Tiny Forest geeft boost aan biodiversiteit

vrijdag 2 april 2021
timer 2 min
Tiny Forest geeft boost aan biodiversiteit

Tiny Forests bevatten 934 verschillende flora- en faunasoorten. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research. 

Maar liefst 634 verschillende diersoorten en 298 plantsoorten werden geregistreerd. Naast de boost die de minibossen aan de biodiversiteit geven, zijn de Tiny Forests ook goed voor gemiddeld 127,5 kilo CO2-opslag per jaar, werken ze tegen hittestress en houden water vast.

Van 2017 tot 2020 deden Fabrice Ottburg en Dennis Lammertsma van Wageningen University & Research samen met vrijwilligers onderzoek naar 11 Tiny Forests in Nederland. In het oudste Tiny Forest, Groene Woud in Zaanstad, werden de meeste verschillende soorten aangetroffen. De mier staat met stip bovenaan in de top 10 van de meest waargenomen dieren, gevolgd door bladluizen en pissebedden. Andere dieren die veelvuldig zijn gesignaleerd, zijn miljoenpoten, huisjesslakken en regenwormen. Opvallend was dat er ook een enkele keer dieren werden gespot, die eigenlijk niet in Nederland thuishoren, zoals de kolibri en de springkikker. 

CO2-opslag

Naast onderzoek naar de biodiversiteit is ook gekeken naar de CO2-opslag van de Tiny Forests. De gemiddelde CO2-opslag kwam hierbij uit op 127,5 kilo per jaar, maar de verschillen tussen de onderzochte bosjes waren zeer groot. Bij het oudste bos in Zaanstad kon een opslag worden gemeten van 630 kilo per jaar, terwijl bij een pas aangelegd en helaas vernield Tiny Forest in Almere slechts een CO2-opslag van 4 kilo werd gemeten. De verwachting van de onderzoekers is dat de CO2-vastlegging de komende jaren zal uitkomen op zo’n 250 kilo per jaar, wat gemiddeld is voor een Nederlands bos.

Temperatuur

Andere doelen van een Tiny Forest zijn het tegengaan van hittestress en het zorgen voor waterberging. Uit gegevens van het KNMI blijkt dat de 11 onderzochte minibossen tezamen zes miljoen liter hemelwater hebben opgevangen. Daarnaast is gekeken naar verschillen in luchttemperatuur tussen de straat en een Tiny Forest. Terwijl er vorig jaar zomer bij het Tiny Forest in Zaanstad een straattemperatuur van ruim boven de 40 graden werd gemeten, was de bodemtemperatuur op datzelfde moment in het minibosje net boven de 15 graden. Hoewel de temperatuurmetingen nog gering zijn, menen de onderzoekers dat er wel een indicatie is van een trend en dat naarmate een minibos verder groeit het temperatuurverschil groter wordt.

Download het rapport van WUR

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.