Bedrijven doen plastic in de ban

donderdag 21 februari 2019
timer 2 min
Bedrijven doen plastic in de ban

Bedrijven en milieuorganisaties gaan 20% minder plastic verbruiken. 

Dat heeft staatssecretaris Van Veldhoven (IenW) met deze 70 bedrijven besloten in een officieel getekende deal, het zogeheten Plastic Pact. Naast het minder gebruiken van plastic, gaan de bedrijven meer plastic opnieuw gebruiken en al het nieuwe plastic 100% recyclebaar maken. 

Van Veldhoven over deze deal: "Plastic is een nuttig en veelzijdig materiaal, maar hoort niet thuis in ons milieu. Met het Plastic Pact gaan we meer doen met minder plastic. Zo gaan we zuiniger met onze grondstoffen om."

De deelnemers van het Plastic Pact hebben de volgende vier doelstellingen opgesteld voor 2025:

1. Plastic producten en verpakkingen zijn gemaakt van 100% recyclebaar plastic.
2. In 2025 gebruiken we 20% minder plastic dan in 2017.
3. Minimaal 70% van alle eenmalige plastic producten en verpakkingen die in Nederland in de prullenbak belandt, wordt gerecycled zonder kwaliteitsverlies.
4. Alle eenmalig te gebruiken plastic spullen die op de markt komen, moeten bestaan uit minimaal 35% gerecycled plastic.

Eerdere afspraken

In 2018 zijn al afspraken opgesteld over het gebruik van plastic flesjes. In het najaar van 2020 zitten er 70 tot 90% minder flesjes in het zwerfafval en wordt 90% van de kleine flessen gerecycled. Als die doelen onverhoopt niet gehaald worden, zal in het voorjaar van 2021 statiegeld worden ingevoerd op flesjes. Voor de aanpak van plastic zwerfvuil in rivieren trekt het ministerie vijf miljoen euro uit. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.