De OVLNL Academy gaat van start

donderdag 26 augustus 2021
timer 4 min
De OVLNL Academy gaat van start

Er is al enige jaren een roep vanuit de achterban van OVLNL om te starten met een opleiding openbare verlichting. OVLNL is aan de slag gegaan met het ontwikkelen van een dergelijke studie. In het najaar zijn de eerste bijeenkomsten vanuit de OVLNL Academy. Voor alle kennisniveaus worden opleidingen aangeboden.

“Er is geen opleiding volledig gericht op de openbare verlichting. Die was er in het verleden wel, maar deze is helaas opgehouden te bestaan”, begint OVLNL-voorzitter Arthur Klink te vertellen over de aanleiding van de academy. “Al vele jaren doen we het in de openbare verlichting met de cursussen die diverse commerciële partijen aanbieden. Dezelfde thema’s worden door meerdere aanbieders aangeboden. Het is sterk afhankelijk van de aanbieder wat de kwaliteit is. Daar is geen enkel zicht op. Gemeenten en andere geïnteresseerden willen graag zelf een opleiding volgen, maar ook voor werving van vacatures willen ze graag opleidingseisen kunnen stellen. De onafhankelijkheid van OVLNL geeft vertrouwen in de kwaliteit.” 
 
In nauwe samenwerking met VAN BOCHOVE-OVL is een leerweg openbare verlichting opgesteld en er is een samenwerking met ervaren docenten die een autoriteit zijn in hun vakgebied. De opleiding is modulair en flexibel te volgen in eendaagse modules, als ook een opleiding verspreid over meerdere dagen. De OVLNL Academy verzorgt opleidingen, trainingen, workshops, in company en masterclasses voor personen werkzaam in de openbare verlichting in Nederland en België. Ervaring is niet noodzakelijk, er zijn op ieder niveau instapcursussen, zegt Klink. “Minimale vooropleiding is dus afhankelijk van het type cursus en waar je in kunt stappen. Voor de hele opleiding heb je hbo werk- of denkniveau nodig. Maar het is zeker ook mogelijk voor LBO-ers om in te stappen. We willen op alle kennisniveaus opleidingen aanbieden.” 
 
De OVLNL Academy zorgt voor een certificeringstructuur. De ambitie is om een aaneenschakeling van opleidingen aan te bieden, waarmee openbare verlichtingsprofessionals kunnen aantonen dat ze voldoende opleiding hebben gevolgd om hun functie te kunnen uitvoeren. Er is een samenwerking met de NSVV. Een aantal opleidingen van de OVLNL Academy worden door de ELEA/NSVV opgenomen in hun puntensysteem. 

Noodzakelijk 

Zowel OVLNL als VANBOCHOVE-OVL zijn van mening dat opleidingen specifiek gericht op openbare verlichting noodzakelijk zijn en er voldoende personen zijn die een opleiding en module zullen volgen, als de inhoud aansluit bij de praktische toepassing. Diverse consultaties in de markt en onder overheden bevestigen deze behoefte. OVLNL wil zo veel mogelijk meerwaarde aan haar leden bieden en het aanbieden van opleidingen, trainingen, workshops en masterclasses is daar een belangrijk onderdeel van. De OVLNL Academy zal via gerenommeerde ovl-specialisten kennis delen met een ieder die actief is of wil zijn in de openbare verlichting, zodat zij beter in staat zijn om de juiste keuzes te maken.  

Het einddoel voor OVLNL is dat de openbare ruimte op een verantwoorde en doordachte manier verlicht wordt en de lichtobjecten tegen maatschappelijk verantwoorde kosten aangeschaft, onderhouden en beheerd worden. Echter ook aanverwante zaken zoals inkoop en aanbesteden, veiligheid en maatschappelijke issues zoals  participatie, circulariteit en ook Smart Lighting komen aan de orde. Een opleidingscommissie bepaald het aanbod van de opleidingen, bewaakt de kwaliteit en geeft richting aan de scope en diepgang van de opleidingen. 

Aanmelden 

Iedereen die wil deelnemen aan de opleidingen kan zich straks via OVLNL aan melden. Er komt een aparte website voor de OVLNL Academy, hier zullen de verschillende opleidingsmogelijkheden uitgelegd worden. Houd de website van OVLNL in de tussentijd in de gaten. Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties dan kunt u die mailen naar info@ovlnl.nl.  

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.