Kabinet roept op tot klimaatneutraal en circulair inkopen

woensdag 29 augustus 2018
timer 2 min
Kabinet roept op tot klimaatneutraal en circulair inkopen

Het kabinet stelt in 2018, vanuit de klimaatgelden in het regeerakkoord, vijf miljoen euro beschikbaar om overheden en publieke organisatie te stimuleren tot klimaatneutraal en circulair inkopen.

Al meer dan 150 partijen zijn aangesloten bij het Manifest MVI (maatschappelijk en verantwoord inkopen). Een volgende stap is om de kennis en ervaring te delen met veel meer overheden en deze concreet in de eigen organisaties toe te passen. 

TNO heeft berekend dat alle overheden samen in deze kabinetsperiode 1 megaton aan CO2 kunnen besparen, door de inkoopkracht maximaal in te zetten voor klimaatneutraal en circulair inkopen. Daarom nodigt de regering in Den Haag alle overheden en publieke organisaties uit om mee te doen aan het geven van een extra impuls aan klimaatneutraal en circulair inkopen in 2018.

Expertondersteuning

Dit jaar krijgen circa honderd inkoopprojecten van gemeenten, waterschappen, provincies, Rijksoverheid en andere publiekrechtelijke organisaties expertondersteuning. Het moet gaan om aanbestedingen die worden voorbereid of uitgevoerd, en die effect hebben op CO2-besparing en/of circulariteit.

Overheden en publiekrechtelijke organisaties worden uitgenodigd een project in te dienen. Ook ideeën van samenwerkingsverbanden (van overheden) met inkoopambities op het gebied van klimaatdoelstellingen en/of hergebruik van grondstoffen, zijn van harte welkom.

Eén megaton CO2

Met de 100 inkoopprojecten en met de leernetwerken geven we daar als overheden dit jaar een enorme impuls aan. 

Bekijk hier alle informatie voor deelname.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.