'Bouw in de Buurt', wat zijn de toekomstplannen?

dinsdag 1 november 2022
timer 3 min

(Foto; Shutterstock)

De bouw van nieuwe woningen wordt door het College van Rijksadviseurs gezien als een handvat voor maatschappelijke investeringen op grote schaal. Niet het bouwen zelf, maar de leefkwaliteit van zittende én nieuwe bewoners moet centraal staan volgens de Rijksadviseurs. In de leidraad ‘Bouw in de buurt’ zet het College zijn visie op de woningbouwopgave uiteen.

Back-up plannen 

In heel Nederland staat de vraag naar toekomstbestendige woningen hoog op de agenda van beleidsmakers. Minister Hugo de Jonge heeft met alle 12 provincies woningbouwafspraken gemaakt voor in totaal 900.000 nieuwe woningen voor de periode tot en met 2030. In deze afspraken ligt veel nadruk op ‘grootschalige woningbouwgebieden’. Te grote nadruk hierop maakt dat kansen gemist worden. Duizend kleine plannen zijn veel robuuster dan tien grote. Als er honderd kleine plannen niet doorgaan, worden er in elke regio nog steeds volop huizen gebouwd. Als er één groot project niet doorgaat, heeft die regio een probleem, als er twee niet doorgaan heeft het land een probleem.

Behoefte aan nabijheid 

Om doorstroming op gang te brengen, moet je bouwen voor de groepen die nu buitenboord vallen: starters en senioren. Wat beide groepen delen is de behoefte aan nabijheid – met een woning ‘in de wei’ is hun woonprobleem dus niet opgelost. Door de ontbrekende woningen op de juiste plaats te bouwen, namelijk in de buurt, versterk je tevens de basis van de woningen die er al staan. Een relatief klein aantal nieuwe woningen kan het tipping point zijn om een hele wijk of een heel dorp op te tillen. De investeringen worden dan een impuls om de grote maatschappelijke opgaven van deze tijd aan te pakken, van de klimaatcrisis tot eenzaamheid.

Al jaren succes 

Het College pleit daarom voor groot denken, en vervolgens klein en slagvaardig handelen. De ervaring leert dat Nederland al jaren met succes in de buurt bouwt, alleen wordt dat stelselmatig over het hoofd gezien. De afgelopen vijftien jaar werden twee van de drie woningen in een bestaande buurt gebouwd. In de buurt bouwen helpt ons niet alleen aan honderdduizenden nieuwe woningen, maar tilt ook de leefbaarheid van de acht miljoen bestaande woningen op. Duurzamer kan niet.

Ervaring

Als ‘leeslijst’ zijn samenvattingen van de belangrijkste onderzoeken opgenomen, die onderbouwen dat in de buurt bouwen werkt. Deze zijn hier te vinden.

De leidraad bouwt voort op inzichten uit de bijeenkomst ‘Bouwen waar de mensen zijn’ die wij in maart j.l. organiseerden i.s.m. het Planbureau voor de Leefomgeving, het Ministerie van BZK en de Vereniging Deltametropool. 

Hoe nu verder?

De leidraad wordt verspreid onder gemeenten en provincies, samen met de publicatie Bouwen aan leefomgevingskwaliteit van het Planbureau voor de Leefomgeving, om richting te geven én een concreet instrumentarium te bieden om de puzzel van ruimte, woonwensen en leefomgevingskwaliteit beter te leggen. Daarnaast brengen wij de leidraad bij relevante directies binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties en de Tweede Kamercommissie onder de aandacht.


Lees hier de leidraad 'Bouw in de Buurt'

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Van trend naar volwassen beweging

16 jan om 11:31 uurtimer3 min
Voor ecologen zijn het drukke tijden. Steeds vaker worden ze betrokken bij projecten in de fysieke leefomgeving.…
Lees verder
descriptionArtikel

Op zoek naar een rechtvaardige stad

7 sep 2022
Het thema van de rechtvaardige stad leeft in Nederland; menig discussie over stedelijke ontwikkeling staat in het…
Lees verder
Scooters op oprit
person_outlineBlog

Samenwerken aan een toegankelijke openbare ruimte

3 aug 2022
Om tot daadwerkelijke toegankelijkheid te komen, zou vanaf het allereerste moment van het ontwerp van de openbare…
Lees verder
Inlusief vervoer
filter_listLongread

Samenwerken aan een inclusief mobiliteitssysteem

11 mei 2022
Ongeveer 2 miljoen mensen in Nederland hebben een fysieke of mentale beperking. Deze mensen krijgen niet altijd de…
Lees verder
Autobezit
filter_listLongread

Ook sociale bereikbaarheid kun je in kaart brengen

4 mei 2022
Hoe sociale aspecten een nieuw licht werpen op bereikbaarheid.
Lees verder
Rollator
descriptionArtikel

We moeten meer verlangen van onze woonomgeving om het inclusief te maken

8 apr 2022
Nu we de Covid-pandemie in Nederland langzaam verlaten vroeg ik mij af hoe we onze steden zouden intekenen als we…
Lees verder
Vondelpark
filter_listLongread

We willen allemaal meedoen, toch?

6 apr 2022
Ambities op het gebied van een inclusieve leefomgeving zijn er volop, maar waarom gaat het dan toch vaak fout in…
Lees verder
Handbike
flash_onNieuws

Mensen met beperking te weinig betrokken bij inclusief sporten en bewegen

4 apr 2022
Mensen met een beperking worden nog te weinig betrokken bij beleid over en organisatie van inclusief sport en…
Lees verder