Investeren in de gezonde stad loont

maandag 21 november 2022

Het Noorderplantsoen in Groningen Foto: Shutterstock

Volgens de Gezonde Steden Index van Arcadis is Groningen net als in 2020 de gezondste stad van Nederland. Rotterdam scoort het laagst. 

Vijf domeinen

De ranglijst wordt gemaakt op basis van vijf brede domeinen voor de fysieke inrichting van de gezonde stad: gezonde gemeenschap, gezond milieu, gezonde gebouwde omgeving, gezonde mobiliteit en gezonde buitenruimte. Groningen scoort in al deze vijf domeinen een plek in de top 10, maar excelleert met name op het vlak van de gebouwde omgeving en mobiliteit.

Verandering door corona

Twee jaar geleden bracht Arcadis de eerste Gezonde Stad Index uit. Sindsdien is er, mede door de invloed van corona, veel veranderd, aldus de onderzoekers. “De ingeperkte actieradius van mensen leidde tot een ongekende herwaardering van de openbare ruimte in de directe woonomgeving. Met name ‘lopen’ werd enorm populair. Hieraan gekoppeld ontstond een discussie over de 30-kilometer zones in de stad, nodig om voetgangers (en ook fietsers) een veiligere omgeving te bieden. Daarnaast nam in veel steden de aandacht voor de rol van de openbare ruimte voor de sociale cohesie toe.”

Pak gezondheid integraal op

Uit het rapport blijkt vooral dat investeren in de Gezonde Stad loont. Dat is niet alleen aan de overheid, voor (project)ontwikkelaars is ook een belangrijke rol weggelegd. Een belangrijk advies van de onderzoekers: pak gezondheid integraal op. 

Benieuwd hoe jouw stad scoort in de Gezonde Stad Index?
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.