Gratis met het ov bij zware luchtvervuiling

donderdag 4 oktober 2018
timer 1 min
Gratis met het ov bij zware luchtvervuiling

Geluk bij een ongeluk voor reizigers in Brussel. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft besloten dat gratis met het openbaar vervoer mag worden gereisd wanneer er sprake is van zware luchtvervuiling. Dit is onderdeel van het noodplan voor luchtvervuiling dat onlangs is opgesteld.

Een ander onderdeel van het plan is dat enkel auto's met minstens drie personen erin de stad in mogen rijden, schrijft Nieuwsblad. Dat geldt als niveau 2 op het gebied van luchtverontreiniging wordt bereikt. Voor mensen met een handicap is een uitzondering gemaakt. Al sinds begin dit jaar heeft Brussel een noodlan voor verontreinigingspieken. Dit plan is nu nog meer aangescherpt op een aantal fronten.

Zo houdt de hoofdstad rekening met het PM2.5 en dit naast de grotere fijnstofdeeltjes PM10 en stikstofdioxide. Maar wanneer is het ov dan precies gratis? Dit is het geval wanneer de laagste drempel 0 verlengd wordt, of als de luchtvervuiling niveau 1 of 2 bereikt. Naast het ov zijn dan ook de deelfietsen bij de stations gratis te huren. 

Hoewel het noodplan eerst beperkt was tot de winterperiode, geldt nu dat ook maatregelen worden getroffen wanneer de luchtverontreiniging in andere seizoenen toeneemt. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.