Fietsend luchtkwaliteit meten

maandag 11 februari 2019
timer 1 min
Fietsend luchtkwaliteit meten

©Gemeente Ede

Om de kwaliteit van het fietsnetwerk te meten, fietsen twintig Edenaren in maart hun dagelijkse routes met speciale kastjes op hun fiets. 

Voorafgaand aan deze officiële onderzoeksmaand, gaan scholieren van middelbare school Het Streek in de periode van 8 februari tot 15 februari met deze kastjes aan de slag, schrijft de gemeente op haar website. In de testweek fietsen de scholieren een week lang met meetfietskastjes op hun fiets. Deze kastjes zijn uitgerust met verschillende sensoren die onder meer gegevens over de luchtkwaliteit en het comfort van het wegdek beschikbaar stellen.

Daarnaast is doorstroming een belangrijke factor die op deze manier getest wordt. Zo registreert het kastje hoeveel oponthoud er is bij kruispunten. De data die beschikbaar komt via de fietsmeetkasten, kunnen de leerlingen inzien via een website. Daarnaast kunnen de leerlingen de data gebruiken in de lessen op school. De gemeente gebruikt de gegevens die door de scholieren verzameld zijn om vast te stellen of er op bepaalde routes of kruispunten maatregelen noodzakelijk zijn. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.