Behoefte aan symbiose tussen mobiliteit en stedelijke ontwikkeling

woensdag 6 november 2019
timer 3 min
Behoefte aan symbiose tussen mobiliteit en stedelijke ontwikkeling

"Stedelijke ontwikkeling en mobiliteit zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden," aldus Helma Born. "Toch lijkt die symbiose nog maar sinds kort tot ons door te dringen."

Helma Born, programmadirecteur bij MCD en directeur advies bij Procap, wil bijdragen aan de samenkomst van de twee vakgebieden. De planningen moeten goed op elkaar worden afgestemd, vindt ze, maar 'de kunst is durven investeren in het een of het ander'. “Geen kip-ei-discussie, maar nadenken over behoeften van bestaand gebied over de stad in zijn geheel en dan pas over de specifieke casus. Wat spannend is aan dit onderwerp is dat er echt een grote verandering nodig is en dat die veel meer van ons vraagt dan nadenken over een ruimtelijke inpassing.”

Verstaan we elkaar?

Volgens Born moet er de komende twintig jaar veel veranderen, onder andere op gebied van mobiliteit, maar dat is niet zomaar gedaan. "We gaan dus plannen maken voor de tussentijd." Dat betekent dat we in planningen en exploitaties moeten uitgaan van tijdelijkheid. Je moet jezelf vragen stellen, geeft Born aan. “Wat is er nodig om een parkeerexploitatie voor twintig jaar te maken? Kan dat uit? Wat doen we daarna met ruimte in het openbaar gebied en in gebouwen? Daar een standpunt over innemen en het gewoon gaan doen, is cruciaal om nu verder te komen en om te leren voor de komende jaren”, betuigt ze.  

De vakprofessionals hebben volgens Born voldoende kennis en kunde om aan de slag te gaan. Dat geldt ook voor transities en voor nieuwe vormen van plannen. “Jammer is alleen dat het nog steeds hele verschillende groepen van wetenschappers, projectmanagers en bouwers zijn die hiermee bezig zijn. We spreken niet altijd elkaars taal.” Daar zijn volgens Born de grootste stappen in te zetten.   

Er zijn meer onderwerpen in gebiedsontwikkeling waar ook spanning in de planning zit. Denk aan klimaat en energie. “Ook voor deze thema’s geldt dat onze reflex is om direct een fysieke oplossing te bedenken, terwijl ook hier een transitie aan de gang is. Als het toekomstbeeld hightech en heel anders is, hoe bereiden we daar dan nu onze nieuwe wijken op voor? Hoe ziet ‘de tussentijd’ eruit?”

Seminar Passende Parkeernormen

Op 12 december vindt het seminar Passende Parkeernormen plaats, waar Born dagvoorzitter van is. Het seminar stelt zich ten doel bij te dragen aan het gesprek en na te denken over mobiliteit en gedrag in de stad. Meer informatie over het seminar op de Erasmus Universiteit in Rotterdam vind je op www.passendeparkeernormen.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.