Twentse Bouwboeren geeft een krachtige impuls aan de regionale keten van biobased bouwen

maandag 20 november 2023

Beeld: YouTube/Twente FM

In 2030 worden in Twente 1.000 nieuwbouwwoningen en nog eens 2.000 bestaande woningen (deels) gebouwd of verbouwd met lokaal geproduceerde biobased bouwmaterialen. Dat is de intentie van de Green Deal rondom het project Biobased (ver)bouwen in Twente, die 25 september 2023 door landbouwers, loonwerkers, verwerkers, bouw- en isolatiebedrijven, gemeenten, waterschap, kenniscentra en Rabobank werd ondertekend. Ketenregisseurs Janneke Paalhaar en Eric Versteeg zijn positief over de haalbaarheid van de doelstelling. “Door samen een duurzame biobased bouwketen op te zetten, kunnen en willen we bijdragen aan de verduurzaming van de Twentse bouw- en landbouwsector en de transitie naar een circulaire economie.”

Biobased (ver)bouwen in Twente

De ondertekening van de Green Deal vormt een belangrijke mijlpaal in het traject richting de realisatie van die duurzame biobased bouwketen, zo vertelt Paalhaar. “Sinds voorjaar 2023 onderzoeken Twentse landbouwers, loonwerkers, verwerkers en bouw- en isolatiebedrijven samen met onder meer de Provincie Overijssel, Waterschap Vechtstromen, De Land Bouwers, Stichting Pioneering, Tauw Foundation, Building Balance en Rabobank of en hoe een biobased bouwketen regionaal kan worden opgezet. Het doel is om teelten als vezelhennep en graan tot duurzame bouwmaterialen te verwerken. Nu de verkenningsfase is afgerond, willen we zo snel mogelijk met de pilotfase starten.”

Het project Twentse Bouwboeren focust op Twente, omdat de regio zowel één van de grootste bouweconomieën heeft, als een sterke agrarische sector. Daarnaast resulteert het huidige agrarische systeem in een hoge stikstof en CO2-uitstoot en biodiversiteitsverlies.

Vezelgewassen die gebruikt worden voor de productie van biobased bouwmaterialen zijn geschikt als extensieve teelt, met een positief effect op de water- en bodemkwaliteit. Ook verhogen ze de biodiversiteit, omdat het gebruik van pesticiden niet noodzakelijk is.

Voor de agrarische sector kan het verbouwen van vezelgewassen bovendien een goed alternatief verdienmodel zijn, dat financiële zekerheid biedt. Ook kan het gebruik van biobased materialen uitkomst bieden voor de bouwsector, waar momenteel veel wordt gebruikgemaakt van CO2-intensieve materialen.

Lees het hele verhaal over de Twente bouwboeren nu in het nieuwe digitale magazine van Biind: Natuurinclusief Bouwen. Of kom op 30 november naar het Congres Natuurlijk waar Janneke Paalhaar samen met Ido Sellis een sessie verzorgt over de Twentse Bouwboeren.

Meer informatie: info@twentsebouwboeren.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.