Luchtkwaliteit stations Parijs moet veel beter

dinsdag 18 juni 2019
timer 2 min
Luchtkwaliteit stations Parijs moet veel beter

De luchtkwaliteit op Parijse stations moet veel beter. Daarom zijn onlangs proefprojecten van start gegaan waarin innovatieve oplossingen worden getest. 

De experimenten maken deel uit van het project L'appel a projet, Innovons pour l'air de nos stations. Jean Philippe Dugoin Clement, gekozen als verantwoordelijke voor duurzame ontwikkeling in de regio, onderschrijft: "We hebben een serieus probleem met de luchtkwaliteit en we wilden projecten ondersteunen die kunnen worden gedupliceerd." In december 2019 zullen de resultaten worden bekend gemaakt. 

In ondergrondse spoorwegvoorzieningen, zoals metro- en treinstations, is de lucht beduidend meer vervuild met fijnstof dan in de bovengrondse lucht. Regelmatige blootstelling aan hoge fijnstofconcentraties vormen een serieus gezondheidsrisico. Fijnstofdeeltjes worden ingeademd en kunnen ver in het lichaam doordringen met longaandoeningen en hart- en vaatziekten tot gevolg. Tijdens de vooronderzoeken is in de metrostations een luchtvervuilingsniveau gemeten dat tot 30 keer hoger is dan in de straten van Parijs. 

Voor dit project hebben deelnemers Suez en Air Liquide gekozen voor de luchtzuiveringstechnologie van ENS Clean Air. De systemen staan geplaatst op de platforms van de stations Avenue-Foch en Alexandre Dumas. Tot september zullen de systemen de ondergrondse lucht zuiveren. In de startfase van dit project hebben beide organisaties verschillende luchtzuiveringstechnieken onderzocht waarbij de fijnstof eliminatietechniek van ENS is geselecteerd en vervolgens is toegepast. Het onderzoek bevindt zich nu in de laatste fase waarbij de werking van de techniek in het station wordt getest. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.