Rotterdam Onbeperkt: samen met 12000 collega's naar inclusief beleid

maandag 27 mei 2019
timer 4 min
Rotterdam Onbeperkt: samen met 12000 collega's naar inclusief beleid

Bij een grote gemeente als Rotterdam is het een uitdaging om iedereen van het belang van toegankelijkheid te doordringen. Het project Rotterdam Onbeperkt begint bij het begin en maakt momenteel vooral werk van bewustwording binnen de eigen organisatie.

“Toegankelijkheid heeft altijd een rol gespeeld in Rotterdam”, begint Marlijn Wagenaar, beleidsadviseur bij de gemeente. “Vooral binnen de verschillende clusters. Dat is nu nog steeds zo, maar de ratificatie van het VN-verdrag voor mensen met een handicap heeft wel geleid tot een plan van aanpak voor inclusief beleid en de oprichting van het project Rotterdam Onbeperkt.”
 
“Het doel is uiteindelijk dat we onszelf moeten opheffen”, vult collega Ron de Koning aan. “Dat toegankelijkheid overal in het beleid wordt meegenomen en het niet nodig is om daar apart aandacht voor te vragen.”
 
Een van de speerpunten van Rotterdam Onbeperkt is bewustwording in de interne organisatie. “Er wordt vaak gedacht aan fysieke toegankelijkheid in de openbare ruimte, maar het gaat ook om sociale en informatietoegankelijkheid. We willen ernaartoe dat we geen doelgroepenbeleid meer maken, maar naar inclusief beleid waarin toegankelijkheid veel meer onderdeel is van de plannen.”
Rotterdam Onbeperkt doet dit onder meer met presentaties voor collega’s over het VN-verdrag, soms aangevuld met een ervaringsrondje, een gesprek met ervaringsdeskundigen of een interactieve workshop. Daarnaast maakt ze ook filmpjes van zogenaamde ervaringsrondjes. Een lid van de directie doet dan in een dagdeel ervaring op hoe het is om bij de gemeente te werken met een beperking.
 

Wagenaar: “En we nodigen ook sprekers (collega’s) uit die iets over werken met een beperking en welke mogelijkheden daarvoor zijn kunnen vertellen.” De Koning: “We zetten al onze interne middelen in om de boodschap te verspreiden. De filmpjes draaien op schermen op de kantoren en we gebruiken het intranet. Ook worden ze op het Youtubekanaal en op social media geplaatst.”


Eerst intern de boel op orde

Met het vergroten van de bewustwording bij alleen de medewerkers van de gemeente ben je er nog niet, dat weten ook Wagenaar en De Koning. Maar: “Er werken zo’n, 12.000 mensen bij de gemeente Rotterdam. Laten we er dus eerst voor zorgen dat we intern de boel op orde hebben. Dat ons eigen beleid inclusief is. Dan pas gaan we kijken naar de rest.”
 
Overigens benadrukken De Koning en Wagenaar dat Rotterdam Onbeperkt zelf geen beleid maakt. “Dat laten we over aan de clusters. Wij denken mee, adviseren. En we zijn druk bezig met het maken van de Lokale Agenda Toegankelijkheid. Momenteel leveren alle betrokken partijen hun stukken op.”
 
Voor Rotterdam Onbeperkt is het zaak om aan te sluiten bij initiatieven die al lopen in de stad. Zo is er het project Propere Plee, wat eerder in het nieuws kwam als de Zeiknota. De Koning: “Met dit initiatief zorgen we ervoor dat iedereen gebruik kan maken van een toilet. En maken we afspraken, bijvoorbeeld als het ene restaurant niet beschikt over een toegankelijk toilet, dat iemand dan bij een buurrestaurant terecht kan.”


