Gezondheid als belangrijk argument voor natuurinclusief bouwen

dinsdag 29 november 2022

Foto: Shutterstock

Klimaatadaptatie en de biodiversiteitscrisis worden vaak als dé argumenten gebruikt om natuurinclusief te bouwen. Gezondheid mag niet aan dat rijtje ontbreken, vindt gedragswetenschapper Jolanda Maas van de VU Amsterdam. “We zitten namelijk ook in een gezondheidscrisis”, zei ze tijdens haar keynote op Congres Natuurlijk. “De uitgaven voor de gezondheidszorg gaan hoogstwaarschijnlijk verdrievoudigen tot aan 2060, is uitgerekend, en een deel hiervan is op te vangen door geld te steken in preventie en aanpassing van levensstijl. In dat soort aspecten kan groen een rol spelen.”

De reden dat we in de afgelopen decennia weinig met groen hebben gebouwd, is te vinden in het ontbreken van bewijs dat groen positieve effecten heeft op de gezondheid. Tegenwoordig zien we gelukkig steeds vaker onderzoeken die dit verband aantonen. Zo is onderzocht dat mensen minder vaak naar de huisarts gaan als ze in een overwegend groene omgeving wonen. “Van de 24 meest voorkomende klachten die bij een huisarts worden gemeld, zagen we dat een groene omgeving op 15 daarvan invloed heeft”, aldus Maas. Vooral in klachten over depressie is een afname van 20 tot 25 procent te zien.

300 miljoen arbeidskosten besparen

Dus, als we tien procent meer groen in Nederland zouden toepassen, hoeveel bespaart dat? “Dat blijkt 68 miljoen in zorgkosten te zijn en ruim 300 miljoen in arbeidskosten”, zegt Maas. “Immers wordt men minder snel ziek, dus werkgevers hebben hier ook baat bij.” Maas benadrukt dat in dergelijke onderzoeken geen causaal verband kan worden aangetoond omdat gezondheid door veel meer factoren dan slechts een groene omgeving wordt beïnvloed, maar omdat er intussen honderden studies naar zijn gedaan die praktisch allemaal hetzelfde resultaat tonen, is de verbinding met gezondheid overduidelijk.

Stressherstel

Het grootste positieve effect van groen op de gezondheid is te zien op stressherstel. Een natuurrijke omgeving laat je namelijk meer positieve emoties voelen en minder negatieve. Maas: “Dat lijkt vooral beter te werken als je mentale welzijn al laag is. Deze informatie is nuttig voor steden, want zo kun je bepalen waar groen het meeste baat heeft.” Sowieso heeft groen in de stad een positief effect op de luchtkwaliteit, al waarschuwt Maas hier wel voor. “Je hebt dan echt veel groen nodig. Bovendien moet je bomen niet aan weerszijden van een weg planten, want de uitstoot van auto’s blijft dan juist onder het bladerdak hangen. Denkt dus goed na over welke baten de verschillende soorten bieden.”

Meer weten over de relatie tussen natuur en gezondheid? Lees dan eens de factsheet Natuur en gezonde leefstijl. Ben je actief op het gebied van buitenruimtes van scholen? Download dan de whitepaper Waarde van gezonde buitenruimte rond scholen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.