Ruimte voor fietsers en voetgangers

woensdag 15 juni 2022
Ruimte op het fietspad

Foto: Shutterstock

Oorlog op het fietspad! Fietsers op E-bikes en wielrenners strijden om de beperkte ruimte, families met kinderen op de fiets en wandelaars delven het onderspit. Op doordeweekse dagen blijkt bij een willekeurige stalling het aantal fietsen in Nederland hoger te zijn dan het aantal inwoners. Bij mooi weer in het weekend, wanneer overal de fietsen uit de stallingen tevoorschijn komen, blijkt dat ook het fietspadennet niet opgewassen is tegen de groeiende groepen gebruikers. Smalle fietspaden plus fietsers met grote onderlinge snelheidsverschillen zijn een recept voor irritatie en ongelukken.

Dat we zo graag en zo veel gaan fietsen en wandelen is natuurlijk mooi, maar dat daarbij de grenzen van de capaciteit van de fietspaden wordt overschreden is minder. Als ik kijk naar het aanbod aan fietsen valt me op hoeveel variatie er is in modellen. Van stad- tot tourfiets, met of zonder rekje, kratje, duozitje. Bakfietsen en fietsen voor één, twee of drie personen. Het vindt allemaal zijn weg naar onze fietspaden. En een deel van die nieuwe varianten heeft aanzienlijk meer ruimte nodig op de weg.

Hoog tijd om eens na te denken over de gemiddelde afmeting van een fietspad. Voor tweerichtingsverkeer mag een fietspad wel anderhalf keer de standaardbreedte krijgen. Zo ontstaat meer ruimte om langzame (en brede) medeweggebruikers te passeren. Op verschillende plaatsen zijn al snelfietsroutes gecreëerd die hieraan voldoen. Waar in dichtbebouwde omgevingen geen ruimte is om fietspaden en trottoirs breder te maken kan gekozen worden voor het opgeven van het vrijliggende fietspad, om in plaats daarvan de rijbaan in de eerste plaats aan de fietsers te gunnen, en autoverkeer als ‘gast’ te gedogen. In bijvoorbeeld de stad Utrecht is daar al veel ervaring mee opgedaan. Bijkomend voordeel is dat er zo ook ruimte ontstaat om trottoirs te verbreden, met bijvoorbeeld meer ruimte voor fietsparkeren. 

In stedelijke gebieden en in winkelstraten zou een maximumsnelheid voor fietsers van 20 km/uur veel gevaarlijke situaties voorkomen. Dat zou met geo-fencing mogelijk moeten zijn.  Zo’n gebod zou dan wel strikt gehandhaafd moeten worden. Er valt sowieso nog veel te verbeteren aan het gedrag van fietsers, met name van fietskoeriers. Die menen te vaak een ‘licence to misbehave’ te hebben, fietsen tegen de richting en over het trottoir, onderweg zo min mogelijk afremmend om maar zo snel mogelijk klaar te zijn voor een volgende bestelling. Dat weggedrag zouden we niet moeten tolereren, want het maakt de openbare ruimte een stuk onveiliger. 

Ik ken maar één situatie waarin we ons (bijna) allemaal beter gedragen op de fiets, en dat is op vakantie. Op de smalle schelpenpaadjes op de Waddeneilanden bijvoorbeeld, waar huurfietsen in alle maten en soorten elkaar tegenkomen, heerst meestal een minder agressieve sfeer. Wanneer we niet zo’n haast hebben, wanneer we de rust hebben om gewoon wat beter om ons heen te kijken, kan er opeens veel meer en gunnen we elkaar de ruimte. Zou de echte oplossing voor de drukte op het fietspad dan toch gewoon ‘tussen de oren’ zitten? 


Deze blog van Biind Expert Michiel Meurs verscheen in Biind Magazine #5 over Actieve Mobiliteit. Ook Biind Expert worden? Kijk hier voor meer informatie.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Pioniersplein
descriptionArtikel

Flexibel parkeerbeleid maakt nieuwe wijk toekomstbestendig

1 jul om 08:00 uur
Over tien jaar wonen 20.000 Groningers in de nieuwe wijk Suikerzijde, vlakbij het centrum. De ambitie is om een…
Lees verder
Ruimte voor de voetganger
person_outlineBlog

Ruimte voor de voetganger: ontwerpen voor de gebruiker, niet als restruimte

29 jun om 08:00 uur

In de afgelopen jaren steeg de afstand die mensen lopend afleggen, vooral de coronapandemie heeft een groot…

Lees verder
Flowcube Technolution
descriptionArtikel

Fietsbeleid: juiste keuzes met relevante data

27 jun om 14:46 uur
De fiets kan een belangrijke rol spelen in een gezonde, leefbare, duurzame stad. Een comfortabel fietsklimaat…
Lees verder
Fietstiendaagse
descriptionArtikel

De grootste klimaatactie op twee wielen ooit

20 jun om 11:58 uur
Een nieuwe nationale fiets-tel-tiendaagse voor méér unieke fietsdata én voor méér bomen. Dat is de ambitie van de…
Lees verder
Onderzoek drones
descriptionArtikel

Drones bij scholen Zuid-Holland verbeteren verkeersveiligheid

14 jun om 08:00 uur
In opdracht van het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland heeft Antea Group een aantal…
Lees verder
Champs Elysees
descriptionArtikel

De 15-minutenstad: hoe dan?

8 jun om 16:21 uur
Vanaf het moment dat burgemeester Anne Hidalgo van Parijs de term 15-minutenstad noemde in haar…
Lees verder
San Fransisco
person_outlineBlog

Wie gaat winnen: De auto of de stad?

3 jun om 12:43 uur
De complexe relatie tussen verkeer en beschikbare stedelijke ruimte bestaat veel langer dan we misschien vermoeden…
Lees verder
Toekomstbeeld fiets
flash_onNieuws

Nationaal Toekomstbeeld Fiets vastgesteld

25 mei om 08:00 uur
Met het Nationaal Toekomstbeeld Fiets kunnen overheden en maatschappelijke partners aan de slag om de kracht van…
Lees verder