Inspiratieboek inclusief spelen

“We maken ook werk van inclusieve speelplekken”, vult Wagenaar aan. “Die brengen echt een verandering teweeg bij mensen. Eerst wilden we alleen de grote speelplekken aanpassen, maar inmiddels vinden we dat kinderen op alle speelplekken samen moeten kunnen spelen. Dat betekent dus niet dat we één speeltoestel vervangen, maar dat de hele speelplek toegankelijk is. Ook voor ouders die misschien in een rolstoel zitten. We maken hier een inspiratieboek over, dat is bijna af.”
Rotterdam Onbeperkt houdt zich vanzelfsprekend niet alleen bezig met het fysieke aspect van toegankelijkheid. “In sociaal opzicht zorgen we ervoor dat iedereen zich welkom voelt in Rotterdam en letten we erop hoe we mensen bejegenen. Bovendien vinden we het belangrijk dat onze informatievoorziening voor iedereen begrijpelijk en leesbaar is.”
Wagenaar: “Er gebeurt al heel veel in Rotterdam. Maar het kan altijd meer en beter. En voor de ene afdeling is het makkelijker om inclusief beleid te maken dan voor de andere.” De Koning vult aan: “Voor de afdeling inkoop is het lastig in te schatten wat zij kunnen doen in dit kader. Maar als ik ze dan vertel dat onze koffiezetapparaten met touchscreen voor blinden en slechtzienden onbruikbaar zijn, snappen ze het wel.”

Zichtbaarheid vergroten

Voor De Koning, verantwoordelijk voor de communicatie, ligt ook een schone taak te wachten. “Ik vind dat we in onze algemene communicatie meer mensen met een beperking moeten laten zien. Dus niet alleen als het gaat over toegankelijkheid, maar ook als het over iets heel anders gaat. We moeten niet denken in stereotype beelden, maar de zichtbaarheid van mensen met een beperking vergroten.”
 
Als onderdeel van het bewustwordingproces organiseert Rotterdam Onbeperkt ervaringsrondjes. Hoe is het om een beperking te hebben als je werkt bij de gemeente Rotterdam? Bekijk hier het filmpje
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

person_outlineBlog

Geef slechte bereikbaarheid ‘een stem’ en houdt niet altijd vast aan de one-size-fits-all-oplossing

24 aug 2023

Wegen worden aangelegd om door iedereen gebruikt te kunnen worden. Dat klinkt ideaal en eerlijk, maar is dat in…

Lees verder
descriptionArtikel

Hoe digitalisering vervoersarmoede kan vergroten

21 aug 2023

Bepaalde doelgroepen ervaren digitalisering als een drempel. Met EU-financiering werd in de periode 2020 tot en…

Lees verder
descriptionArtikel

Fysieke toegankelijkheid in ov steeds beter op orde

8 aug 2023

Het openbaar vervoer in Nederland is lang niet altijd toegankelijk voor iedereen en het Bestuursakkoord…

Lees verder
descriptionArtikel

‘Maatschappelijke impact toegankelijke stations onbetaalbaar’

28 jul 2023

Bram ’t Mannetje was acht jaar lang programmamanager Toegankelijkheid bij ProRail. In die rol was hij…

Lees verder
descriptionArtikel

Objectief oordeel over toegankelijkheid met Quick Scan

13 jul 2023

Een inclusieve samenleving is iets wat met name in het sociaal domein een thema is. Terwijl een toegankelijke…

Lees verder
flash_onNieuws

Open Oproep Ruimte voor rechtvaardigheid

16 jun 2023

Nederland staat voor een grote verbouwing die enorme ruimtelijke gevolgen zal hebben. De ‘wederombouw’, die…

Lees verder
flash_onNieuws

Bijdrage gebiedsontwikkelingen aan een duurzame stedelijke ontwikkeling op de lange termijn

25 apr 2023

Marktpartijen en gemeenten zijn en momenteel hard mee bezig plannen te ontwikkelen voor het dichten van de…

Lees verder
descriptionArtikel

Integrale aanpak cruciaal voor toekomstbestendige leefomgeving

17 apr 2023 timer4 min
Het is best een abstract begrip, de toekomstbestendige leefomgeving. Wat verstaan we er precies onder en is dat…
Lees verder