Verlies biodiversiteit en klimaatverandering versterken elkaar

woensdag 28 september 2022

De zesde Mansholtlezing op de Wageningen University & research wordt gegeven door Liesje Mommer, hoogleraar plantecologie en natuurbeheer. Ze bepleit dat verandering in landbouw en voedselsystemen van groot belang zijn om klimaatverandering en verlies van biodiversiteit tegen te gaan.

Ecosystemen met een lage biodiversiteit zijn minder veerkrachtig en slechter in staat de gevolgen van klimaatverandering te ondervangen. Terwijl klimaatverandering de belangrijkste oorzaak is van het verlies van biodiversiteit. Biodiversiteitsverlies en klimaatverandering zijn dus twee crisissen die elkaar versterken. Worden de effecten van klimaatsverandering erger, dan verliezen ecosystemen biodiversiteit; gaat biodiversiteit verloren, dan reguleren ecosystemen de gevolgen van klimaatsverandering minder goed.

Deze gekoppelde crisis is voor een belangrijk deel het gevolg van de manier waarop mensen voedsel produceren: het voedselsysteem. Tegelijk zal ons voedselsysteem ook een belangrijk slachtoffer zijn van de verergerde effecten van klimaatsverandering, zoals overstromingen, droogte en hitte, maar ook plagen en ziektes. Het voedselsysteem heeft dus veel invloed op veranderingen in het leven op onze planeet. Liesje Mommer pleit daarom dit jaar in haar Mansholtlezing voor de herintroductie van biodiversiteit in het voedselsysteem, voor een duurzamere, gezondere en meer veerkrachtige planeet.

Lees meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.