) doen dit jaar onderzoek naar de mogelijkheden om een technologie te ontwikkelen die warmtevoorziening via waterstof mogelijk maakt. De pilot wordt uitgevoerd in de Hoogenveense wijk Nijstad-Oost. De warmtevoorziening wordt ingericht op basis van een waterstof cv-ketel. Het resultaat zal, wanneer met positieve uitwerking, worden vertaald naar de rest van Nederland. Op deze manier levert het project op haar beurt een bijdrage aan de gewenste energietransitie in Nederland. In de wijk Erfland in Hoogeveen wordt gekeken of de overgang naar waterstof gefaseerd kan worden ingezet.

Topsector Energiesubsidie

De pilot wordt gefinancierd vanuit subsidieregeling Waterstof, schrijft gemeente Hoogeveen op haar website. Deze subsidieregeling is onderdeel Topsector Energiesubsidie van het ministerie van Economische Zaken. Per jaar is door het ministerie 100 miljoen euro beschikbaar gesteld voor projecten en onderzoek in het kader van de energietransitie. De subsidie voor het pilotproject in Hoogeveen is ruim 400.000 euro. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.