De volgende stap in samenwerking

maandag 7 januari 2019
timer 2 min
De volgende stap in samenwerking

Nederland heeft met zijn poldertraditie een historie in samenwerking, maar in de energietransitie is daar vooralsnog niet veel van te merken.

 Het Energie- en het Klimaatakkoord dwingen ons de komende jaren het aandeel duurzame energie in elektriciteit en warmtevoorziening drastisch te verhogen. Dat is een enorme technische uitdaging, maar nog veel meer een maatschappelijke. Effectieve samenwerking is van groot belang omdat er veel   partijen betrokken (moeten) zijn om alle ambities te realiseren.

Effectieve samenwerking is nog ver te zoeken, vindt Maarten Arentsen, associate professor energie innovatie aan de Universiteit Twente. Arentsen onderzoekt sinds de jaren negentig van de vorige eeuw veranderingsprocessen in de energievoorziening. Hij signaleert dat nu pas het belang en de noodzaak van de energietransitie tot de samenleving is doorgedrongen, bijvoorbeeld omdat de energievoorziening steeds meer verweven raakt met onze directe woon-, werk- en leefomgeving. Dat betekent dat er volop gewerkt moet worden om de duurzame ambities te realiseren. Tegelijkertijd ontbreken heldere kaders om de gezamenlijke aanpak van projecten effectief en efficiënt te organiseren.

Roerloos

“Bestaande institutionele kaders die eens leidend waren voor de organisatie en aanpak van de energievoorziening zijn weggevallen, terwijl er nauwelijks nieuwe voor in de plaats zijn gekomen,” vertelt Arentsen. “Tegelijkertijd is de samenleving mondiger geworden en in toenemende mate geneigd tot zelfsturing. Het vormgeven van een duurzame energievoorziening vindt daarom feitelijk plaats in een nieuw en onbekend krachtenveld.”

“Lokale overheden zien zich geconfronteerd met burgers, energiebedrijven met energiecorporaties en consumenten met veel aanbieders van energie. Iedereen wordt in toenemende mate geplaatst voor de kernvraag: ‘Wie doet wat en wie moet wat doen in de energietransitie?’ Het vinden van antwoorden op deze vraag vertraagt de energietransitie omdat partijen onvoldoende kennis van elkaar hebben, wellicht verkeerde verwachtingen koesteren of omdat ze staan op oude bevoegdheden die niet langer door de samenleving worden erkend.”


Dit is een preview van het interview met Maarten Arentsen, dat verscheen in Biind Magazine #2. Lees hier het hele artikel. 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.