Ruimte voor fietsers en voetgangers

woensdag 15 juni 2022
Ruimte op het fietspad

Foto: Shutterstock

Oorlog op het fietspad! Fietsers op E-bikes en wielrenners strijden om de beperkte ruimte, families met kinderen op de fiets en wandelaars delven het onderspit. Op doordeweekse dagen blijkt bij een willekeurige stalling het aantal fietsen in Nederland hoger te zijn dan het aantal inwoners. Bij mooi weer in het weekend, wanneer overal de fietsen uit de stallingen tevoorschijn komen, blijkt dat ook het fietspadennet niet opgewassen is tegen de groeiende groepen gebruikers. Smalle fietspaden plus fietsers met grote onderlinge snelheidsverschillen zijn een recept voor irritatie en ongelukken.

Dat we zo graag en zo veel gaan fietsen en wandelen is natuurlijk mooi, maar dat daarbij de grenzen van de capaciteit van de fietspaden wordt overschreden is minder. Als ik kijk naar het aanbod aan fietsen valt me op hoeveel variatie er is in modellen. Van stad- tot tourfiets, met of zonder rekje, kratje, duozitje. Bakfietsen en fietsen voor één, twee of drie personen. Het vindt allemaal zijn weg naar onze fietspaden. En een deel van die nieuwe varianten heeft aanzienlijk meer ruimte nodig op de weg.

Hoog tijd om eens na te denken over de gemiddelde afmeting van een fietspad. Voor tweerichtingsverkeer mag een fietspad wel anderhalf keer de standaardbreedte krijgen. Zo ontstaat meer ruimte om langzame (en brede) medeweggebruikers te passeren. Op verschillende plaatsen zijn al snelfietsroutes gecreëerd die hieraan voldoen. Waar in dichtbebouwde omgevingen geen ruimte is om fietspaden en trottoirs breder te maken kan gekozen worden voor het opgeven van het vrijliggende fietspad, om in plaats daarvan de rijbaan in de eerste plaats aan de fietsers te gunnen, en autoverkeer als ‘gast’ te gedogen. In bijvoorbeeld de stad Utrecht is daar al veel ervaring mee opgedaan. Bijkomend voordeel is dat er zo ook ruimte ontstaat om trottoirs te verbreden, met bijvoorbeeld meer ruimte voor fietsparkeren. 

In stedelijke gebieden en in winkelstraten zou een maximumsnelheid voor fietsers van 20 km/uur veel gevaarlijke situaties voorkomen. Dat zou met geo-fencing mogelijk moeten zijn.  Zo’n gebod zou dan wel strikt gehandhaafd moeten worden. Er valt sowieso nog veel te verbeteren aan het gedrag van fietsers, met name van fietskoeriers. Die menen te vaak een ‘licence to misbehave’ te hebben, fietsen tegen de richting en over het trottoir, onderweg zo min mogelijk afremmend om maar zo snel mogelijk klaar te zijn voor een volgende bestelling. Dat weggedrag zouden we niet moeten tolereren, want het maakt de openbare ruimte een stuk onveiliger. 

Ik ken maar één situatie waarin we ons (bijna) allemaal beter gedragen op de fiets, en dat is op vakantie. Op de smalle schelpenpaadjes op de Waddeneilanden bijvoorbeeld, waar huurfietsen in alle maten en soorten elkaar tegenkomen, heerst meestal een minder agressieve sfeer. Wanneer we niet zo’n haast hebben, wanneer we de rust hebben om gewoon wat beter om ons heen te kijken, kan er opeens veel meer en gunnen we elkaar de ruimte. Zou de echte oplossing voor de drukte op het fietspad dan toch gewoon ‘tussen de oren’ zitten? 


Deze blog van Biind Expert Michiel Meurs verscheen in Biind Magazine #5 over Actieve Mobiliteit. Ook Biind Expert worden? Kijk hier voor meer informatie.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Last call: doe mee aan de LoopAward 2023

29 aug om 09:00 uur

Deze week is de laatste kans om jouw idee voor de LoopAward in te zenden. Zowel initiatieven uit de…

Lees verder
descriptionArtikel

Meer ruimte voor voetganger in Amsterdam

3 jul om 08:12 uur

Hoewel de voetganger in Amsterdam steeds meer ruimte krijgt in het beleid, krijgt…

Lees verder
flash_onNieuws

LoopAward 2023

16 jun om 14:31 uur

Platform Ruimte voor Lopen reikt dit jaar weer de LoopAward uit! Net als vorig jaar worden twee initiatieven…

Lees verder
Fietsen-naar-het-werk
descriptionArtikel

Alternatieven voor de auto: kansen en barrières

20 dec 2022
Onderzoek van SmartwayZ.NL naar kansen en barrières van ov, fiets en thuiswerken
Lees verder
descriptionArtikel

Overstappen op mobiliteitshubs

17 nov 2022 timer3 min
Er wordt al lang gesproken over mobiliteitshubs als dé oplossing voor het bereikbaar houden van onze steden. Met…
Lees verder
descriptionArtikel

Duurzame mobiliteit: de oplossing hangt in de lucht

8 nov 2022 timer3 min
De behoefte aan mobiliteit neemt toe. De ruimte op ons wegennet is schaars en we hebben de ambitie om naar een…
Lees verder
descriptionArtikel

Mobiliteitsarmoede vraagt inclusief beleid

7 nov 2022 timer3 min
Niet iedereen heeft onbeperkt toegang tot vervoersmiddelen en mobiliteitsvoorzieningen. Met onderzoek naar…
Lees verder
Chantal Walg
descriptionArtikel

'Positieve gezondheid als vertrekpunt heeft invloed op alles'

14 okt 2022
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO ben je niet gezond als je een spleetje tussen je tanden hebt of een…
Lees verder