Willem Jagersma

Willem Jagersma studeerde bouwkunde in Hilversum en Amersfoort en is sinds 2012 (mede-) eigenaar van PBTconsult BV. Vanaf 2002 houdt hij zich bezig met (fysieke) toegankelijkheid. Voor die tijd heeft hij bij diverse architecten- en ingenieursbureaus gewerkt. In de periode 1990 tot 2005 werkte hij als (zelfstandig) CAD adviseur en heeft hij bij veel organisaties, met name bouwondernemingen, het werken met CAD-systemen geïmplementeerd en geoptimaliseerd.

De specialisatie op het gebied van (fysieke) toegankelijkheid ontstond omdat Willem op zoek was naar meer maatschappelijk relevante uitdagingen. Toegankelijkheid was in 2002 nog geen “hot item” en bevond zich vooral in he domein van de zorg- en belangenorganisaties. Omdat Willem van mening was en is dat toegankelijkheid vooral een technische aangelegenheid is waar architecten en bouwers bij moeten worden betrokken ontstond al snel de idee om vanuit de positie van ingenieurs/adviesbureau het fenomeen toegankelijkheid te benaderen en als zodanig gesprekspartner te worden van de partijen in de bouwwereld en gebouweigenaren. Deze aanpak heeft geleid tot de succesvolle organisatie PBTconsult.

Samen met Robert de Kloe ontwikkelde Willem Jagersma de ITstandaard die als norm voor fysieke toegankelijkheid de basis is voor het ITS Keurmerk, het meest gebruikte keurmerk voor nieuwbouwprojecten in Nederland. Thans houdt Willem zich, naast advies m.b.t. fysieke toegankelijkheid, veel bezig met het ontwikkelen van systemen om toegankelijkheid te meten. Hij is een veelgevraagde expert en spreker op het gebied van Fysieke Toegankelijkheid.

Willem Jagersma

Contactgegevens

Organisatie